Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Noaptea Muzeelor, ediția a XVI-a

Astă-seară, 3 iulie,

Noaptea Muzeelor, ediția a XVI-a

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal - organizează în 3 iulie 2021 mult așteptatul eveniment de anvergură europeană Noaptea Muzeelor, ediția a XVI-a, când se va derula cea de-a VI-a ediție a manifestării Muzeele orădene împreună!

Facem cunoscute publicului obiectivele care vor putea fi vizitate și intervalul orar:
Între 19.00 - 24.00:
Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A): expozițiile permanente de științele naturii, arheologie și istorie; Vivariul; expoziția de Tarantule vii; Corpul A1 (noile expoziții legate de arta orădeană); vizită organizată în depozitul Secției de Istorie (carte veche). De asemenea, au fost rezervate publicului și câteva surprize (iluminatul clădirii principale și fântâna arteziană);
Muzeul Memorial „Iosif Vulcan" (Str. Iosif Vulcan nr. 16): expoziția permanentă;
Muzeul Memorial „Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr nr.13): expoziţia Bihorul ... la spargerea lumii (12 octombrie 1918 - 20 aprilie 1919;
Muzeul Memorial „Ady Endre" (Parcul Traian nr.1): expoziția permanentă (cu jocuri interactive, audiții de poezii etc.);
Muzeul orașului Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41): expozițiile din Palatul princiar;
Palatul baroc (Bdul. Dacia nr.1-3): noile expoziții inaugurate recent (colecția de artă eclezială);
Catedrala Episcopală Romano-Catolică (Șirul Canonicilor nr.7);
Muzeul Farmaciei (Bdul. Republicii nr.33);
Muzeul Episcopiei Ortodoxe (Str. Roman Ciorogariu nr.3);
Punctul muzeal Catedrala Sf. Nicolae (Str. Iuliu Maniu nr.1).
Între 19.00 - 22.00:
Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I", Filiala Oradea (Str. Armatei Române nr. 24/A): mânuiri de arme din al Doilea Război Mondial și cântece ostășești  (desfășurate alternativ, împreună cu Detașamentul de Elevi Voluntari, pe platoul din fața muzeului);
Casa Darvas - La Roche (Str. Iosif Vulcan nr.11);
Sinagoga Neologă (Str. Independenţei nr.22);
Sinagoga Ortodoxă (Str. Mihai Viteazul nr.1);
Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea (Str. Primăriei nr.25).
La toate obiectivele intrarea este gratuită și se vor respecta următoarele reguli impuse de pandemia de Covid19: distanțare socială; luarea temperaturii; purtarea măștii; dezinfectarea mâinilor.
La Muzeul Țării Crișurilor intrarea se va face în grupuri organizate de maximum 20 de persoane, care vor fi dirijate de angajații muzeului și de voluntari pe trei circuite diferite pentru a se evita aglomerația. Persoanele care doresc să viziteze depozitul de carte veche vor forma grupuri separate, dirijate, de asemenea, de organizatori.
La muzeele memoriale se va putea intra în grupuri de maximum 10 persoane.
Publicul este rugat să respecte indicațiile organizatorilor și traseele de vizitare.
Pentru zilele de 3 și 4 iulie 2021, programul muzeelor din subordinea Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal - va fi următorul:
*sâmbătă, 3 iulie 2021: orele 19.00 - 24.00;
*duminică, 4 iulie 2021: orele 13.00 - 17.00.
Partenerii la acest eveniment sunt: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Episcopia Romano-Catolică, Oradea Heritage, Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I", Filiala Oradea, Universitatea Oradea (Facultatea Istorie), Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor".
Vă mulţumim!
Conducerea

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:43:33 Ora standard a Europei de Est