Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cercul de matematică ,,D Zece x Mat”

La clasa a II-a B a Școlii Gimnaziale ,,Dacia” ființează

Cercul de matematică ,,D Zece x Mat”

,,Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris Universul", spunea Galileo Galilei.

Consemnăm faptul că în 22 aprilie 2021, a luat ființă, în mod oficial, Cercul de matematică al clasei a II-a B de la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea, sub denumirea ,,D Zece x Mat".
,,Încă din aprilie, anul trecut (în pandemie - n.n.), elevii clasei petreceau, zilnic, on-line, câte o oră, rezolvând diverse probleme și exerciții interesante, după programul de școală. Aceasta a fost sămânța care a încolțit și s-a transformat în pasiune pentru unii dintre ei, ne povestește inițiatoarea și sufletul întâlnirii în taină a prichindeilor matematicieni din clasa întâi B, doamna profesor Diana Laura Zlibuț, un împătimit truditor în lumea cifrelor.
În acest an școlar, am continuat tradiția orei speciale de matematică, iar în aprilie, când ne-am întors la școală, am considerat oportun concretizarea acestei activități sub forma unui cerc de specialitate cu copiii care cred că ,,Matematica e tristă numai pentru unii", ca să-l cităm pe marele matematician Grigore Moisil, considerat părintele informaticii românești.
Cercul de matematică ,,D Zece x Mat" este gratuit și se adresează elevilor dornici de performanță. Activitatea cercului se desfășoară la Școala Gimnazială ,,Dacia" în zilele de marți și joi. Bibliografia utilizată este vastă și cuprinde exerciții de logică specifice testelor de inteligență, probleme care îl conduc pe elev către gândirea organizată de tip logico-matematic, dar și calcule cu numere abstracte. Se urmărește promovarea unui învățământ formativ și interdisciplinar, bazat pe efortul autentic și multilateral al elevilor. De asemenea mi-am propus ca scop asigurarea parcurgerii eficiente și moderne a programei școlare în vigoare prin stimularea activităților de gândire, imaginație și creație a elevilor", precizează coordonatorul cercului.
La această oră, membrii cercului ,,D Zece x Mat" sunt: Boloș Alexandru, Boroș Darius, Buibaș Antoniu, Cheregi Amilian, Cherman Darius, Chirilă Daria, Cotuna Bianca, Duma David, Durnea David, Kasa Carina, Kertesz Sonia, Korozsi Rebeca, Leucuța Patrick, Lucaci Alexandra, Masaric Sebastian, Mateiaș David, Mazilu Xenia, Negrea Maria,Opriș Maria, Oros Cezara, Rad Matei, Roșia Andreea, Șereș Aiana, Silaghi Casian și Țahu Ayan.
Mai aflăm că admiterea la cerc s-a realizat prin formularea de către părinți a unei cereri adresate direcțiunii. ,,La inițiativa doamnei director, prof. Cosman Carmen, anul viitor școlar, ne propunem schimbarea modului de admitere și anume pe bază de test. De asemenea, o altă modificare ar putea fi grupul țintă, astfel încât să poată fi admiși și copii din alte clase de pe aceeași serie. Numărul de locuri va fi de 15-17 elevi.
,,Cifrele vorbesc" (nu banii)!
 La o privire critică și atentă a realității din zilele noastre, am putea spune, fără să greșim, că Școala ,,Dacia" a fost și  rămâne, alături de alte școli reprezentative ale județului nostru, o ,,pepinieră" de mici matematicieni și nu numai pentru liceele și colegiile din oraș. Numai anul acesta, au absolvit clasa a XII-a, la profilul matematică-informatică intensiv 16 foști elevi de-ai noștri (ai mei):10 dintre ei la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu"- Ioana Baciu fiind șefă de promoție în clasa ei, trei elevi la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", doi la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" și unul la Liceul Baptist ,,Emanuel". De asemenea, trei absolvenți la profilul chimie-biologie, la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" și Colegiul Național ,,Iosif  Vulcan". Avem, de asemenea, absolvenți la profilurile socio-umane și filologie la colegiile și liceele enumerate. Robert Nagy este membru al cercului de robotică al Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", iar în clasele a VII-a de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", avem 20 de elevi, din care 10 au fost olimpici de 10 în clasa a IV-a, la ,,Dacia"...
Sunt doar câteva cifre grăitoare pe care doamna profesor Diana Zlibuț ni le-a prezentat ieri, dar site-ul de tineret-învățământ ovidan.ro vă poate ajuta să răscoliți trecutul și să vedeți câte premii au obținut copiii dumneavoastră în anii de școală, la unitățile de învățământ pe care le-au absolvit, dar nu numai premiile obținute, ci și activitățile, evenimentele și proiectele la care au participat, în cele mai multe cazuri, pozele fiind cele mai concludente dovezi.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Cercul de matematică ,,D Zece x Mat”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:29 Ora standard a Europei de Est