Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansare de carte

Miercuri, 23 iunie

Lansare de carte

Miercuri, 23 iunie 2021, de la ora 18, în foaierul Teatrului ,,Regina Maria" din Oradea, la etajul I, voi organiza prima lansare a cărților mele de poezie, Terra 2.0, și de teatru, Incomod, apărute recent la Editura Brumar din Timișoara.

Apărută pe 23 aprilie,cartea Terra 2.0 s-a bucurat de o bună primire din partea publicului, cîțiva scriitori manifestîndu-și opiniile despre ea:
„Poeziile lui Orlando Balaș sînt surprinzătoare prin mesajul lor, sînt bine scrise, cu un talent scriitoricesc de netăgăduit. E admirabil felul în care a reușit să cuprindă în puține cuvinte problemele mari ale ,,mamei" noastre, planeta Pămînt. Versurile lui dor, fără să fie agresive. Au o muzicalitate, o fluiditate firească, o tristețe care te copleșesc. E o carte pe care o citești dintr-o răsuflare. O carte pe care aș împărți-o copiilor în școli, aș pune-o în cutiile poștale, le-aș da-o celor care se relaxează prin parcuri, le-aș face-o cadou petrecăreților de la grătare. Poate, poate așa oamenii ar pricepe ceva din respectul și grija cu care sîntem datori față de apa, iarba, pădurea și aerul pe care îl respirăm ca să trăim atît cît o fi să fie pe mărgica albastră numită Terra" (Monica Bologa, scriitoare).
„Poezia din acest volum este una de tip militant, transmițând clar un mesaj. Sau, și mai bine zis, un mesaj clar: Aveți grijă de planeta voastră, e singura pe care o aveți la îndemînă! O poezie scrisă curat, fără briz-brizuri, de cineva care stăpînește bine condeiul. Noi nu prea avem cultura acestui gen de poezie, mult prea poeți din fire..."
(Florentin Sorescu, scriitor).
,,Victoria Diaconescu, prefațatoarea cărții, chiar subliniază că autorul „spune atît de multe cu atît de puține cuvinte"; așa este, sunt de acord. Asta necesită o măiestrie discursivă de invidiat și la nivel de idei o logică imbatabilă. Orlando Balaș se declară pastor al propovăduirii liturghiei ecologice și face bine ce face. Este un caz fericit între cazurile nefericite, aș spune, căci avem la ora actuală deja câteva încercări de aplicare a teroriei ecologice în poezie. Inteligența poeziei lui Balaș mizează pe simplitate, repere imperative,nuanțe puține, o linie stabilă de așa da, așa nu. Iată un Dumnezeu al poeziei ecologice în sfera românească! N-aș fi crezut că am să citesc, și îmi doream de mult timp să găsesc ceva spălat de „frumos" și „manierat" și aici am găsit un personaj care imprimă forfota în semeni. ... Orlando Balaș, un poet pe care vreau să îl urmăresc și la discursul căruia mă mai întorc la câte o cafea. Are mult-mult sens, este eco-profetic" (Gabriela Feceoru, cronicar literar)!
„Cel mai spectaculos comeback poetic al ultimilor ani"
(Liviu Antonesei, scriitor).
Cartea de teatru Incomod, tipărită cu sprijinul firmei Reifen Trade /Torque Tyres din Oradea, conține trei piese de teatru pe teme de acută actualitate: Sieg Heil sau Triumful binelui (o distopie istorică), Lasă-mi aripile! (o drama care a cîștigat în anul 2020 concursul de dramaturgie al Teatrului ,,Regina Maria" din Oradea) și Noaptea ca hoții, o panoramă critică a societății românești contemporane și în același timp o reverență a autorului față de mișcarea civică orădeană și românească în general.
Pe lîngă cărțile Terra 2.0 și Incomod, cititorii vor putea cumpăra, cu autograful autorului, și ultimele exemplare din cărțile publicate anterior de subsemnatul.
Orlando Balaș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:58 Ora de vară a Europei de Est