Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Demers educațional adresat dezvoltării aptitudinilor esențiale pentru succesul profesional al tinerilor

Junior Achievement România,

Demers educațional adresat dezvoltării aptitudinilor esențiale pentru succesul profesional al tinerilor

*72 de liceeni au participat anul acesta la școala de primăvară cu tema „Școala viitorului";

*324 de participanți au asistat la sesiunile de training pentru profesori, desfășurate pe parcursul a patru webinare;
*2.506 elevi și 107 profesori au participat la activitățile online dedicate elevilor de liceu.
Proiectul Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta", dezvoltat de Junior Achievement (J.A.) România cu sprijinul O.M.V. Petrom, oferă elevilor de liceu oportunitatea de a dobândi și a-și dezvolta aptitudini antreprenoriale și profesionale care îi ajută să contribuie la bunăstarea comunității din care fac parte.
Structurat în trei etape dedicate elevilor și profesorilor, demersul educațional este facilitat de voluntarii O.M.V. Petrom, care, prin experiența lor profesională și exemple de bună practică inspirate chiar din activitățile zilnice de la locul de muncă, încurajează și stimulează dezvoltarea creativității, comunicării și lucrului în echipă.
Școala de primăvară a reunit anul acesta 72 de elevi din 29 de licee și 18 județe din țară. Tinerii au lucrat, timp de patru zile în echipe mixte coordonate de voluntarii O.M.V.  Petrom, la dezvoltarea unui proiect care să răspundă unei probleme specifice identificate în comunitate.
Tema lansată echipelor de elevi a fost Școala viitorului",iar ideile propuse de tineri au fost foarte inspirate și apreciate de juriu.
Locul 1 - proiectul Follow your passion, care propune o orientare vocațională clară în dezvoltarea curriculumului școlar
Locul 2- proiectul aplicației multifuncționale Teachgram
Locul 3 - platforma de evaluare și notare Unknown: facem necunoscutul cunoscut.
Întrebați care au fost cele mai importante experiențe pe care le-au trăit cu acest prilej, tinerii au declarat următoarele:
Am interacționat cu elevi din diferite părți ale țării, am aflat multe lucruri noi și o să le folosesc cu siguranță pe viitor."
Mi s-a părut foarte interesant să lucrez cu oameni pe care nu îi cunoșteam. Colaborarea, răbdarea, respectul și spiritul de echipă contează cel mai mult."
Mi-am depășit limitele, am învățat că nu există idei proaste și trebuie tot timpul să îți exprimi opinia..."
Activitățile de training destinate profesorilor,derulate pe parcursul a patru webinare susținute de consultanții voluntari O.M.V. Petrom, au înregistrat un număr total de 324 de participanți.
Obiectivul întâlnirilor virtuale a fost familiarizarea cadrelor didactice atât cu modalitățile de predare de tip learning by doing și project-based, cât și cu metodele actuale de organizare a evenimentelor interactive online.
Sesiunea la care am participat a fost una deosebită, din care putem cu prisosință să utilizăm   informațiile obținute și să le diseminăm împreună cu elevii, dar și cu alți colegi. A adus un plus de valoare în formarea noastră ca dascăli, care trebuie menținută pe tot parcursul vieții pentru a putea modela caractere și personalități".
Webinarele adresate elevilor de liceu au stârnit interesul și curiozitatea tinerilor, dornici să afle de la profesioniștii din business detalii despre modul în care își pot îmbunătăți mentalitatea antreprenorială sau dobândi cunoștințele practice și atributele de care au nevoie în viitoarea viață profesională. La webinarele dedicate tinerilor și derulate cu sprijinul voluntarilor O.M.V. Petrom au luat parte 2.506 elevi și 107 profesori.
A fost o sesiune interactivă, deosebit de utilă pentru elevi. Mulți tineri sunt încă nehotărâți în privința alegerii carierei, deși urmează un anumit traseu școlar, în sensul că au optat pentru un anumit profil de liceu/școală profesională. Webinarul de astăzi ne îndeamnă, pe de o parte, să reflectăm la o carieră de vis, iar pe de altă parte, să ne dezvoltăm abilitățile interpersonal și să participăm la activități extrașcolare sau de voluntariat pentru a ne forma și consolida competențele căutate de angajatori".
Cele trei etape ale proiectului Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta", derulat în parteneriat cu O.M.V.Petrom, își propun să formeze o strânsă legătură între voluntari, profesori și elevi, în vederea acumulării de cunoștințe, abilități și aptitudini necesare asigurării unui viitor sustenabil pentru noile generații.
Mihai Cornea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:08:57 Ora de vară a Europei de Est