Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Polițiștii de prevenire bihoreni au premiat peste 400 de desene cu mesaje preventive, realizate de copii

În cadrul proiectului „Școala siguranței Tedi”

Polițiștii de prevenire bihoreni au premiat peste 400 de desene cu mesaje preventive, realizate de copii

Întâlniri interactive ale copiilor cu mascota Tedi

Pe parcursul lunii mai 2021, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor au continuat acțiunile preventive derulate în cadrul programului ,,Şcoala siguranţei Tedi", unul dintre cele mai ample programe educative derulate la nivel național, care-i învață pe elevii de clasa întâi cum să fie în siguranță pe stradă, acasă și în mediul online.
Astfel, polițiștii de prevenire bihoreni au organizat întâlniri cu elevii claselor întâi înscriși în programul preventiv, pentru a-i informa cu privire la potenţialele pericole şi pentru a le furniza soluţii, prin metode educative, adecvate vârstei lor.
În cadrul întâlnirilor cu copiii, polițiștii de prevenire i-au învățat pe aceștia cum să se ferească de pericole, cum să adopte un comportament preventiv în situații de risc, i-au sfătuit despre ce au de făcut când rămân singuri acasă, cum să gestioneze relația cu mediul online, cum să caute informații în mediul virtual, cui să ceară ajutorul în caz de nevoie.
De asemenea, prin intermediul unor jocuri educative, copiii au aflat ce au de făcut atunci când ies pe stradă, cum să traverseze corect, despre plimbarea cu bicicleta în siguranță și semnificația unor indicatoare rutiere.
În contextul Zilei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copiilor, în cadrul proiectului ,,Şcoala siguranţei Tedi", polițiștii de prevenire bihoreni i-au implicat pe copii într-un concurs de desene cu mesaje preventive.
Astfel, copiii din 20 de instituții de învățământ din județul Bihor au răspuns demersului polițiștilor, realizând peste 400 de desene, pe care le-au trimis polițiștilor bihoreni.
Școlile implicate în concursul de desene sunt: Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Liceul Greco - Catolic ,,Iuliu Maniu" Oradea, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu" Oradea, Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul" Oradea, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici" Oradea, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea, Liceul Teoretic Nr.1 Bratca, Şcoala Gimnazială ,,Georgiu Popa" Câmpani, Şcoala Gimnazială Nr.1 Cefa, Școala Gimnazială ,,Benedek Elek" Cetariu, Şcoala Gimnazială Nr.1 Hidişelu de Sus, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Lăzăreni, Școala Gimnazială ,,Aurel Pop" Oșorhei, Școala Gimnazială Nr. 2 Țețchea, Școala Gimnazială ,,Nicolae Bogdan" Vașcău, Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei, Școala Gimnazială Nr.1 Șușturogiu.
Desenele trimise de copii au fost premiate de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Bihorene, care au trimis, fiecărui participant, o diplomă de apreciere. Desenele create de copii vor putea fi admirate și pe blogul polițiștilor de prevenire bihoreni „Împreună pentru siguranța bihorenilor".
În cursul lunii mai a.c., pentru implicarea deosebită în cadrul proiectului, Liceul Greco - Catolic ,,Iuliu Maniu" Oradea a primit, on-line, vizita lui Tedi, mascota programului ,,Şcoala siguranţei Tedi" și a Nicoletei Ababei, deținătoarea blogului „Mama pe toc". După lecția interactivă cu polițiștii de prevenire bihoreni, despre cum să traverseze corect strada, despre semnificația indicatoarelor rutiere, incluzând și o recapitulare a temelor deja învățate de la polițiști, cei doi invitați au adresat întrebări copiilor, fiind uimiți de implicarea, entuziasmul acestora și de modul în care, prin joc, și-au însușit sfaturile prețioase oferite de polițiști. Aceste activități au fost dedicate, de asemenea, sărbătoririi Zilei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copiilor.
Programul ,,Şcoala siguranţei Tedi" se desfășoară pe parcursul anului şcolar 2020 - 2021, fiind implementat de Poliţia Română, împreună cu Ministerul Educației Naţionale, în parteneriat cu firma „Maspex România".
*
Dintre sfaturile pe care poliţiştii le adresează celor mici, amintim
*Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!
*Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
*Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!
*Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!
*Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!
*De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.
*Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!
*Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!
*
Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie, este 112 - apel de urgenţă!
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Polițiștii de prevenire bihoreni au premiat peste 400 de desene cu mesaje preventive, realizate de copii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:13 Ora de vară a Europei de Est