Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cine suntem noi, C.J.R.A.E. Bihor?

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor

Cine suntem noi, C.J.R.A.E. Bihor?

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor este o unitate de învățământ conexă a învățământului preuniversitar, care coordonează activitatea tuturor profesorilor, consilieri școlari și logopezi care activează la nivelul județului în unitățile școlare. C.J.R.A.E. oferă servicii specializate de consiliere psihopedagogică, orientare școlară şi profesională, mediere şcolară, servicii de sprijin educațional şi terapii specifice pentru copiii din grupuri dezavantajate, informare şi formare continuă.

Misiunea acestei instituții include coordonarea și monitorizarea de servicii educaționale specifice acordate copiilor/elevilor, cadrelor didactice, părinților şi membrilor comunității, pentru a asigura tuturor accesul la o educație de calitate. În acest scop, centrul pune la dispoziția membrilor comunității o linie telefonică la care se oferă asistență psihologică gratuită:0785. 222.170. Site-ul instituției, www.cjraebihor.org, oferă informații despre activitățile derulate la nivel județean, precum și resurse pentru cadrele didactice preocupate de dezvoltarea personală a elevilor lor.
Instituția este implicată cu succes în diverse și numeroase parteneriate cu alte instituții școlare, Inspectoratul Județean de Poliție, asociații și ONG-uri. Se mândrește cu programe și proiecte derulate la nivel internațional, precum:
*Proiectul finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională - „Consolidarea inovației sociale și a competențelor antreprenoriale la elevii de liceu prin inițierea unui nou sistem de învățare" (InnoSchool, cod proiect DTP2-021-1.2), susținut financiar prin Programul Transnațional Dunărea, Axa Prioritară 1 „Inovare și responsabilitate socială în Regiunea Dunării", Obiectiv specific „Creşterea competențelor pentru inovarea în mediul social și mediul de afaceri". La nivelul proiectului, C.J.R.A.E. Bihor și-a asumat managementul comunicării, precum și o serie de contribuții la dezvoltarea sistemului de învăţare InnoSchool, dezvoltarea Jocului educațional digital, la politicile de sustenabilitate ale sistemului de învăţare InnoSchool și la includerea acestuia în curriculum, valoarea contractului de finanțare 177.535 euro;
*Proiectul ERASMUS+ -,,Promoting transnational equality and students′ achievement through digital competences"/,,Promovarea egalității transnaționale și a achiziției școlare la elevi prin competențe digitale". Acesta este un proiect finanțat de Agenția Națională pentru Proiecte și Programe Comunitare din Suedia, apelul 2020 - Action: Strategic Partnerships for school education (KA201), în cadrul căruia activitățile C.J.R.A.E. Bihor vizează creșterea achizițiilor și performanțelor școlare ale elevilor prin valorificarea instrumentelor digitale de predare ale profesorilor.
Alte proiecte în care este implicat C.J.R.A.E. Bihor în momentul actual sunt următoarele:
*Proiectul interinstituțional la nivelul județului Bihor: „Crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale" cod SMIS 2014+:122607 cu Instituția Prefectului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecția Copilului, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, Direcţia de Sănătate Publică Județeană, Inspectoratul Școlar Județean și patru unități administrativ-teritoriale (Borod, Lăzăreni, Diosig, Curtuișeni);
*Proiect finanțat din Fondul Social European (cod proiect 123934) ,,Stagii de practică pentru elevii din județul Bihor - primii pași pentru o carieră de succes!" în cadrul apelului de proiecte Componentă 1 - Apel: POCU/633/6/14/Creşterea participării la programe de învăţare la locul de muncă a elevilor şi ucenicilor din învățământul secundar şi terţiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI, valoarea contractului de finanțare 282.244 lei;
*Proiect finanțat din Fondul Social European - ,,Program de sprijin pentru integrarea socio-profesională și asigurarea serviciilor de locuire de tip ,,prima cameră" pentru tinerii care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului din județul Bihor"- (ID 136370) - Cod apel: Componentă 1 - Apel: POCU/738/4/20. Contribuția C.J.R.A.E. Bihor în cadrul acestui proiect este de a oferi consiliere profesională pentru 100 de elevi cu vârsta între 16 și 18 ani care părăsesc sistemul de protecție, valoarea contractului de finanțare este de 412.599 lei.
C.J.R.A.E. Bihor se află într-un continuu proces de dezvoltare instituțională, colaborare și inițiere de noi proiecte pentru dezvoltarea și creșterea calității serviciilor educaționale. Vă așteptăm cu drag să ne contactați și să faceți parte din comunitatea noastră!
Prof. Ana Cernea-Radu, director al C.J.R.A.E. Bihor,
administrator financiar, ec. Angela Baș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:06 Ora de vară a Europei de Est