Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul meşterilor populari din România, ediţia a XXVIII-a

În perioada 16-18 iulie

Târgul meşterilor populari din România, ediţia a XXVIII-a

Între 16-18 iulie 2021, Muzeul Ţării Crişurilor organizează în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Centrul de Cultură al Județului Bihor, în parteneriat cu Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" și Teatrul ,,Regina Maria" - Ansamblul Folcloric „Crișana" - cea de-a XXVIII-a ediție a Târgului meşterilor populari din România, care va avea loc în Parcul Nicolae Bălcescu (lângă Grădina Zoologică).

Până acum au confirmat participarea 121 de meșteri populari din zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării (Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Crişana etc.) şi din Republica Moldova - Basarabia. Publicul vizitator va putea admira o diversitate impresionantă de obiecte create de aceştia: ceramică, obiecte de fier, lemn, papură şi împletituri din nuiele, piese textile, port popular tradiţional şi vestimentaţie inspirată din acesta, podoabe, jucării din lemn, ceramică neagră, măşti, pictură naivă, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, turtă dulce, plăcinte, colac secuiesc, plante medicinale etc.
De asemenea, sunt invitate să-şi expună creaţiile spre vânzare asociaţiile unde activează copii cu dizabilităţi: Asociaţia „Down" Oradea, Centrul de Zi Iedera, Asociația Alsterdorf, Oradea, D.G.A.S.P.C. Bihor, Centrul nr. 3, Casa „Steaua Norocoasă" Oradea.
Programul pentru public al Târgului: vineri, 16 iulie: 11.00 - 20.00, sâmbătă, 17 iulie: 9.00 - 20.00, duminică, 18 iulie: 9.00 - 19.00.
Spectacolele de muzică populară cu ansambluri folclorice şi solişti din judeţul Bihor vor avea loc după următorul program:
16 iulie 2021  
16.00-16.20 - Ansamblul Codrenii Bihorului din Roșia, coord. Daniela Gherlea
16.20-16.30 - Simona Cap
16.30-16.50 - Ansamblul Dor șuncuian din Șuncuiuș, coord. Livia Ianc
16.50 - 17.00 - Lavinia Chifor
17.00-17.20 - Ansamblul Lipka din Budoi, coord. Maria Peneac
17.20-17.40 - Ansamblul Muguri și mlădițe de tezaur din Beiuș, coord. Anca Banda
17 iulie 2021
16.00-16.20 - Ansamblul Floarea Barcăului din Marghita, coord. Sergiu Duca
16.20 - 16.30 - Andrada Crăciun
16.30-16.50 - Ansamblul Datina din Aleșd, coord. Cristian Strugar
16.50-17.00 - Andrei Corb
17.00-17.20 - Ansamblul Gorbocz din Mișca, coord. Hogyai Edith
17.20-17.30 - Violeta Gherman
18 iulie 2021
18.00-19.00 - Ansamblul Artistic Profesionist ,,Crișana" din cadrul Teatrului ,,Regina Maria": Otilia Haragos Seghedi, Mădălina Markus, Maria Secan Stângaciu, Petrica Popa, Alexandru Lucaciu, Delia Popa.
19.00-19.30 - Familia Petreuș (Maramureș).
Menționăm că la fiecare intrare a Târgului vor fi dispozitive de dezinfectare a mâinilor și se va lua temperatura vizitatorilor. De asemenea, așteptăm vizitatorii să fie vaccinați, trecuți prin boală sau să aibă rezultat negativ de test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore) ori de test antigen rapid (nu mai vechi de 24 de ore), precum și să respecte regulile în vigoare impuse de pandemia de Covid 19.
Pentru a veni în ajutorul populației, în Târg va fi organizat un centru de vaccinare cu serul Johnson& Johnson (care se administrează într-o singură doză), al cărui program va fi: vineri: 16.00-19.00, sâmbătă: 9.00-19.00, duminică: 9.00-19.00.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:23:01 Ora de vară a Europei de Est