Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu felicită echipa de robotică AutoVortex

La revenirea în țară din S.U.A.

Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu felicită echipa de robotică AutoVortex

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, felicită echipa de robotică AutoVortex, revenită joi, 22 iulie 2021, în țară, de la un prestigios concurs de profil desfășurat în Statele Unite ale Americii (16-17 iulie).

„Îmi revine deosebita onoare de a felicita AutoVortex, echipa care a reprezentat cu succes România la Campionatul de Robotică Chicago Robotics Invitational 2021. Performanța lor este una de excepție: este prima oară când o echipă din afara spațiului nord-american se impune în acest concurs. Acest succes confirmă încă o dată dezvoltarea unui domeniu al meseriilor emergente în școala românească, robotica, și implicit valoarea celor care își dedică timpul și resursele în acest scop.
Robotica este un instrument valoros pentru antrenarea abilităților cognitive și sociale ale tinerilor. În același timp, robotica înseamnă dezvoltarea de noi abilități, care le vor permite elevilor să transfere ingineria în lumea de zi cu zi, adică una din componentele-cheie ale testelor PISA.
Tocmai datorită acestor considerente, Ministerul Educației a decis ca, începând din noul an școlar, odată cu reluarea olimpiadelor școlare, să includă în calendarul acestor concursuri organizarea unei olimpiade naționale de robotică.
Practic, vorbim de recunoașterea rezultatelor obținute de toate echipele românești care au participat în ultimii ani la concursurile internaționale, fiindcă pe lângă AutoVortex, avem multe alte echipe câștigătoare în România și este necesar să stimulăm acest demers în sensul de a acorda mai multă importanță acestui domeniu, profesorilor și mentorilor implicați în susținerea echipelor".
Componența echipei care s-a impus în concursul de la Chicago este următoarea:
Ana Maria Iacob și Dimitrie Sebastian Cudrici (elevi la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu" din Bucureşti), Claudia Catrinel Amariei și Răzvan Iacob Milea (elevi la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Bucureşti), Cezar Andrei Dunuţă (Colegiul Naţional „Sfântul Sava" din Bucureşti), Victor Brînzan (Şcoala Britanică din Bucureşti), Andrei Laurenţiu Radu (Colegiul Naţional „Vladimir Streinu" din Găeşti), Carina Gabriela Grec (Colegiul Naţional „Şcoala Centrală" din Bucureşti), Theodor Adrian Vasile (Colegiul Naţional „Ion Neculce" din Bucureşti), Ştefan Caraenache (Colegiul Naţional „Matei Basarab" din Bucureşti), Radu Ungureanu (Colegiul Tehnic „Petru Maior" din Bucureşti), Victor Bogdan Ungureanu (Liceul Cronos din Bucureşti), Luca Rusu (Şcoala Americană din Voluntari), Mihnea Vişoiu (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti) și Mihai Melnic (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Iaşi).
Coordonator este profesorul Ionuţ Valentin Panea (Academia de Studii Economice din Bucureşti), iar mentor, studentul emerit Rareş Ştefan Ion.
Reamintim că, în această primăvară, echipa AutoVortex a câștigat medalia de aur la Campionatul Internațional de Robotică FTC - Rusia 2021, cu acest prilej fiind medaliați onorific de Ministerul Educației. (B.C.)

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:32 Ora de vară a Europei de Est