Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Povestea Iei românești

Cu reverberații din Săliște de Vașcău

Povestea Iei românești

,,Fată dragă, pune-ţi ie,
Şi cinsteşte-o prin purtare,
Nu-i un moft, e-o datorie
Şi o clipă de-nchinare.

Au purtat-o şi străbunii
Când plecau la Liturghie,
Are-n ea gustul ţărânii
Şi-al iubirii de moşie".

(Sânzâiene-n mândre ii - Angelina Nădejde)

Luna iunie este timpul magic în care ia, asemeni zeițelor din vechime, renaşte mai frumoasă şi mai seducătoare şi ne inspiră, ne ajută să comunicăm o stare spirituală deosebită.
24 iunie este o zi cu semnificații multiple, atât pentru cultura și spiritualitatea românească cât şi pentru cea universală. E ziua în care sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, numit în cărţile religioase „Luceafărul" pentru felul în care pregăteşte naşterea lui Iisus Hristos; sărbătorim Sânzienele, iar din 2013, când a luat ființă comunitatea La blouse roumaine, sărbătorim şi Ziua universală a iei. Punctul comun al ultimelor două sărbători reiese din tradiția care ne spune că Sânzienele erau îmbrăcate cu ii.
Ideea de celebrare a iei românești aparține pictorului francez Henri Matisse, care a realizat pictura „La blouse roumaine" în 1940,expusă la Muzeul de Artă Modernă din Paris. Trebuie să amintim faptul că ia românească a inspirat în timp multe case de modă celebre, printre care Yves Saint Laurent, Tom Ford, Jean Paul Gaultier etc. De asemenea, aceasta a fost purtată cu mândrie la diferite evenimente mondene de către Regina Maria, dar şi de către alte celebrități.
Ia românească, denumită și cămașa cu altiță, care, prin semnele ,,înscrise", şopteşte poveşti din alte vremuri, reprezintă un veşmânt sacru ce menține legătura cu străbunii şi, în acelaşi timp, ne redă sentimentul de apartenenţă şi mândrie naţională.
Dacă ne gândim la semnificația cuvântului, acesta derivă din latinescului „tunicae lineae",  şi se traduce prin tunică subţire purtată pe piele, a cărei apariţie trebuie căutată în vremuri ancestrale.
Se spune că însemnele magice, cusute cu multă grijă, aveau menirea de a-l proteja pe cel care o poartă de spiritele rele.
La final de an şcolar, elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Săliște de Vașcău au sărbătorit Ziua universală a iei. Am punctat importanța acestei embleme naționale vizionând un scurtmetraj despre semnificația iei și despre Sânziene, apoi am urmărit Povestea iei, interpretată de actrița Georgiana Popan. Îmbrăcați cu ie şi bucuroși de ce am aflat, am confecționat două cununițe de Sânziene, pe care le-am așezat conform tradiției Sânzienelor, la poarta școlii.
Scopul activității noastre a fost promovarea culturii şi tradițiilor populare românești în rândul elevilor noştri prin cultivarea interesului pentru artă şi obiceiuri populare şi valorificarea identității cultural româneşti, pentru că povestea iei este povestea noastră și vrem să o transmitem mai departe și altor generații.
Prof. Terme Alexandra
 
Felicitări, Alexandra!
Cât de frumos și de complet ne-ai prezentat povestea Iei românești! Nota 10... cu felicitări!
Ne-ai dat o lecție pe care o primim cu drag... din Săliște de Vașcău!
Ovidiu Dan
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Povestea Iei românești.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:34 Ora de vară a Europei de Est