Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O echipă de la Drumuri Orășenești lucrează la întreținerea drumului care duce la pădurea Borș

,,Este vorba despre întreținere, nu despre asfaltare”!

O echipă de la Drumuri Orășenești lucrează la întreținerea drumului care duce la pădurea Borș

Cu tristețe, o să le dăm vestea celor care au jubilat crezând că se asfaltează strada Gheorghe Doja mai sus de Spitalul Județean de Urgență până la pădurea Borș, că nu este vorba despre asfaltare, ci despre întreținere, așa după cum am aflat ieri (14 iunie 2021) de la domnul Florian Bârda, mecanic pe un cilindru compactor de 22 de tone, care ne-a dat informațiile necesare din partea echipei care lucrează în această zonă.

Drumul care urcă de pe Gheorghe Doja pe lângă Spitalul Județean de Urgență până la pădurea Borș și mai departe, este foarte circulat. Iar în weekend, traficul se triplează, cu cei care, cu bicicletele, cu autoturismele, dar și pe jos, ies la pădure. Se vorbește prin târg că pe vremea vrednicului nostru primar ing. Ilie Bolojan, s-ar fi purtat discuții cu cei din Borș pentru această oază de frumusețe și oxigen; cică gospodarul nostru ar fi transformat zona într-un parc sau într-o stațiune ,,geamănă" cu Felixul, chiar și fără apă, deocamdată, dar nu s-a vrut! Ceea ce înseamnă o imensă pierdere și o mare oportunitate ratată!
Acum, locuitorii din zonă au crezut că noul primar, domnul Florin Birta, le va asfalta drumul! Aș! Povești nemuritoare! Iordanul nu-și mai întoarce cursul. Am dat doar idei unor întreprinzători. Cine are urechi și mintea limpede și ascuțită să audă!
,,Lăsați-o mai moale cu cilindrul acela greu că-mi dărâmați casa"!
După câte am văzut și am aflat, aici se lucrează la meserie și cu responsabilitate, în sensul că ,,mai întâi, s-a decopertat până la fundație, să vedem pe ce clădim. Am găsit zone cu nămol în vârful dealului, iar spre pădure, unii cetățeni iresponsabili au depozitat moloz și chiar gunoi de tot felul ca să astupe gropile. Vă dați seama că a trebuit să săpăm, să decopertăm circa 20 de centimetri ca să avem pe ce să clădim; am adus piatră, balast de Criș, pe care l-am depus în straturi, pe care l-am tasat bine, circa 20 de centimetri grosime, am venit apoi cu piatră spartă de carieră în dimensiune de 40-63 milimetri, piatră de la Dobrești și Urviș, iar deasupra, am ,,împănat", cum se spune plastic (metaforic), cu zavură de Poieni (județul Cluj); această zavură, în contact cu apa, leagă, cimentează, fixează totul".
Dl Florin vorbește ... ca din ,,Biblie", un interlocutor simpatic, sincer și agreabil. Preț de câteva zeci de minute i-am urmărit la lucru: cei doi cilindri grei de 22 de tone fiecare vibrau de se cutremura pământul (mânuiți de dl Florin Bârda și Zghibouț Florin); ,,Lăsați-o mai moale cu cilindrul acela greu că-mi dărâmați casa" (vorba domnului Ioan Maghiar), iar cel de-al treilea, mai mic (de două tone), condus de Coita Ioan, tasa pe poduri și pe lângă gard, excavatorul Buldo al lui Boțiu Florian săpa șanțul într-o parte, iar în cealaltă parte mânca pământul celălalt Buldo, stârnit de Gati Șandor. Camioanele descărcau zavura, iar Buhaș Viorel, Balint Gavril, Vereș Dan, Bălănescu Mihai și Antoneanu Călin o împrăștiau cu lopețile. Pentru a ușura cimentarea zavurei în fața cilindrilor, Găvruța Viorel, cu cisterna sa, o ,,sfințea" cu mult apă.
Domnule director Biț Alin, domnule inginer șef Trifa Adrian, până să urcați dealul spre pădure să vedeți cum muncesc drumarii firmei ,,Drumuri Orășenești", vă invităm să vă delectați cu aceste imagini, spre a vedea cum se mișcă echipa dumneavoastră pe teren, în frunte cu domnul Florian Bârda, minunatul nostru interlocutor.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: O echipă de la Drumuri Orășenești lucrează la întreținerea drumului care duce la pădurea Borș.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:49:39 Ora standard a Europei de Est