Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Grupul „Vivere” și-a demonstrat clasa, obținând premiul I și încă două premii

La Festivalul de la San Remo,

Grupul „Vivere” și-a demonstrat clasa, obținând premiul I și încă două premii

Doamna Valeria Dinu-Mișcuția, președintele Asociației “Vivere” Oradea, compozitor și profesor de canto, coordonatorul grupului “Vivere”, nu este deloc ghinionistă, nu crede în minuni și superstiții, decât în muncă și valoare, talent și educație…

 Cei 13 îngerași ai grupului pe care îl conduce (Raul Moise Lorenzo, Patricia Ciobotaru, Denisa Ifrim, Roxana Mureșan, Oana Fara, Ioana Ardelean, Halasz David, Horia Onița, Ricardo Balint, Edina Bodor, Simina Teușdea, Estera Bantfi și Ovidiu Lazăr) au făcut cea mai frumoasă figură din întreaga istorie de opt ani a grupului “Vivere”, câștigând, recent, premiul I la Global Education Festival de la San Remo, la secțiunea muzică – școli muzicale, festival care reunește o multitudine de secțiuni și categorii: teatru, dans, modă, film, muzică (pe două categorii: formații muzicale și, respectiv, școli muzicale), voluntariat, jurnalism, circ și servicii sociale, bucurându-se de o largă audiență pe toate continentele. Numai la secțiunea muzică, au participat 615 copii, însoțiți de 61 de profesori, reprezentând 29 de școli muzicale din 20 de țări (între care: Polonia, Spania, Italia, România, Rusia, Croația… și America).
 Grupul  “Vivere” a participat pentru a doua oară, consecutiv, la renumitul și îndrăgitul festival de la San Remo. Anul trecut, au ratat șansa unui loc pe podium din cauza înscrierii greșite la categoria formații muzicale, în loc de școli muzicale…
 “Un ideal” și „Dracula my love
 La actuala ediție, elevii doamnei Valeria Dinu Mișcuția au interpretat (și s-au calificat cu) “Un ideal” (din repertoriul lui Nico) și „Dracula my love” - piesa lui Marius Moga (prezentă în 2007 la Eurovision). Din delegația României au mai făcut parte școli de muzică din Constanța, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Onești, Târgu Ocna…
 Grupul „Vivere” a cucerit tot ce se putea - trei premii: premiul I și premiul pentru acuratețe, precum și premiul studenților. Trebuie să spunem că grupul orădean a fost cel mai puțin numeros grup din concurs, cu o coregrafie aparte, cei 13 cântau și dansau în același timp, fiind și cel mai dinamic grup din festival. Coregrafia a fost semnată de Ghiță Stelian (de la „Stelele dansului”), iar costumația este creația Liei Pop (creator de modă).
 Paradă în piața Colombo din San Remo
 Toate cheltuielile de transport, masă și cazare pe perioada festivalului (18 - 22 martie 2009) au fost suportate de părinții copiilor, întrucât timpul a fost prea scurt pentru a putea depune un proiect la primărie și a obține finanțare, ca și anul trecut. De această dată, copiii au fost sponsorizați cu 110 milioane de lei (din valoarea totală de 12.000 de euro) de către Ionel Bungău, ex-președintele Direcției județene de Sport (care le-a asigurat inclusiv autocarul). Restul s-a împărțit frățește pe fiecare membru al grupului „Vivere”.
 În prima zi de festival, a fost organizată o paradă în piața Colombo, din centrul orașului, la care au participat toți concurenții. „S-a cântat și s-a dansat. Cu toții savuram momentul la cote maxime. De fapt, pe întreaga perioadă ne-am simțit extraordinar, fiind bine primiți, tratați și iubiți. De Raul Lorenzo Moise, piccolo Dracula al nostru, s-a îndrăgostit până și una dintre cele două prezentatoare, Iuliana Ierugan, un model,  o frumoasă actriță româncă stabilită în Italia”, după cum ne-a mărturisit doamna Valeria Dinu Mișcuția...
 Chiar dacă atmosfera a fost una destinsă, cele cinci zile de festival nu au însemnat, câtuși de puțin, distracție, ci câte 3-4 ore de repetiții, dimineața și tot atâtea și după-amiază, odihnă, regim de festival, pregătire morală și psihică, dozarea efortului și încredere în forțele proprii.
 Dincolo de pregătirea lor din punct de vedere muzical, profesoara de canto le-a inoculat spiritul de competiție și mentalitatea de învingător, iar discipolii au dat măsura pregătirii și talentului, al dăruirii și candorii vârstei, fiind cotați ca cei mai buni la secțiunea de muzică – școli muzicale.
 Bogatul și frumosul palmares al grupului „Vivere” s-a îmbogățit, așadar, cu trei premii valoroase cucerite pe scena celui mai titrat festival pentru copii - Festivalul de la San Remo. Ceva mai mult nici că se putea! (Ovidiu DAN)  

Trimite email
joi, 2 ianuarie 2025, 20:32:47 Ora standard a Europei de Est