Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Tinerii sunt provocați să se implice pentru dezvoltarea lor și a comunității

Prin programul Youth Community

Tinerii sunt provocați să se implice pentru dezvoltarea lor și a comunității

Tinerii din Bihor au oportunitatea de a-și descoperi potențialul și de a fi susținuți în dezvoltarea lor personală și profesională prin programul Youth Community.

Programul de vară, Youth CommUNITY, un program gratuit...
Fundația Comunitară Oradea consideră că tinerii sunt o prioritate pentru comunitate și implicarea acestora aduce plusvaloare la nivel local. Tocmai de aceea, a lansat programul de vară, Youth CommUNITY, un program gratuit pentru elevii și studenții din județul Bihor dornici de a reveni la activități offline. Tinerii se pot înscrie completând formularul până în data de 18 iulie.
În cadrul primei ediții a programului, 60 de tineri au participat la ateliere de dezvoltare personală, activități de formare profesională, voluntariat și sesiuni de mentorat, din care au luat naștere opt inițiative comunitare. Una dintre inițiative este ,,Deplastificat", proiectul Andrei Cloștorfeanu, implementat cu susținerea financiară  a Fundației Comunitare Oradea prin programul Bursa talentelor.
La a doua ediție, 50 de tineri împreună cu nouă membri seniori au început același traseu de dezvoltare, doar că pandemia ne-a forțat să ne mutăm activitățile online. Am adaptat programul la formatul online și am realizat campania de informare ,,Bac de 10 cu Youth Community". În 2020 a apărut o nouă inițiativă, emisiunea For Youth CommUNITY, care are două rubrici: interviuri inspiraționale și recomandări de carte de la tineri pentru tineri.
Prin programul de vară Youth Community vom implica tinerii în activități de formare profesională, voluntariat și vom dezvolta împreună proiecte pentru comunitate.
De ce să se înscrie tinerii în acest program?
E simplu: ,,Cu toții căutăm, mai ales când avem o vârstă cuprinsă între 16-25 ani, un loc în care să simțim că aparținem, un loc care să ne permită să experimentăm și să ne dezvoltăm pasiunile, ba chiar să ne găsim o activitate sau domeniu cu care să rezonăm. Știm că de multe ori, școala nu ne permite și această dezvoltare practică, iar acțiunile de voluntariat existente sunt destul de nișate. Youth Community vine să răspundă acestei necesități a
tinerilor. Prin participarea în cadrul atelierelor, evenimentelor și activităților programului, tu ca tânăr poți descoperi că ai o anumită chemare sau că poți să-ți pui în aplicare ideile.
Modul nonformal în care sunt prezentate diverse teme este unul extrem de plăcut, apropiat de tineri și toate activitățile planificate vin ca răspuns la necesitățile tale, la dorințele pe care le exprimi cu privire la domenii pe care ți-ai dori să le cunoști. Pe lângă această oportunitate de dezvoltare, programul este coordonat de tineri pentru tineri, motiv pentru care poți fi sigur că vei comunica foarte bine cu aceștia, scopul lor fiind acela de a-ți răspunde la orice întrebare și de a-ți da șansa să fii implicat. Prieteniile care se leagă aici, prin intermediul activităților de echipă și a faptului că ne adunăm persoane cu aceleași interese, sunt prietenii durabile.
Pentru mine, Youth Community a însemnat o adevărată provocare, un program care mi-a permis să-mi fac vocea auzită, să prind curaj pentru a-mi urma pasiunea și a face ceva concret în acea direcție. Consider că în lipsa implicării mele în acest program, nu aș fi acumulat atât de multe informații, nu aș fi reușit să intru în contact cu atâtea persoane minunate și nu aș fi avut viziunea pe care o am azi, cu privire la implicare și schimbare. Ieși din zona de confort, ai încredere în tine și profită de șansă! Înscrie-te în program"!  (Narcisa Daraban, membru Youth Community 2019)
Pentru mai multe detalii, accesați pagina de facebook Youth CommUNITY
Link formular de aplicare: https://forms.gle/fE1w4tj7KuzaMDA8A
Galina Manole

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:16 Ora standard a Europei de Est