Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grupul „Vivere” și-a demonstrat clasa, obținând premiul I și încă două premii

La Festivalul de la San Remo,

Grupul „Vivere” și-a demonstrat clasa, obținând premiul I și încă două premii

Doamna Valeria Dinu-Mișcuția, președintele Asociației “Vivere” Oradea, compozitor și profesor de canto, coordonatorul grupului “Vivere”, nu este deloc ghinionistă, nu crede în minuni și superstiții, decât în muncă și valoare, talent și educație…

 Cei 13 îngerași ai grupului pe care îl conduce (Raul Moise Lorenzo, Patricia Ciobotaru, Denisa Ifrim, Roxana Mureșan, Oana Fara, Ioana Ardelean, Halasz David, Horia Onița, Ricardo Balint, Edina Bodor, Simina Teușdea, Estera Bantfi și Ovidiu Lazăr) au făcut cea mai frumoasă figură din întreaga istorie de opt ani a grupului “Vivere”, câștigând, recent, premiul I la Global Education Festival de la San Remo, la secțiunea muzică – școli muzicale, festival care reunește o multitudine de secțiuni și categorii: teatru, dans, modă, film, muzică (pe două categorii: formații muzicale și, respectiv, școli muzicale), voluntariat, jurnalism, circ și servicii sociale, bucurându-se de o largă audiență pe toate continentele. Numai la secțiunea muzică, au participat 615 copii, însoțiți de 61 de profesori, reprezentând 29 de școli muzicale din 20 de țări (între care: Polonia, Spania, Italia, România, Rusia, Croația… și America).
 Grupul  “Vivere” a participat pentru a doua oară, consecutiv, la renumitul și îndrăgitul festival de la San Remo. Anul trecut, au ratat șansa unui loc pe podium din cauza înscrierii greșite la categoria formații muzicale, în loc de școli muzicale…
 “Un ideal” și „Dracula my love
 La actuala ediție, elevii doamnei Valeria Dinu Mișcuția au interpretat (și s-au calificat cu) “Un ideal” (din repertoriul lui Nico) și „Dracula my love” - piesa lui Marius Moga (prezentă în 2007 la Eurovision). Din delegația României au mai făcut parte școli de muzică din Constanța, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Onești, Târgu Ocna…
 Grupul „Vivere” a cucerit tot ce se putea - trei premii: premiul I și premiul pentru acuratețe, precum și premiul studenților. Trebuie să spunem că grupul orădean a fost cel mai puțin numeros grup din concurs, cu o coregrafie aparte, cei 13 cântau și dansau în același timp, fiind și cel mai dinamic grup din festival. Coregrafia a fost semnată de Ghiță Stelian (de la „Stelele dansului”), iar costumația este creația Liei Pop (creator de modă).
 Paradă în piața Colombo din San Remo
 Toate cheltuielile de transport, masă și cazare pe perioada festivalului (18 - 22 martie 2009) au fost suportate de părinții copiilor, întrucât timpul a fost prea scurt pentru a putea depune un proiect la primărie și a obține finanțare, ca și anul trecut. De această dată, copiii au fost sponsorizați cu 110 milioane de lei (din valoarea totală de 12.000 de euro) de către Ionel Bungău, ex-președintele Direcției județene de Sport (care le-a asigurat inclusiv autocarul). Restul s-a împărțit frățește pe fiecare membru al grupului „Vivere”.
 În prima zi de festival, a fost organizată o paradă în piața Colombo, din centrul orașului, la care au participat toți concurenții. „S-a cântat și s-a dansat. Cu toții savuram momentul la cote maxime. De fapt, pe întreaga perioadă ne-am simțit extraordinar, fiind bine primiți, tratați și iubiți. De Raul Lorenzo Moise, piccolo Dracula al nostru, s-a îndrăgostit până și una dintre cele două prezentatoare, Iuliana Ierugan, un model,  o frumoasă actriță româncă stabilită în Italia”, după cum ne-a mărturisit doamna Valeria Dinu Mișcuția...
 Chiar dacă atmosfera a fost una destinsă, cele cinci zile de festival nu au însemnat, câtuși de puțin, distracție, ci câte 3-4 ore de repetiții, dimineața și tot atâtea și după-amiază, odihnă, regim de festival, pregătire morală și psihică, dozarea efortului și încredere în forțele proprii.
 Dincolo de pregătirea lor din punct de vedere muzical, profesoara de canto le-a inoculat spiritul de competiție și mentalitatea de învingător, iar discipolii au dat măsura pregătirii și talentului, al dăruirii și candorii vârstei, fiind cotați ca cei mai buni la secțiunea de muzică – școli muzicale.
 Bogatul și frumosul palmares al grupului „Vivere” s-a îmbogățit, așadar, cu trei premii valoroase cucerite pe scena celui mai titrat festival pentru copii - Festivalul de la San Remo. Ceva mai mult nici că se putea! (Ovidiu DAN)  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:57 Ora de vară a Europei de Est