Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihaela Caba-Madarasi - doctor în Științele Comunicării Sociale

Titlu obținut la Universitatea Salesiana din Roma

Mihaela Caba-Madarasi - doctor în Științele Comunicării Sociale

La Universitatea Pontificală Salesiana din Roma a fost oferit marți, 1 iunie 2021, titlul de doctor în Științele Comunicării Sociale studentei Mihaela Caba-Madarasi - trimisă în Cetatea Eternă de Eparhia Greco-Catolică de Oradea, în prezent jurnalist al Biroului de Presă EGCO. Dezbaterea publică a lucrării științifice s-a desfășurat online, iar la eveniment a luat parte și PSS Virgil Bercea.

Cu o teză intitulată Transdisciplinaritatea și comunicarea pentru sănătate, de la analiza de conținut mediatic la antropologia comunicării [it. «Transdisciplinarità ed health communication, dall'analisi di contenuto alla descrizione antropologica dello Homo patiens»] și o cercetare empirică desfășurată în presa online din Italia și România, candidata a obținut calificativul «Summa cum laude» (30/30). Comisia științifică a fost prezidată de rectorul Universității Salesiana din Roma, don Mauro Mantovani, fiind alcătuită de profesorii: Freni Cristiana, doctor în antropologie filosofică și profesor de filosofie a limbajului la mai multe atenee pontificale din Roma (Institutul Angelicum, Universitatea Pontificală Laterană, Academia Alfonsiană și Universitatea Salesiană din Roma), prof. Maria-Paola Piccini, doctor în cercetare aplicată a Științelor Sociale, profesor de metodologia cercetării la Universitatea Sapienza din Roma și Universitatea Pontificală Salesiana, respectiv prof. Alessandro Agostinelli, expert în sănătate publică și responsabil al centrelor sanitare ale Caritas Diocezan Roma, profesor invitat de Facultatea de Științe ale Comunicări Sociale - UPS Roma, la catedra Comunicare organizațională
Aducând în centrul atenției transdisciplinaritatea ca viziune unitară a științei, reiterată chiar de Sanctitatea Sa Papa Francisc în Constituția apostolică «Veritas gaudium» (2018) drept deziderat al cunoașterii, și suferința umană ca experiență generatoare a unei comunicări profunde, teza de doctorat a candidatei a fost considerată un aport inovativ în domeniul comunicării pentru sănătate, cu precădere în contextual actual al sănătății mondiale. Diferențele semnificative între cele două eșantioane de studiu au dovedit nevoia unei implicări mai active în presa din România privind argumentele legate de sănătate, dar și necesitatea globală a comunicării actuale de a recunoaște dimensiune trans-personală a propriului public: omul, în continua sa căutare de sens.
***
După o licență în Psihologie obținută în țară, Mihaela Caba-Madarasi a parcurs la Roma din anul 2010 până acum întreg ciclul academic dedicat Științelor Comunicării Sociale: licența, studii de master în specialitatea Radio și televiziune (it. Media per la comunità), respectiv studiile doctorale.
Cunoscută ca voce a postului Radio Maria România, unde a realizat emisiunea socială  ,,Timpul prezent" și alte formate radiofonice pentru tineri (2007-2010), Mihaela fost pentru un an și jumătate în Cetatea Eternă colaboratoare a redacției Vatican News România, pe atunci Radio Vatican (2014-2015). În 2019, ca jurnalist acreditat de președinția României pentru vizita apostolică a Papei Francisc  în țara noastră (31 mai la 2 iunie 2019), a fost parte din transmisiunea postului de televiziune Digi24, de pe Câmpia Libertății de la Blaj, a slujbei de beatificare a episcopilor greco-catolici martiri, celebrată de Succesorul lui Petru.
De asemenea, a îndeplinit misiunea de responsabil al Departamentului de Comunicare al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, iar momentan, pe lângă activitatea de doctorală încheiată, se bucură de rolul de mamă a doi copii (Clarissa și Francisc), în așteptarea celui de al treilea, însoțind misiunea pastorală a pr. Ștefan Madarasi în parohia Haieu - Băile ,,1Mai".

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 11:11:02 Ora de vară a Europei de Est