Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Analiza rezultatelor examenului național de Bacalaureat

Luni, conferință de presă la I.S.J. Bihor, subiectul:

Analiza rezultatelor examenului național de Bacalaureat

Domnul inspector școlar general, prof. Virgil Blage, și domnul inspector școlar Florin Negruțiu au analizat luni, 12 iulie 2021, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele obținute de candidații bihoreni la examenul național de Bacalaureat, sesiunea de vară (iunie-iulie 2021).

Analiza pe filiere
,,Aș vrea să încep într-o notă optimistă și pozitivă având în vedere că rezultatele la examenul de Bacalaureat, în acest an, sunt mai bune decât cele de anul trecut. Desigur, am putea să invocăm tot felul de motive pentru această situație, dar dacă ne gândim la caracterul excepțional al perioadei pe care am traversat-o și o mai traversăm încă, aceste rezultate sunt într-adevăr remarcabile", a spus generalul I.S.J. Bihor, în debutul conferinței.
Raportate la anul trecut, și prezența și promovabilitatea îi dau motive de bucurie domnului inspector școlar general. Cât privește analiza rezultatelor interne (la nivel de județ), domnia sa a făcut-o într-un fel neobișnuit (original) pe filiere, cu nominalizarea unităților de învățământ situate pe primul și respectiv pe ultimul loc și doar într-un singur caz a fost amintită și  instituția de pe locul al doilea.
La filiera teoretică (colegii naționale și licee teoretice), pe loc 1 se situează C.N. ,,E. Gojdu", cu promovabilitate de 100% din 203 candidați, iar pe ultima poziție - C.N. ,,Octavian Goga" din Marghita, cu 67,83%,  la 119 candidați; la colegiile tehnice situația este următoarea: în frunte este C.T. ,,Alexandru Roman" Aleșd, cu 66, 41 %, promovabilitate, la 134 de candidați, iar pe ultimul loc, C.T. ,,Ioan Ciordaș" Beiuș, 133 de candidați, cu rata de promovabilitate de 26,61%; la filiera licee tehnologice (inclusiv  C.E, ,,Partenie Cosma"): pe locul 1, C.E. ,,Partenie Cosma", 261 de candidați, cu 72,59% reușită, iar pe ultima poziție, Lic.Tehnologic Nr. 1Suplacu de Barcău, 26 de candidați, cu o rată de promovabilitate de 10,3%; la liceele vocaționale (teologice), pe loc. 1, Lic. Teologic Baptist ,,Emanuel", 57 de candidați, cu o promovabilitate de 100% și o medie de 10, iar pe ultimul loc, Lic. Teologic Romano-Catolic ,,Szent László" din Oradea, 44 de candidați, cu o rată de 47,62 %; la liceele teoretice, pe loc. 1, Lic. Teoretic German ,,Friedrich Schiller" Oradea, 10 candidați, cu promovabilitate de 100%; pe poziția a doua, Lic. Teoretic ,,Aurel Lazăr", 114 candidați, cu o rată de 95,61%, iar pe ultima poziție se situează Lic.T. ,,Gabriel Țepelea" Borod, 15 candidați cu o promovabilitate de 26,67%.
Apoi, domnul inspector școlar general a subliniat un lucru îmbucurător (pozitiv): ,,Nu avem nicio unitate de învățământ care să fi obținut 0 (zero) procentul de promovabilitate"...
,,În ceea ce privește separarea pe mediul urban și mediul rural, se văd aceleași discrepanțe pe care le-am semnalat cu ocazia Evaluării Naționale... Rata de eșec este mai mare cu 30% în mediul rural. Și în cazul examenului de Bacalaureat, am putea scoate în evidență rolul deosebit pe care l-au jucat familiile candidaților în multe situații; este vorba despre sprijinul emoțional și financiar pe care l-au acordat pregătirii acestor copii".
La această sesiune, au fost depuse 1.414 contestații, iar în urma soluționării, doi candidați au obținut media 10. Cu cele 7 medii de 10, Bihorul intră în topul pe țară, după Botoșani (cu 13 medii de 10), Iași (10) și la egalitate cu Prahova (tot 7 medii de 10)...
,,Cred că ar fi necesar să regândim rețeaua școlară"...
Și să mai spunem că șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor a reiterat ideea exprimată și la întâlnirea anterioară, la analiza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională: ,,Cred că ar fi necesar să regândim rețeaua școlară la nivelul județului; ar trebui să valorificăm ceea ce înseamnă capacitatea de mobilitate pe care o pot asigura U.A.T.-urile în acest moment; să folosim acele microbuze; să valorificăm capacitatea instituțională a unor colegii care pot oferi internate bine dotate și cantine. Este limpede că fragmentarea activităților și procesului de învățământ în școli mici nu este soluția. Există discrepanțe de ordin economic și de ordin cultural", apreciază domnul inspector școlar general Virgil Blage.
,,Neglijență în serviciu"
La întrebările ,,incomode" adresate de jurnaliști, generalul I.S.J. a răspuns documentat, precum în problema C.N. ,,Onisifor Ghibu".
În 2019, când i s-a acordat Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu" titlul de colegiu național, potrivit legii, unitatea  de învățământ (devenită liceu teoretic în 1995) nu putea beneficia de acel titlu, pentru simplul motiv că nu împlinise, la acea dată, 75 de ani de funcționare ca liceu teoretic. Calculați și dumneavoastră câți ani de liceu teoretic avea unitatea de învățământ în 2019 (dacă s-a înființat în 1995)... ,,Documentele vorbesc", ține să precizeze generalul  I.S.J.
Iar ceea ce s-a făcut atunci se cheamă ,,neglijență în serviciu", a conchis inspectorul școlar general, domnul profesor Virgil Blage.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:08 Ora de vară a Europei de Est