Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Ați reușit să contribuiți la construirea capitalului social în domeniul juridic”

La finele celor patru ani la Universitatea ,,Agora”

,,Ați reușit să contribuiți la construirea capitalului social în domeniul juridic”

Am trăit vineri (23 iulie 2021), alături de profesorii și studenții Universității ,,Agora", emoțiile momentului de final, de bilanț al celor patru ani de studenție pentru absolvenții Facultății de Științe Juridice și Adminstrative.

Un curs festiv special, la care au fost invitați să ia parte și cei dragi, un seminar, în același timp, la care s-a dat glas și frâu liber imaginației în destăinuirea gândurilor, s-au adresat felicitări și mulțumiri profesorilor, colegilor (studenți) și părinților. După  cuvântul de deschidere exprimat cu sinceritate și emoție de decanul Facultății, doamna prof. univ. dr. habil. Elena Ana Iancu, domnul președinte, prof. univ. dr. ing. Mișu Jan Manolescu, rectorul Universității ,,Agora", a propus un moment de reculegere în memoria celui care ne-a părăsit, ridicându-se la Ceruri, prorector cu probleme de cercetare, în ultima perioadă, și două mandate de rector, distinsul prof. univ. dr. habil. Ioan Dzițac.
,,Împreună, puteți crea momente unice..., momente speciale"!
,,Devenirea dumneavoastră continuă și în această zi (vineri - n.n.), când ați confirmat (prin susținerea examenului și a lucrării de licență - n.n.) că printr-o pregătire temeinică, ați reușit să contribuiți la construirea capitalului social în domeniul juridic.
Vă felicit pentru că astăzi (ieri - n.n.), ați reușit să mai demonstrați un lucru: că împreună, puteți crea momente unice în viața dumneavoastră, momente speciale în viața Universității ,,Agora", a spus printre altele doamna decan, prof. univ. dr. habil. Elena Ana Iancu.
,,Vă dorim mult succes în cariera grea pe care v-ați ales-o"!
Adresându-se studenților absolvenți, domnul rector, prof. univ. dr. ing. Mișu Jan Manolescu, a punctat momente semnificative din viața lor studențească, din cei patru ani ai devenirii lor ca juriști; i-a felicitat pentru alegerea făcută, pentru perseverență, seriozitate și responsabilitatea demonstrate în pregătire, mulțumindu-le, totodată, lor, dar și părinților, că au ales Universitatea ,,Agora" pentru a îmbrățișa cariera de jurist, și a încheiat urându-le succes în carieră: ,,Vă dorim mult succes în cariera grea pe care v-ați ales-o, atât de importantă pentru societatea românească aflată în plină dezvoltare"!
,,Mulțumim, ,,Agora", că ne-ați oferit un loc unde am învățat să gândim"!
Adresându-se profesorilor (celor care sunt ,,exemple de etică și deontologie, iar pentru unii chiar mentori - Oana), șefa de promoție, doamna Suciu Ximena-Zorana, le-a mulțumit: ,,Mulțumim, ,,Agora", că ne-ați oferit un loc unde am învățat să gândim, unde am primit nu doar informații, ci și lecții de viață. Heraclit spunea că educația este un al doilea soare pentru cei ce o au...,iar părintele prof. Constantin Galeriu: ,,Nu fiecare furtună vine să-ți distrugă viața..., unele vin să-ți curețe calea"!
În mesajul său special, Ximena a mai punctat, precum un profesor: ,,Trebuie să fim mereu o mai bună versiune a noastră. Suntem suma alegerilor noastre. Și a încheiat cu un îndemn (general): ,,Fiți responsabili, asumați-vă promisiunile și faptele, indiferent de rolul juridic pe care îl veți avea. Să nu uitați că justiția este destinată oamenilor", a conchis șefa de promoție.
,,Fiecare diplomă are povestea ei"
Înainte să citească catalogul și să invite absolvenții pe scenă pentru jurământ și salutul lor simbolic de înălțare spre cer, doamna conf. univ. dr. Laura Popoviciu le-a adresat, cu ochii umezi, un ultim mesaj sincer, ca între prieteni: ,,Dragilor, frumoșilor, fiecare diplomă are povestea ei, aș spune, una specială, pentru că ea reprezintă chiar baza unora dintre cele mai grele profesii, profesii cu greutate, profesii care ne obligă la un profund simț al responsabilității, pe toți deținătorii acestei diplome...
Să folosiți această diplomă doar în scopuri nobile și, întotdeauna, cu gând curat, corect și responsabil", a replicat doamna conf. univ. dr. Laura Popoviciu.
Mai multe, despre atmosferă, ambianță și atitudine, vorbesc în graiul lor sugestiv zecile de imagini.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (87 de poze) în Galeria foto: ,,Ați reușit să contribuiți la construirea capitalului social în domeniul juridic”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:05 Ora standard a Europei de Est