Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Peste 60 de acțiuni de igienizare

În primele două săptămâni ale campaniei „Iunie - Luna curățeniei în județul Bihor

Peste 60 de acțiuni de igienizare

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut miercuri, 16 iunie 2021, o conferință de presă în care a prezentat stadiul campaniei „Iunie - Luna curățeniei în județul Bihor" și al celor două concursuri din cadrul campaniei, „Campionatul bihorean al curățeniei" și „Ecoprovocarea".

Până miercuri, primăriile au organizat în cadrul „Campionatului bihorean al curățeniei" 66 de acțiuni de igienizare în mai multe localități din județul Bihor, în care s-au implicat școlile, ONG-urile, bisericile, mediul de afaceri și cetățenii. Calendarul evenimentelor se actualizează pe măsură ce autoritățile locale anunță noi acțiuni, până la finalul lunii fiind deja programate alte 47 de astfel de activități. Organizarea a cel puțin o campanie de igienizare este una dintre condițiile de participare în competiție.
Mediul de afaceri a răspuns, de asemenea, invitației de a se implica în proiectul de curățenie derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group și Consiliul Județean Bihor, atât financiar, cât și prin voluntariat la acțiunile de colectare a deșeurilor. Firmele* au donat până acum 215.000 lei pentru fondul de premiere al concursului „Campionatul bihorean al curățeniei", în cadrul căruia primăriile din cele șase zone de colectare a deșeurilor se luptă pentru premiul I, de câte 100.000 de lei.
Prin acest proiect intenționăm să creștem gradul de colectare separată a deșeurilor, să realizăm o curățenie generală în județul nostru și, în esență, să contribuim la schimbarea mentalităților care ne vor ajuta să avem un comportament potrivit față de mediul înconjurător. Sunt convins că în cele două săptămâni care au mai rămas, acțiunile de igienizare vor fi și mai consistente, într-un număr mai mare. Această mobilizare generală nu s-ar fi întâmplat dacă nu am fi beneficiat de sprijinul, înțelegerea și ajutorul partenerilor noștri și se cuvine să le mulțumim tuturor celor care au înțeles cât este de important să conștientizăm nevoia de a avea un județ mai curat nu numai acum, ci pe termen lung, pentru că acesta nu va fi un proiect singular. Le mulțumim și operatorilor de salubritate, care au pus la dispoziția doritorilor mănuși și saci și au asigurat transportul deșeurilor strânse în acțiunile de igienizare. Evident, cantitățile de deșeuri colectate au crescut semnificativ în această perioadă. Unii operatori au strâns deja o cantitate dublă față de cât se colectează în același interval într-o lună obișnuită", a declarat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al A.D.I. Ecolect, în conferința de presă.
În ceea ce privește concursul „Ecoprovocarea", destinat elevilor din clasele 0 - VIII din județ, termenul până la care pot realiza desene sau picturi a fost prelungit până pe 25 iunie, întrucât anul școlar se încheie mai târziu decât a fost preconizat. Profesorii și directorii școlilor pot trimite tabelele cu toți elevii participanți până în data de 30 iunie. Vor fi acordate 12 premii prin tragere la sorți (câte 2 elevi din fiecare zonă de colectare), premiile fiind asigurate de firma DECATHLON din Oradea. Câștigătorii vor primi câte un voucher de 1.000 de lei, din care își vor putea achiziționa produse din magazin.
Întrucât prețul fierului a crescut semnificativ, există o problemă pe piața producției de biciclete, așa că am regândit obiectul voucherului de 1.000 de lei pe care îl vom acorda celor 12 copii câștigători. DECATHLON s-a oferit să sponsorizeze acest concurs și am stabilit împreună să nu limităm elevii la a-și cumpăra biciclete, ci să poată să aleagă orice altceva dacă doresc. Credem că această idee e o îmbunătățire adusă proiectului", a adăugat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al A.D.I. Ecolect.
*Companiile care au sponsorizat până acum concursul „Campionatul bihorean al curățeniei" sunt: SC CESAL SA, DVI GRUP REAL ESTATE SRL, MEGA GLOBAL INVEST SRL, ASOCIAȚIA SELINA PLAZA CONSTRUCT, DESIGN ILICLADOR CONSTRUCT SRL, SC REMINA INTERNATIONAL SRL, BASARI SRL, ISC CRISTAN EXCAV SRL, FIROPRESTSERV CONSTRUCT SRL, SC INFRASTRUCTURA NACON, SC REDANHO SRL, SC REINERT KUNSTSTOFFTECHNIK srl, SC DELONA SRL, REVA TEHNIC CONSTRUCT SRL, SC DRUMURI ORASENESTI SRL, SC VERNICOLOR SA, SC DUMEXIM SRL, SC BENE INTERNATIONAL SRL, SC BENCOMP SRL, SC SAFE WASTE SRL.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Peste 60 de acțiuni de igienizare.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:17:42 Ora standard a Europei de Est