Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mihaela Caba-Madarasi - doctor în Științele Comunicării Sociale

Titlu obținut la Universitatea Salesiana din Roma

Mihaela Caba-Madarasi - doctor în Științele Comunicării Sociale

La Universitatea Pontificală Salesiana din Roma a fost oferit marți, 1 iunie 2021, titlul de doctor în Științele Comunicării Sociale studentei Mihaela Caba-Madarasi - trimisă în Cetatea Eternă de Eparhia Greco-Catolică de Oradea, în prezent jurnalist al Biroului de Presă EGCO. Dezbaterea publică a lucrării științifice s-a desfășurat online, iar la eveniment a luat parte și PSS Virgil Bercea.

Cu o teză intitulată Transdisciplinaritatea și comunicarea pentru sănătate, de la analiza de conținut mediatic la antropologia comunicării [it. «Transdisciplinarità ed health communication, dall'analisi di contenuto alla descrizione antropologica dello Homo patiens»] și o cercetare empirică desfășurată în presa online din Italia și România, candidata a obținut calificativul «Summa cum laude» (30/30). Comisia științifică a fost prezidată de rectorul Universității Salesiana din Roma, don Mauro Mantovani, fiind alcătuită de profesorii: Freni Cristiana, doctor în antropologie filosofică și profesor de filosofie a limbajului la mai multe atenee pontificale din Roma (Institutul Angelicum, Universitatea Pontificală Laterană, Academia Alfonsiană și Universitatea Salesiană din Roma), prof. Maria-Paola Piccini, doctor în cercetare aplicată a Științelor Sociale, profesor de metodologia cercetării la Universitatea Sapienza din Roma și Universitatea Pontificală Salesiana, respectiv prof. Alessandro Agostinelli, expert în sănătate publică și responsabil al centrelor sanitare ale Caritas Diocezan Roma, profesor invitat de Facultatea de Științe ale Comunicări Sociale - UPS Roma, la catedra Comunicare organizațională
Aducând în centrul atenției transdisciplinaritatea ca viziune unitară a științei, reiterată chiar de Sanctitatea Sa Papa Francisc în Constituția apostolică «Veritas gaudium» (2018) drept deziderat al cunoașterii, și suferința umană ca experiență generatoare a unei comunicări profunde, teza de doctorat a candidatei a fost considerată un aport inovativ în domeniul comunicării pentru sănătate, cu precădere în contextual actual al sănătății mondiale. Diferențele semnificative între cele două eșantioane de studiu au dovedit nevoia unei implicări mai active în presa din România privind argumentele legate de sănătate, dar și necesitatea globală a comunicării actuale de a recunoaște dimensiune trans-personală a propriului public: omul, în continua sa căutare de sens.
***
După o licență în Psihologie obținută în țară, Mihaela Caba-Madarasi a parcurs la Roma din anul 2010 până acum întreg ciclul academic dedicat Științelor Comunicării Sociale: licența, studii de master în specialitatea Radio și televiziune (it. Media per la comunità), respectiv studiile doctorale.
Cunoscută ca voce a postului Radio Maria România, unde a realizat emisiunea socială  ,,Timpul prezent" și alte formate radiofonice pentru tineri (2007-2010), Mihaela fost pentru un an și jumătate în Cetatea Eternă colaboratoare a redacției Vatican News România, pe atunci Radio Vatican (2014-2015). În 2019, ca jurnalist acreditat de președinția României pentru vizita apostolică a Papei Francisc  în țara noastră (31 mai la 2 iunie 2019), a fost parte din transmisiunea postului de televiziune Digi24, de pe Câmpia Libertății de la Blaj, a slujbei de beatificare a episcopilor greco-catolici martiri, celebrată de Succesorul lui Petru.
De asemenea, a îndeplinit misiunea de responsabil al Departamentului de Comunicare al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, iar momentan, pe lângă activitatea de doctorală încheiată, se bucură de rolul de mamă a doi copii (Clarissa și Francisc), în așteptarea celui de al treilea, însoțind misiunea pastorală a pr. Ștefan Madarasi în parohia Haieu - Băile ,,1Mai".

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:15:25 Ora standard a Europei de Est