Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De ce iubim poveștile? ... o întrebare retorică și multe argumente

„Poveștile pe sfoară” prind viață și la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea

De ce iubim poveștile? ... o întrebare retorică și multe argumente

*Sunt utopice - ne relatează o lume în care aproape întotdeauna Binele învinge Răul, având un final fericit, prințesa e salvată, personajul negativ e pedepsit, toată natura, tot Universul sare în ajutorul personajelor pozitive.

*Nu se demodează în timp, fiind la fel de gustate de copiii de azi ca și pe vremea noastră și a părinților noștri.
*Ne captează de la prima pagină și nu o dată, un desen animat ne-a convins să căutăm cartea și s-o citim... și am putea continua...
Ideea Poveștilor pe sfoară - un proiect derulat la nivel național, ne-a transmis-o doamna bibliotecar Dana Teședan, care, fiind foarte implicată în activitățile bibliotecarilor din țară, e la curent cu toate noutățile în domeniul dumneaei.
Așadar, odată lansată invitația, clasele ciclului primar (de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a) s-au arătat interesate. Doamna Teședan ne-a organizat din timp, fiecare clasă trebuind să-și aleagă povestea/ poveștile ale căror imagini să le coloreze. La start s-au aliniat următoarele clase de elevi și coordonatoarele lor: CP A - prof. Doina Sabău,  CP B - Codruța Faur, CP C - Rodica Fechete, CP D - Cristiana Vidican, CP E - Luciana Morlocan, clasa I A - Gabriela Codorean, clasa I B - Laura Vonea, clasa I C - Laura Pavel, clasa I D - Ioana Jula, clasa I E - Ramona Bireş, clasa a II-a A - Pamela Paşca, clasa a II-a B - Romelia Ciarnău, clasa a II-a C - Diana Borz, clasa a III-a C - Rodica Foltuţ, clasa a III-a D - Natalia Ruzsa, clasa a IV-a B - Cristina Anton, clasa a IV-a C - Elena Pavel şi clasa a IV-a D - Laura David-Ienei.
Am dorit să le afișăm în preajma Zilei Copilului, pentru că, e clar, poveștile au cea mai mare priză la școlarul mic, care încă mai crede (și bine face) în lumea ideatică a basmelor.
Aranjate, înfoliate, „luminate" parcă de razele prietenoase ale soarelui, desenele copiilor reprezentate pe foi separat, sub formă de puzzle sau personaje din basme pe linguri de lemn, toate „stăteau mândre" pentru a fi admirate de către toți cei care călcau pragul Școlii „Oltea Doamna". Este de la sine înțeleasă bucuria sinceră din ochii fiecărui școlărel, care își căuta lucrarea și apoi o prezenta cu mândrie părinților sau bunicilor lui.
Expoziția Poveștilor pe sfoară a putut fi admirată de joi (27 mai 2021) până luni - în ajunul Zilei Copilului, celui pentru care Dumnezeu mai dă o șansă acestei lumi. Faptul că proiectul ar fi avut priză și la clasele a V-a ne-o dovedește o pagină din jurnalul unui elev dintr-o astfel de clasă, din ale cărui pagini reiese încântarea și surprinderea la vederea expoziției:
„Dragă jurnalule,
Este joi, 27 mai 2021.
Traficul este foarte aglomerat. Mă grăbesc să ajung la şcoală. În faţa şcolii este plin de copii şi părinţi grăbiţi. Zăresc câţiva poliţişti care dirijează circulaţia.
Intru pe poarta şcolii şi nu înţeleg ce se întâmplă.
Deasupra, pe sfoară, înşirate ca nişte rufe puse la soare, o mulţime de desene. La fel, şi de-a lungul gardului care delimitează terenul de sport.
Văd în faţa ochilor derulându-se scene din basmele copilăriei: „Cartea junglei", „Albă ca Zăpada", „Cei trei purceluşi", „Frumoasa şi bestia", „Vizita". Deasupra desenelor de pe gard îl zăresc pe Pinocchio cu nasul lui impresionant, pe Cenuşăreasa şi o mulţime de prinţese cu rochii colorate, realizate pe linguri de lemn. Parcă aş fi în lumea basmelor şi nu la şcoală!
Nu înţeleg ce se întâmplă. Aflu că este activitatea  doamnei bibliotecare a şcolii noastre, la care au spus prezent elevii din clasele mici.
Ce păcat că trebuie să intru la ora de matematică! Aş fi preferat să rămân toată ora în lumea basmelor".
Luca Pelle, clasa a V-a A
 
Felicitări, doamna Dana!
O felicităm pe doamna bibliotecar Dana Teședan pentru ideea minunată, pentru organizare și implicare și așteptăm cu mare interes și alte activități similare, atât de îndrăgite de copii!
Cristiana & Ovidiu
Vedeți mai multe poze (85 de poze) în Galeria foto: De ce iubim poveștile? ... o întrebare retorică și multe argumente.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:23 Ora de vară a Europei de Est