Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O clasă altfel, într-o perioadă altfel, cu alt fel de provocări...

Clasa Albinuțelor de la ,,Oltea Doamna”

O clasă altfel, într-o perioadă altfel, cu alt fel de provocări...

„Ce repede trece timpul!"- o exclamație clișeu ce mă deranja destul de mult când eram copil, pentru că o auzeam mereu rostită în lumea adulților, iar peste ani (culmea), ajung să o folosesc și eu destul de des.

Asemeni unui roman ciclic, mă bucur și mă simt extrem de onorată că pot așterne pe hârtie câteva gânduri la final de an; am început și terminăm clasa pregătitoare aici, în cadrul revistei pentru educație și învățământ OviDan. Veneam atunci cu impresii după prima zi de școală, văzută prin ochii a două generații: elevii de-a V-a, cu care aveam prima oră de „învățătorie"( termenul e inventat de noi; i.e. ora de dirigenție cu doamna învățătoare), dar și feedback-ul după prima zi cu noii zumzărei mascați, cu un amalgam de sentimente în privire - teamă, emoție, nerăbdare, curiozitate ș.a.
Am pornit la drum destul de anevoios, atipic, cu două serii de elevi, care învățau din două în două zile. Și totuși, cu toate schimbările pe care le-a adus anul școlar ce tocmai s-a încheiat, realizez că așa trebuia să fie.
Până acum afirmam, pe bună dreptate, că „generația mea de cinci stele" a fost cea mai bună, de până acum, lucru dovedit de aceasta, pe tot parcursul anului școlar. Mă bucuram pentru ei și cu ei de fiecare succes obținut, de fiecare dată când îmi povesteau cu mândrie că au fost lăudați, remarcați și apreciați de către profesorii care predau la clasă. Eram fericită, ca și când ar fi fost vorba de propriii mei copii, când mă opreau colegii mei, dascăli la gimnaziu, să-mi spună ce frumos lucrează cu albinuțele mele, cât sunt de serioși, de implicați, cum colaborează, se ajută între ei, își prezintă liber proiectele realizate minuțios etc.Țineam legătura, fie intrând pe grupurile noastre de Facebook, Whatsapp, pe Zoom sau Teams, în perioada online-ului, fie stabilind întâlniri fizice, atunci când au revenit la școală. Nu mică mi-a fost mirarea să răspundă „Prezent!" atât elevii din școală, cât și cei plecați la alte instituții de învățământ. Chiar dacă și-au luat zborul, zumzăreii reveneau în stup ori de câte ori aveau ocazia... vorbim de cinci ani în care am investit sentimente ce nu pot fi șterse... Așadar, a fost generația mea de top... prima cu care am petrecut cinci ani, dar timpul, legea evoluției îmi arată că lucrurile s-ar putea schimba.
O pură întâmplare... fericită!
Consider că Dumnezeu lucrează prin oameni, îi aduce mai aproape, împreună. Așadar, cred că, deloc întâmplător, în urma tragerii la sorți, au ajuns în clasa mea, doi copii născuți și crescuți pe teritorii unde limba engleză este limba oficială. Din Irlanda și Anglia au venit Tătar Andrei, Andy - cum îi spune toată lumea, și Pușcaș Dragoș, copii din familii de români stabiliți peste hotare. Acești doi vorbitori nativi de limbă engleză mi-au inoculat un obiectiv pe care îl credeam utopic: exersarea conversației în limba engleză la ciclul primar, astfel încât să se descurce singuri, fără vreun translator, în cazul în care avem proiecte cu parteneri străini. Faptul că, spre deosebire de generația anterioară, am în momentul de față cel puțin alți 7-8 elevi care înțeleg foarte bine limba engleză, pot purta conversații simple, corect formulate, ei bine, toate acestea m-au convins să încep să transmit toate cunoștințele de la orele de limba română, matematică etc. și în engleză. Nu mică mi-a fost mirarea să sesizez interesul celorlalți de a participa la discuție, interesul pentru cuvintele nou introduse în vocabular zi de zi. Pot spune, așadar, că, de departe, aceasta este provocarea mea cu această generație altfel, o altfel de abordare a însușirii unei limbi străine: de a o învăța ca pe o a doua limbă, vorbită „acasă", fără  a simți vreo încorsetare gramaticală. Totul vine natural, auzind și repetând zilnic cuvinte, enunțuri, expresii.
Am reușit să formez o mare familie empatică
Alte plusuri pe care le văd acum, la final de an. Am reușit să formez o mare familie empatică, în care copiii se acceptă unii pe alții, se ajută și nu fac diferențe între ei, cu toate că avem în clasă și copii diferiți, mai speciali. Cu toții sunt încurajați să se autodepășească, neavând alt reper decât ei înșiși, în urmă cu o săptămână, o lună, un sezon.
„Azi e joi/ Citiți cu noi!"
 Într-o vreme în care lumea nu se dă în vânt să citească decât strictul necesar, am implementat proiectul „Azi e joi/ Citiți cu noi!", pentru ca, ulterior, să ne raportăm la el zilnic, „Chiar dacă nu e joi/ Citiți cu noi!". Dacă de mici descoperă gustul pentru lectură, acesta se păstrează toată viața, cu condiția să fie întreținut corespunzător.
Nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc din suflet părinților elevilor mei. I-am simțit aproape, direct implicați în toate activitățile noastre, un colectiv remarcabil, de parcă i-aș fi ales „pe sprânceană". Ne-au susținut în toate, au pus mai presus de orice orgoliu personal interesele copilului. Cu asemenea colaboratori, orele desfășurate on-line au fost accesibile, pentru că ei au fost ochii și mâinile mele de dincolo de ecran. Faptul că m-au declarat „învățătoarea anului" mă onorează, dar mă și obligă în același timp. Ștacheta trebuie menținută cât mai sus.
Premierea, în Lotus, la Cinema Palace
Având ajutorul lor necondiționat, ne-am hazardat să facem premierea la Cinema Palace, în incinta Lotus, unde l-am avut alături, cu toată bunăvoința, pe domnul manager Șerban Pantea. Astfel, după vizionarea unui film, ni s-a permis să mai rămânem în sala de cinema pentru premiere.
Ne-am bucurat apoi de o altă idee originală, pe care am găsit-o binevenită, din partea părinților lui Șerban Tripa, cei care au studioul Oscar Foto. Aceștia s-au gândit că ar fi minunat să îi avem pe zumzăreii noștri într-un album, nu doar la final de clasă a IV-a, ci și la început de ciclu primar, pentru a vedea mai bine cât s-au schimbat și cât au evoluat în cinci ani de școală. Fiecare zumzărel a desenat și s-a iscălit cum a știut el mai bine. Ne vom uita nostalgici, cât au progresat în timp.
Ce îmi doresc pentru anul următor? Să se păstreze aceeași atmosferă caldă în interiorul stupului, să devină tot mai buni, în comparație cu ei înșiși, să văd în ochii lor că vin cu bucurie la școală, unde își găsesc prietenii, unde învață cu drag, jucându-se.
Până la revederea din toamnă, îmi doresc să se bucure de o binemeritată vacanță!
Prof. Cristiana Vidican
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: O clasă altfel, într-o perioadă altfel, cu alt fel de provocări...

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:13 Ora de vară a Europei de Est