Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Micutzu și BRomania pentru „O lume mai frumoasă”

În linie dreaptă

Micutzu și BRomania pentru „O lume mai frumoasă”

Actori, artiști, jurnaliști, designeri și personalități marcante din România s-au unit pentru susținerea evenimentului „O lume mai frumoasă", de joi, 17 iunie, și au donat obiecte personale, purtătoare de istorii, în vederea vânzării prin licitație, pentru cauza caritabilă a Hospice Casa Speranței.

Între ambasadorii faptelor bune care s-au alăturat proiectului nobil se numără Ambasadorul Marii Britanii la București H.E. Andrew Noble, Prințul Grigore Ghyka, actorii Ada Condeescu, Matei Dima (BRomania) sau Monica Bîrlădeanu, jurnalista Amalia Enache, artiștii Francisc Chiuariu sau Irina Dragomir, designerii Mihai Grama sau Laura Hîncu, coregraful Răzvan Mazilu, dar și actorul de comedie Cosmin Nedelcu (Micutzu).
Vânzarea pieselor donate va permite colectarea unei contribuții pentru finanțarea unei echipe multidisciplinare Hospice de îngrijire paliativă la domiciliul copiilor sau bătrânilor bolnavi incurabil, al cărei cost total se ridică la 100.000 de euro.
Între cele 23 de piese, care alcătuiesc secțiunea caritabilă a evenimentului de joi, 17 iunie, ora 19:00, se numără ceasul Fossil Arkitekt donat de comediantul Cosmin Nedelcu (Micutzu), care are o însemnătate aparte pentru Micutzu, fiind achiziționat din banii primiți din primul spectacol de stand-up, iar piesa poartă semnificația determinării și a unui scop bine stabilit. Plină de sens este și piesa donată de actorul Matei Dima (BRomania) - un hanorac unicat, pictat manual chiar de vlogger, cu supereroi din benzi desenate celebre, și care a fost purtat într-o perioadă în care artistul a depus mult efort pentru a slăbi și a-și recăpăta sănătatea.
Jurnalista Amalia Enache s-a alăturat cauzei, donând desenul „Castelul", realizat de prietenul ei Tomas Horobeț, un copil excepțional de talentat pentru desen și care a fost nevoit să lupte el însuși pentru a supraviețui. Celebra Monica Bîrlădeanu contribuie la cauza caritabilă și donează un inel decorat cu lapis lazuli, creație proprie, denumit „Mooncast", inspirat actriței de personajul Eloisa pe care l-a jucat în filmul „Maternity Blues".
Loturile caritabile puse în vânzare în cadrul Licitației de Artă Decorativă „O lume mai frumoasă" sunt marcate cu o inimă roșie și cu logoul Hospice Casa Speranței. Piesele pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță, în regim gratuit, în intervalul orar 10:00-20:00, iar pentru a licita se poate participa fizic în sala de licitație sau online, cu ajutorul unui cont activ pe artmark.ro.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:08:58 Ora de vară a Europei de Est