Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Zi aleasă pentru elevi și doamna învățătoare

10 Iunie

Zi aleasă pentru elevi și doamna învățătoare

A fost odată ca niciodată...
Că de n-ar fi nu s-ar povesti...

A fost demult, demult... un popor de viteji și bravi creștini, un popor ce și-a iubit glia și neamul, un popor ce nu uită nici azi că e poporul ROMÂN!!!
Lacurile de cleştar ce oglindesc teii lui Eminescu; Carpaţii împăduriţi şi străbătuţi de turme şi de ape cristaline; Dunărea sturionilor şi a deltei; prisăcile şi luncile lui Alecsandri; dumbrăvile cu cerbi ale lui Sadoveanu; Oltul argintiu şi curat al dorurilor lui Coşbuc; Ţara Ardealului zămislită din istorie şi îmbrăţişată de visurile curate ale lui Goga şi de Apusenii milenari făcuţi parcă  prin patima lui Bălcescu şi a statornicului nostru popor român înfipt în acest pământ apărat pentru convingerea unei vieţi mai bune - toate acestea şi multe altele aidoma lor le numim ACASĂ.
Acasă azi, e datoră lor, celor de ieri. E datorat eroilor acestui neam sfânt și curat.
Departe, din trecut
Pe deal, departe din trecut
Răsună clopotul curat
De secole, ani și-un minut
Lăcașul sfânt nu e uitat.
 
Credința nu este uitată
Nici glia, nici dorul cel greu
Numai la noi doina-i cântată
Istoria ne e sfântă mereu.
 
Și pentru că ,,Națiunea este eternă prin cultul eroilor!!" după cum spunea Nicolae Iorga, elevii clasei a IV-a D (de la DIAMANT) din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu" Oradea nu au uitat că sunt pui de daci.
Coordonați de doamna învățătoare Ioana Borza, această zi specială s-a transformat într-o zi deosebită!!! După încă un an de studiu, micile diamante au sclipit într-un cadru aparte. Ziua a debutat într-o atmosferă de poveste, așa cum este și neamul și graiul meu, ziua a debutat cu momente de suflet, așa cum trebuie să fie într- o zi aleasă pentru trecut și credință.
De la prima oră, după un studiu aprofundat atât on-line cât și în clasă, fiecare elev și-a ales un erou preferat. Argumentarea a cuprins atât elemente istorice, civice și lingvistice. Trebuie menționat faptul că dintre cei mai apreciați eroi ai neamului românesc, aleși de copii, au fost Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș, urmați fiind de Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân,Tudor Vladimirescu sau Decebal.
Prezentările PPT ale elevilor pasionați de istorie au subliniat faptul că eroismul bravilor noștri înaintași nu a fost în zadar. Dintre cei prezenți, copii sau nepoți ai unor profesori de seamă ai învățământului bihorean au marcat faptul că tânăra generație știe ce a fost în trecut. Această generație e conștientă de vitejia bunicilor ce au luptat la Cotu Donului, de tăria și credința străstrăbunicilor preoți și haiduci, de mireasma doinelor lui Iancu, dar și de măiestria bravilor daci conduși de Decebal.
A doua parte a activităților zilei s-a  desfășurat în Sfânta Biserică, mai precis în Biserica Ortodoxă Română Tei, cu Hramul ,,Nașterea Maicii Domnului" Oradea. După săvârșirea Sfintei liturghii, părintele paroh secretar Dragomir Balotă și părintele Florin Dem au săvârșit parastasul de pomenire al eroilor neamului, la care au luat parte și elevii clasei a IV-a D. Emoționați, că au auzit prenume cunoscute în pomelnicul părintelui de la altar, copiii au comemorat această zi sfântă și au înțeles că într-adevăr ceea ce a subliniat părintele secretar Dragomir Balotă e atât de simplu și de adevărat: ,,Dacă nu erau ei, noi azi nu eram ROMÂNI CREȘTINI." Pentru final, programul liturgic al zilei nu se putea încheia alt fel decât cu un înălțător ,,Deșteaptă-te; române!" cântat cu atâta emoție de către cei din strană, dar și de către elevii clasei a IV-a D cu doamna învățătoare.
Această zi aleasă a început cu emoții și s-a finalizat tot cu emoții, cu un moment de reculegere păstrat în clasă, la ora 12,00, când clopotele bisericilor au răsunat în jurul școlii, când sunetul lor parcă a trecut de bariera timpului, când parcă totul a stat în loc pentru eroi și pentru credința sfântă, când totul a culminat pentru această zi binecuvântată, în care să nu uităm că suntem ROMÂNI.
Să nu uităm că..
,,Eroi au fost, eroi sunt încă
Și-or fi în neamul românesc!
Căci rupți sunt ca din tare stâncă
Românii orișiunde cresc." (Ioan Nenițescu)
Prof. Ioana Borza
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Zi aleasă pentru elevi și doamna învățătoare.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:13:46 Ora standard a Europei de Est