Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O echipă de la Drumuri Orășenești lucrează la întreținerea drumului care duce la pădurea Borș

,,Este vorba despre întreținere, nu despre asfaltare”!

O echipă de la Drumuri Orășenești lucrează la întreținerea drumului care duce la pădurea Borș

Cu tristețe, o să le dăm vestea celor care au jubilat crezând că se asfaltează strada Gheorghe Doja mai sus de Spitalul Județean de Urgență până la pădurea Borș, că nu este vorba despre asfaltare, ci despre întreținere, așa după cum am aflat ieri (14 iunie 2021) de la domnul Florian Bârda, mecanic pe un cilindru compactor de 22 de tone, care ne-a dat informațiile necesare din partea echipei care lucrează în această zonă.

Drumul care urcă de pe Gheorghe Doja pe lângă Spitalul Județean de Urgență până la pădurea Borș și mai departe, este foarte circulat. Iar în weekend, traficul se triplează, cu cei care, cu bicicletele, cu autoturismele, dar și pe jos, ies la pădure. Se vorbește prin târg că pe vremea vrednicului nostru primar ing. Ilie Bolojan, s-ar fi purtat discuții cu cei din Borș pentru această oază de frumusețe și oxigen; cică gospodarul nostru ar fi transformat zona într-un parc sau într-o stațiune ,,geamănă" cu Felixul, chiar și fără apă, deocamdată, dar nu s-a vrut! Ceea ce înseamnă o imensă pierdere și o mare oportunitate ratată!
Acum, locuitorii din zonă au crezut că noul primar, domnul Florin Birta, le va asfalta drumul! Aș! Povești nemuritoare! Iordanul nu-și mai întoarce cursul. Am dat doar idei unor întreprinzători. Cine are urechi și mintea limpede și ascuțită să audă!
,,Lăsați-o mai moale cu cilindrul acela greu că-mi dărâmați casa"!
După câte am văzut și am aflat, aici se lucrează la meserie și cu responsabilitate, în sensul că ,,mai întâi, s-a decopertat până la fundație, să vedem pe ce clădim. Am găsit zone cu nămol în vârful dealului, iar spre pădure, unii cetățeni iresponsabili au depozitat moloz și chiar gunoi de tot felul ca să astupe gropile. Vă dați seama că a trebuit să săpăm, să decopertăm circa 20 de centimetri ca să avem pe ce să clădim; am adus piatră, balast de Criș, pe care l-am depus în straturi, pe care l-am tasat bine, circa 20 de centimetri grosime, am venit apoi cu piatră spartă de carieră în dimensiune de 40-63 milimetri, piatră de la Dobrești și Urviș, iar deasupra, am ,,împănat", cum se spune plastic (metaforic), cu zavură de Poieni (județul Cluj); această zavură, în contact cu apa, leagă, cimentează, fixează totul".
Dl Florin vorbește ... ca din ,,Biblie", un interlocutor simpatic, sincer și agreabil. Preț de câteva zeci de minute i-am urmărit la lucru: cei doi cilindri grei de 22 de tone fiecare vibrau de se cutremura pământul (mânuiți de dl Florin Bârda și Zghibouț Florin); ,,Lăsați-o mai moale cu cilindrul acela greu că-mi dărâmați casa" (vorba domnului Ioan Maghiar), iar cel de-al treilea, mai mic (de două tone), condus de Coita Ioan, tasa pe poduri și pe lângă gard, excavatorul Buldo al lui Boțiu Florian săpa șanțul într-o parte, iar în cealaltă parte mânca pământul celălalt Buldo, stârnit de Gati Șandor. Camioanele descărcau zavura, iar Buhaș Viorel, Balint Gavril, Vereș Dan, Bălănescu Mihai și Antoneanu Călin o împrăștiau cu lopețile. Pentru a ușura cimentarea zavurei în fața cilindrilor, Găvruța Viorel, cu cisterna sa, o ,,sfințea" cu mult apă.
Domnule director Biț Alin, domnule inginer șef Trifa Adrian, până să urcați dealul spre pădure să vedeți cum muncesc drumarii firmei ,,Drumuri Orășenești", vă invităm să vă delectați cu aceste imagini, spre a vedea cum se mișcă echipa dumneavoastră pe teren, în frunte cu domnul Florian Bârda, minunatul nostru interlocutor.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: O echipă de la Drumuri Orășenești lucrează la întreținerea drumului care duce la pădurea Borș.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:10 Ora de vară a Europei de Est