Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Seminarul ,,Grafologia și secretele ei”

Joi, în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră ,,Agora”, s-a desfășurat

Seminarul ,,Grafologia și secretele ei”

Joi, 3.06.2021, în cadrul Universității ,,Agora" din Oradea, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, s-a desfășurat seminarul ,,Grafologia și secretele ei", coordonat de analistul grafolog Călin Ban, președintele Asociației Grafologice din România, specializat în recrutare și selecție de personal cu peste 250 de analize grafologice efectuate.

Temele seminarului au cuprins cinci subiecte: De unde vine Grafologia? Pe ce se bazează ea? Secrete ascunse cu obiectul scris, Aplicații ale Grafologiei, dar și invitați de marcă.
Domnul președinte Călin Ban a făcut un scurt istoric al Grafologiei ajutând, astfel studenții să înțeleagă care sunt originile Grafologiei. De asemenea, au fost prezentate principiile pe care se bazează Grafologia, cum ar fi: teoria expresivității și tiparele neuronale, fiind prezentate succint trăsături grafice corelate cu trăsături de personalitate.
Printr-o modalitate de prezentare interactivă cei prezenți au fost implicați în a descoperi ei înșiși trăsături grafice pe propriu script sau pe cel prezentat. Astfel, mulți din cei prezenți la seminar, au descoperit, probabil, pentru prima oară, aplicațiile practice ale Grafologiei, cum ar fi: Recrutare și selecție de personal,Compatibilitate de cuplu, Îndrumare în alegerea carierei, Relații interumane.
În final ai fost prezentate scripturi și semnături ale unor personalități și oameni celebri, vedete cunoscute, auditoriul încercând să descifreze câteva trăsături de personalitate ascunse, cu ajutorul domnului Călin Ban.
Aplauzele de la finalul seminarului, au reprezentat aprecierea de care s-a bucurat această prezentare, iar câțiva doritori chiar au fost curioși să afle anumite trăsături de personalitate reflectate în scrisul lor. Întrebați dacă s-au regăsit în descrierea făcută de domnul Călin Ban, răspunsurile au fost unanime, DA.
La eveniment a participat, de asemenea, și domnul Florin Lăzău, șef Serviciu Criminalistic din cadrul I.P.J. Bihor, care are și calitatea de vicepreședinte al Asociației Grafologice din România și alți membri ai Asociației.
Directorul C.C.O.C. ,,Agora", dna Laura Dumitrana Rath Boșca, a afirmat că, deși caligrafia ca disciplină aproape a dispărut și stiloul se află într-o luptă continuă cu tastatura, Grafologia este arta prin care specialiștii grafologi reușesc, pe baza interpretării scrisului, să descopere caracterul, vocația și chiar soarta unei persoane.
De asemenea, aceasta a ținut să menționeze că studenții participanți și-au manifestat dorința ca și în viitor să se organizeze astfel de seminarii care să-i ajute să înțeleagă mai profund Arta Grafologică.
O întâlnire benefică
Decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu apreciază întâlnirea drept benefică din mai multe puncte de vedere:  ,,contribuie la cunoașterea personală, la identificarea unor posibile nevoi ale studenților raportat la traseul profesional al acestora aplicat la programul de studii universitare de licență sau de masterat în care sunt înmatriculați; la întâlnirile C.C.O.C. sunt abordate teme în mod interdisciplinar în contextul dezvoltării durabile.  Astăzi (ieri - n.n.), studenții participanți au avut prilejul să cunoască două asociații profesionale naționale importante prin prisma pregătirii lor în carieră, reprezentate de domnul analist grafolog Călin Ban, președinte al Asociației de Grafologie din România și domnul expert comisar șef de poliție Florin Lăzău,  președinte al Asociației Criminaliștilor din România, Secția de cercetare, inovare, dezvoltare", la care, adăugăm noi, pe decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, doamna  prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, și în calitate de președinte al Secției de Metodologia investigării infracțiunii din cadrul aceleiași asociații, care adresează tuturor studenților ,,îndemnul de a rămâne preocupați în procesul de acumulare a  cunoștințelor, inclusiv prin înțelegerea identității personale și sociale, identitate construită astfel încât să devină un construct mai sigur în micro-grupurile sociale în care activează și să facă performanță, acționând în mod autonom în raport cu propriile aspirații", a precizat doamna decan Elena-Ana Iancu.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (50 de poze) în Galeria foto: Seminarul ,,Grafologia și secretele ei”.  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:06:13 Ora standard a Europei de Est