Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zi aleasă pentru elevi și doamna învățătoare

10 Iunie

Zi aleasă pentru elevi și doamna învățătoare

A fost odată ca niciodată...
Că de n-ar fi nu s-ar povesti...

A fost demult, demult... un popor de viteji și bravi creștini, un popor ce și-a iubit glia și neamul, un popor ce nu uită nici azi că e poporul ROMÂN!!!
Lacurile de cleştar ce oglindesc teii lui Eminescu; Carpaţii împăduriţi şi străbătuţi de turme şi de ape cristaline; Dunărea sturionilor şi a deltei; prisăcile şi luncile lui Alecsandri; dumbrăvile cu cerbi ale lui Sadoveanu; Oltul argintiu şi curat al dorurilor lui Coşbuc; Ţara Ardealului zămislită din istorie şi îmbrăţişată de visurile curate ale lui Goga şi de Apusenii milenari făcuţi parcă  prin patima lui Bălcescu şi a statornicului nostru popor român înfipt în acest pământ apărat pentru convingerea unei vieţi mai bune - toate acestea şi multe altele aidoma lor le numim ACASĂ.
Acasă azi, e datoră lor, celor de ieri. E datorat eroilor acestui neam sfânt și curat.
Departe, din trecut
Pe deal, departe din trecut
Răsună clopotul curat
De secole, ani și-un minut
Lăcașul sfânt nu e uitat.
 
Credința nu este uitată
Nici glia, nici dorul cel greu
Numai la noi doina-i cântată
Istoria ne e sfântă mereu.
 
Și pentru că ,,Națiunea este eternă prin cultul eroilor!!" după cum spunea Nicolae Iorga, elevii clasei a IV-a D (de la DIAMANT) din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu" Oradea nu au uitat că sunt pui de daci.
Coordonați de doamna învățătoare Ioana Borza, această zi specială s-a transformat într-o zi deosebită!!! După încă un an de studiu, micile diamante au sclipit într-un cadru aparte. Ziua a debutat într-o atmosferă de poveste, așa cum este și neamul și graiul meu, ziua a debutat cu momente de suflet, așa cum trebuie să fie într- o zi aleasă pentru trecut și credință.
De la prima oră, după un studiu aprofundat atât on-line cât și în clasă, fiecare elev și-a ales un erou preferat. Argumentarea a cuprins atât elemente istorice, civice și lingvistice. Trebuie menționat faptul că dintre cei mai apreciați eroi ai neamului românesc, aleși de copii, au fost Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș, urmați fiind de Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân,Tudor Vladimirescu sau Decebal.
Prezentările PPT ale elevilor pasionați de istorie au subliniat faptul că eroismul bravilor noștri înaintași nu a fost în zadar. Dintre cei prezenți, copii sau nepoți ai unor profesori de seamă ai învățământului bihorean au marcat faptul că tânăra generație știe ce a fost în trecut. Această generație e conștientă de vitejia bunicilor ce au luptat la Cotu Donului, de tăria și credința străstrăbunicilor preoți și haiduci, de mireasma doinelor lui Iancu, dar și de măiestria bravilor daci conduși de Decebal.
A doua parte a activităților zilei s-a  desfășurat în Sfânta Biserică, mai precis în Biserica Ortodoxă Română Tei, cu Hramul ,,Nașterea Maicii Domnului" Oradea. După săvârșirea Sfintei liturghii, părintele paroh secretar Dragomir Balotă și părintele Florin Dem au săvârșit parastasul de pomenire al eroilor neamului, la care au luat parte și elevii clasei a IV-a D. Emoționați, că au auzit prenume cunoscute în pomelnicul părintelui de la altar, copiii au comemorat această zi sfântă și au înțeles că într-adevăr ceea ce a subliniat părintele secretar Dragomir Balotă e atât de simplu și de adevărat: ,,Dacă nu erau ei, noi azi nu eram ROMÂNI CREȘTINI." Pentru final, programul liturgic al zilei nu se putea încheia alt fel decât cu un înălțător ,,Deșteaptă-te; române!" cântat cu atâta emoție de către cei din strană, dar și de către elevii clasei a IV-a D cu doamna învățătoare.
Această zi aleasă a început cu emoții și s-a finalizat tot cu emoții, cu un moment de reculegere păstrat în clasă, la ora 12,00, când clopotele bisericilor au răsunat în jurul școlii, când sunetul lor parcă a trecut de bariera timpului, când parcă totul a stat în loc pentru eroi și pentru credința sfântă, când totul a culminat pentru această zi binecuvântată, în care să nu uităm că suntem ROMÂNI.
Să nu uităm că..
,,Eroi au fost, eroi sunt încă
Și-or fi în neamul românesc!
Căci rupți sunt ca din tare stâncă
Românii orișiunde cresc." (Ioan Nenițescu)
Prof. Ioana Borza
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Zi aleasă pentru elevi și doamna învățătoare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:54 Ora de vară a Europei de Est