Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Absolvirea clasei a VIII-a, un ,,cap de pod” și o nouă treaptă în devenire!

Festivități la jumătate de drum, cu drag și dor!

Absolvirea clasei a VIII-a, un ,,cap de pod” și o nouă treaptă în devenire!

După grădiniță, absolvirea clasei a IV-a e un pas uriaș; după gimnaziu, vine greul în orientare, iar la finele liceului, alegerea se cristalizează, visele prind aripi, dacă alegerea e bună, inspirată, nimerită și norocoasă, dar fericirea nu ți-o dă automat realizarea profesională dacă aceasta nu e în concordanță cu ceea ce se spune, și e un mare adevăr: ,,Omul sfințește locul, dacă avem omul potrivit la locul potrivit"!

Vineri, 11 iunie 2021, cu pandemia în gând, cu restricțiile în față, elevii-absolvenți ai clasei a VIII-a s-au bucurat, pe jumătate, la festivitățile și ele pe jumătate, derulate în curtea școlii. S-au bucurat în felul lor ,rebel, de parcurgerea cu bine a unui drum de 9 ani de școală, generația aceasta fiind cea care a absolvit ciclul primar în cinci ani, având parte și de clasa pregătitoare, un an furat din copilăria frumoasă a anilor de grădiniță!
,,Suntem mândri de voi"!
Date fiind condițiile de pandemie, vinovată de toate relele, și la Școala Gimnazială ,,Dacia", bucuriile și îmbrățișările, firești în asemenea ocazii unice, au fost ținute sub control. De la microfon, doamna director Carmen Diana Cosman a transmis un impuls optimist, un mesaj de suflet, care a depășit granițele, ajungând la inima elevilor, părinților și colegilor, chiar dacă, prin construcție, domnia sa este un informatician, un om al codurilor și încifrărilor...
,,Suntem mândri de voi, de ceea ce sunteți azi, și sunt convinsă că veți avea cele mai bune rezultate la examenele ce vă așteaptă.
Vă doresc să fiți puternici în lumea dezlănțuită, să înfruntați cu același curaj furtunile, să arătați tuturor că sunteți cei mai buni! Să fiți oameni frumoși, să faceți bine celor din jurul vostru, să fiți oameni de caracter și de valoare! Fiți riguroși și judecați obiectiv, fiți cinstiți cu voi înșivă și cu ceilalți și nu uitați: ,,Limpede nu vezi decât cu inima. Esențialul este invizibil pentru ochi".
„Nimic din ceea ce este bun și valoros în viață nu se obține cu ușurință!"
Directorul adjunct, doamna profesor Diana Simina, un om al literelor și al metaforelor, la rândul său, a adresat felicitări și mulțumiri, elevilor-absolvenți și părinților, colegilor, pentru rezultate și pentru imaginea școlii, pentru competențe și pentru ceea ce fiecare lasă în urmă în calitatea sa...
,,Dragii noștri absolvenți, vă doresc ca vara aceasta să fie generoasă cu voi, să vă aducă tot ceea ce vă doriți și ați visat și să nu uitați că: „Nimic din ceea ce este bun și valoros în viață nu se obține cu ușurință!"
Cheia școlii e pe mâini bune, iar Briana e vocea de aur!  
Potrivit tradiției, atât elevii-absolvenți, cât și colegii lor din a VII-a (Ianceu Ariana, Bănică Diana, Ianc Antonia, Sabău Iulia și Floruța Mihnea (toți din a VIII-a), Fetea Vlad, Irimie Anastasia, Erdei George și Lenghel Antonio (din a VII-a), care au preluat cheia, au transmis mesaje de la microfon, absolvenților, profesorilor (diriginților) și părinților. Frumoasa și isteața Iulia Sabău, imaginea perfectă a tânărului frumos și neliniștit, a adresat mulțumiri speciale, inclusiv lui Cornel și Călin, care le-au făcut viața mai frumoasă, chiar și în pandemie, doamnelor de la secretariat, care și-au dat mereu silința ,,ca noi să avem parte doar de momente frumoase la această școală". Cireașa de pe tortul festivităților a fost, vineri, Magdas Briana, o voce de aur, care ne-a emoționat până la lacrimi cu momentul său artistic, demn de un show de televiziune a la ,,Tinere talente".
Premiile și mențiunile au curs în valuri!
Cei patru diriginți ai absolvenților (Curilă Diana, Voina Liliana, Rațiu Lavinia și Tarr Delia) au împărțit cu generozitate premii și mențiuni celor 97 de absolvenți, între care unii s-au încărcat pozitiv, ieșind învingători cu 10 în toți cei patru ani de gimnaziu, precum Mihnea Floruța din a VIII-a D, șef de promoție cu 10, iar Rareș Bulzan din B, e marele câștigător al concursului organizat pentru sigla școlii, Giulia Popa, la cei 12 ani ai săi e campioană națională la tenis (la dublu) și vicecampioană națională la simplu. Diana Verdeș (din a VIII-a A) e un fenomen în atletism la vârsta sa. ,,Practică atletismul de performanță din octombrie 2019, cu antrenorul Călin Laza de la L.P.S. Oradea, dar și până atunci a participat ca amator la diverse concursuri și competiții în România și Ungaria. Deține peste 100 de medalii care atestă motivația pentru sport, fie gimnastică ritmică, fie atletism. Pe lângă sportul de performanță, hobby-urile ei sunt călăria, tenisul și înotul. A practicat gimnastica ritmică de performanță de la 5 ani, la Clubul Sportiv Universitar Oradea din 2012, antrenoare Anca Sabău și Andrada Bulz, participând la nenumărate concursuri naționale", după cum am aflat de la mama sa, doamna Monica Verdeș.
Nu ne-am propus, astăzi, să vă prezentăm toți premianții, dar aceste nume am ținut să le subliniem. Și despre Briana, am fi dorit să vă spunem câteva cuvinte, revelația zile de vineri de la ,,Dacia", dar nu ne-au parvenit încă informațiile.
Am fi dorit ca vineri să avem parte de o explozie de bucurie, de trăiri puternice și de manifestarea plenară a tuturor simțirilor, dar nenorocita de pandemie a limitat, a îngrădit, a reprimat reacția firească și sinceră a unor suflete arzânde!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (146 de poze) în Galeria foto: Absolvirea clasei a VIII-a, un ,,cap de pod" și o nouă treaptă în devenire!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:42:58 Ora standard a Europei de Est