Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,O pagină de jurnal ar fi excelentă”, fără poezie și caracterizare!

Luca, Ariana, Victor, Giulia...

,,O pagină de jurnal ar fi excelentă”, fără poezie și caracterizare!

Marți (22 iunie 2021), înainte de ora 8.00, pe platoul din fața Școlii Gimnaziale ,,Dacia" din Oradea, am dat cu ochii de primii sosiți pentru susținerea primei probe a Evaluării Naționale, proba la Limba și literatura română.

Pentru spulberarea emoțiilor, am intrat în vorbă cu Luca, Ariana, Victor și Giulia, despre posibilele subiecte care ar putea să le vină la Evaluarea Națională, proba scrisă la Limba și literatura română. Pentru a putea obține note cât mai bune, ei ar prefera să primească o pagină de jurnal sau amintiri din copilărie; nu ar dori, în schimb, poezii sau caracterizări de personaje...
,,Subiectul de Evaluare Națională la Limba și literatura română a fost conceput în variantă nouă"!
Iată ce spun profesorii despre subiectele date, ieri, la proba scrisă la Limba și literatura română.
,,Subiectul de Evaluare Națională la Limba și literatura română a fost conceput în variantă nouă, structură cu care elevii s-au familiarizat de-a lungul acestui an școlar, prin rezolvarea Testelor de antrenament propuse de către Ministerul Educației.
Pe baza celor două texte - fragmentul extras din „Pantera neagră", de Sorin Titel și „Falsa generozitate", de Stela Giurgeanu - elevii au avut de identificat răspunsul corect în cadrul unor itemi de tip obiectiv cu alegere multiplă sau cu alegere duală. Aceste cerințe au fost formulate clar, astfel încât nu le-au creat elevilor dificultăți. La punctele 7,8 și 9, elevii trebuiau să-și pună în valoare atât creativitatea, cât și capacitatea de sinteză și să găsească asemănări/deosebiri între cele două fragmente sau să asocieze fragmentul citat cu un alt text literar studiat sau citit ca lectură suplimentară, să-și exprime părerea dacă este important să ne urmăm visul în orice condiții.
Cred că unii elevi ar fi putut avea probleme în identificarea corectă a cuvintelor cu diftong.
Celelalte exerciții au cuprins noțiuni de vocabular, părți de vorbire, precum și sintaxa propoziției sau a frazei. Toate acestea au fost studiate de elevi de-a lungul anilor de gimnaziu.
Un exercițiu care ar putea face diferența între elevi este cel legat de completarea spațiilor cu forma corectă a unor cuvinte.
Partea a doua a subiectului a pus în valoare creativitatea elevilor - un text narativ, o situație neprevăzută din timpul unui joc în curtea școlii.
Așadar, putem spune că subiectul a fost conceput în conformitate cu programa școlară în vigoare, după noua structură, iar itemii au verificat cunoștințe din toată programa pentru examenul de Evaluare Națională", susține doamna profesor de Limba și literatura română Diana Simina, director adjunct la Școala Gimnazială ..Dacia".
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,O pagină de jurnal ar fi excelentă”, fără poezie și caracterizare!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:16 Ora de vară a Europei de Est