Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concertul folcloric „Dragu-mi-i lume să-ți cânt”

Joi, 24 iunie

Concertul folcloric „Dragu-mi-i lume să-ți cânt”

Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana" vă invită la concertul folcloric „Dragu-mi-i lume să-ți cânt", care va avea loc joi, 24 iunie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului ,,Regina Maria".

În 24 iunie, se prăznuiește Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și coincide cu sărbătoarea populară Sânzienele. Spectacolul „Dragu-mi-i lume să-ți cânt" se va desfășura pe tematica Sânzienelor, care în tradiția veche poartă, în unele zone ale țării, și numele Cap de vară sau Drăgaica. Originile sărbătorii populare merg cu mult timp în urmă, fiind desprinse fie dintr-un cult roman, denumirea folosită în Ardeal sau Maramureș provenind de la zeița romană a vânătorii și a castității, Diana - Sancta Diana, fie din cultura tracilor, de la divinitatea Artemis-Bendis, fie dintr-un vechi cult solar, în care acestea erau preotesele soarelui.
Cele mai răspândite obiceiuri care încă se păstrează sunt legate de florile de Sânziene, care sunt culese de fete, împletite în cununițe ce se pun la porți și la ferestre, pentru a ocroti casa și a aduce sănătate și belșug. În unele zone, aceste cununițe erau puse de tinerele fete sub pernă în speranța că astfel își vor visa ursitul. Un alt ritual este cel în care coronițele din flori de sânziene sunt aruncate pe acoperișul casei de către fiecare membru al familiei, iar dacă acestea rămân pe acoperiș, se crede că omul va trăi mai mult, în schimb dacă vor cădea, atunci va muri mai repede.
Spectacolul Ansamblului Artistic Profesionist Crișana va recrea pe scena Teatrului ,,Regina Maria" magia sărbătorii de Sânziene, împletind ritualurile specifice, cu muzica și dansul tradițional. În program veți putea urmări: orchestra și corpul de balet dans al ansamblului și pe soliștii Otilia Haragoș Seghedi, Leontin Ciucur, soliștii instrumentiști Petrică Popa, Stângaciu, mai tinerii cursanți de la Atelierele Crișana, Alex Lucaciu și Mădălina Markus, precum și invitați de seamă: soliștii Alexandru Pop și Ionela Moruțan. Dirijor: Adrian Miescu. Coregrafia este semnată de Ion Bencheci, scenografia de Oana Cernea, scenariul și regia artistică de Leontin Ciucur. Vor prezenta actorii Trupei Iosif Vulcan Andrian Locovei și Angela Tanko.
Concertul folcloric va fi precedat cu o seară înainte, în data de 23 iunie, de câteva evenimente premergătoare, care ne invită să intrăm în ritualul sărbătorii încă din Noaptea de Sânziene, timp mitic în care cerurile se deschid și magia este posibilă.
De la ora 18.00, vă invităm la parada costumelor populare, pe traseul Piața Unirii - Piața Ferdinand, susținută de artiștii ansamblului pentru a marca Ziua Universală a Iei, care se sărbătorește tot în 24 iunie, odată cu Sânzienele. De la ora 19.30, în fața Teatrului ,,Regina Maria" se va împodobi steagul sânzienelor, iar de la ora 21.00 se va înconjura teatrul cu torțe pentru alungarea spiritelor rele.
Biletele pentru concertul folcloric din data de 24 iunie se pot achiziționa on-line, de pe platforma Eventim.ro sau începând cu o oră înainte de spectacol de la Agenția Teatrului. Accesul în sala de spectacole se va face respectând regulile de prevenire a infectării cu Covid-19, și anume: purtarea obligatorie a măștii, termoscanarea la intrare, dezinfectarea mâinilor și distanțarea.
Vă așteptăm cu drag!
Florina Dometi

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:35:53 Ora de vară a Europei de Est