Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii de la ,,Emanuel” au debutat cu succes ca și ghizi în cadrul ,,Zilelor Art Nouveau”

În cadrul proiectului „Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării, pornind de la patrimonial comun Art Nouveau”

Elevii de la ,,Emanuel” au debutat cu succes ca și ghizi în cadrul ,,Zilelor Art Nouveau”

Oradea celebrează anual patrimoniul Art Nouveau prin evenimente inedite organizate de Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu alte instituții și organizații.

Și în acest an, în cadrul proiectului Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării, pornind de la patrimonial comun Art Nouveau" (acronim proiect - Art Nouveau 2), cu finanțare europeană, s-au organizat o serie de activități atractive în 10, respectiv 12 şi 13 iunie.
Organizatorii orădeni ai Zilei Mondiale Art Nouveau din 2021 au ales ca temă prezentarea ornamentelor zoomorfe, care împreună cu motivele vegetale, florale și antropomorfe, decorează fațadele sau interioarele minunatelor clădiri Art Nouveau. Vizitatorii au fost întâmpinați cu instalații 3D din pânze imprimate cu decorațiuni zoomorfe, activități pentru cei mici, tururi ghidate gratuite, în trei limbi de circulație, precum și spectacole în aer liber.
Ghidajul a fost coordonat de Alex Trandafir, printr-o colaborare între ORADEAdventure şi voluntarii Centrului de Tineret The Spot, participanţi în cadrul proiectului ,,Vocabularul elevului turist" și anume, Sava Sebastian (XI B), Maier Damaris (XI A), Voichescu Daria (XI A), Negru Daniela (XI B) și Kiss-Roth Samuel (IX A). Cu această ocazie, elevii amintiți, absolvenți ai cursului de ghid local din cadrul proiectului ,,Vocabularul elevului turist în Oradea", au avut ocazia să debuteze ca și ghizi în cadrul unui proiect de mare amploare.
Prestația lor a fost apreciată atât de organizatori, cât și de turiștii și orădenii care au participat la tururile ghidate, sub îndrumarea acestora. În cele ce urmează, oferim câteva impresii ale tinerilor implicați în proiect:
,,Mereu mi-a plăcut să vorbesc, să fiu cu oamenii, mi-au plăcut arta, istoria și poveștile, dar nu am crezut vreodată că există un domeniu care să le îmbine pe toate, și să oferea tât de multă satisfacție.  Weekendul din 12-13 iunie a fost, fără nicio exagerare, una din cele mai frumoase experiențe din viața mea. Am întâlnit oameni minunați și am învățat atât de multe, bineînțeles, nu doar despre oraș și istoria lui, pregătindu-ne pentru eveniment, cât și despre ce înseamnă o prezentare de succes și cum să acaparezi atenția oamenilor, așa încât să se îndrăgostească de lucruri poate deja știute, dar niciodată înțelese. Oportunitatea de a participa la Ziua Mondială Art Nouveau a deschis, cu siguranță, drumuri noi, și va rămâne mereu în amintirea mea, ca fiind prima dată când oameni din atât de multe locuri diferite, de vârste diferite și cu interese diferite, au văzut în mine nu doar un copil, ci un exemplu, sau poate chiar o ușă spre cunoaștere, atât cât timpul mi-a permis să le dezvălui" (ghid local, Maier Damaris, XI A).
,,În câteva cuvinte, zilele de sâmbătă și duminică, 12 și 13 iunie au fost pur și simplu încărcate cu bună dispoziție și entuziasm. Ne-am bucurat de turiști de peste tot, oameni doritori să cunoască mai mult despre Oradea. Publicul a răspuns pozitiv propunerii legate de tururile ghidate și împreună am sărbătorit astfel Ziua Mondială Art Nouveau de anul acesta" (ghid local, Voichescu Daria, XI A).
,,Experienţa weekend-ului Art Nouveau a fost o experienţă ,,nouveau" și pentru mine, datorită faptului că am debutat ca ghid local al frumosului nostru oraș. M-am bucurat de fiecare moment în care am putut să intru în contact cu niște oameni frumoși, cu o pasiune comună pentru artă, istorie, pentru frumos, dar în primul rând pentru Oradea. Sunt mândru că am avut ocazia să le fac turiștilor din alte zone ale ţării cunoștinţă cu minunatele palate orădene, construite într-un stil nemaiîntâlnit pe meleagurile românești, dar și să le fac orădenilor pasionaţi de propriul oraș cunoștinţă cu povești și detalii fascinante neștiute de ei până acum" (ghid local, Sava Sebastian, XI B).
Felicităm organizatorii pentru un eveniment de excepție, dar și pe tinerii implicați ca și ghizi locali, dorindu-le o vară plină de experiențe unice, alături de oameni minunați, din toate colțurile lumii, pe care să-i fascineze cu poveștile Micului Paris!
Prof. Ramona Iștoc
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Elevii de la ,,Emanuel” au debutat cu succes ca și ghizi în cadrul ,,Zilelor Art Nouveau".

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:08 Ora de vară a Europei de Est