Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

31 Mai - Ziua Mondială fără Tutun

Măcar astăzi, 31 mai, lasă țigara!

31 Mai - Ziua Mondială fără Tutun

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S.) lansează campania de marcare a ,,Zilei Mondiale fără Tutun", pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, 2021 fiind anul în care mesajul campaniei constă în angajamentul de renunțare la fumat.

Din 2019 până în prezent, și în strânsă legătură cu pandemia Covid-19, milioane de fumători au conștientizat importanța sănătății și riscurile la care se expun prin consumul de tutun.
Şi în acest an, reprezentanţii centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (A.N.A.), desfăşoară, la nivel naţional, activităţi de informare, educare si conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, atât în mediul online, cât şi prin participarea directă a specialiştilor în rândul elevilor şi comunităţilor locale, cu respectarea restricțiilor impuse de pandemia Covid-19.
Astfel, reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor au desfășurat activităţi de informare, educare si conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, atât în rândul elevilor Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" și al celor ai Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" din Oradea, cât şi al comunităţii locale, în Parcul I.C. Brătianu din Municipiul Oradea, oferind alternative pentru o viață sănătoasă și de petrecere a timpului liber, alături de reprezentanții instituțiilor partenere: I.P.J. Bihor- C.A.P.C., A.N.I.T.P. - C.R. Oradea și D.S.P. Bihor.
Motto-ul campaniei de anul acesta este „De azi, mă las de fumat!", iar tema #CommitToQuit.
De asemenea, în acest an, pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, A.N.A. s-a alăturat campaniei de sănătate și prevenție ,,Renunți și câștigi", inițiate de Uniunea de conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, și care are ca parteneri, pe lângă instituţia noastră, Societatea Română de Pneumologie, Spitalul Clinic județean de Urgență Cluj, Speranța TV, Radio Vocea Speranței, TVR Cluj şi Direcțiile de Sănătate Publică județene.
Campania națională ,,Renunți și câștigi" își propune sensibilizarea populației generale cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun și este implementată în perioada 21 mai - 11 iulie 2021.
Aceasta constă în derularea unui concurs de renunțare la fumat, desfășurat pe o perioadă de șase săptămâni, timp în care participanții primesc consiliere psihologică gratuită o dată pe săptămână și sunt informați cu privire la efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătății.
Până pe data de 31 mai a.c., are loc înscrierea participanților, pe site-ulhttps://renuntisicastigi.ro, iar în intervalul 1 iunie - 12 iulie, persoanele participante la concurs trebuie să renunţe la fumat. Marele premiu, pus la dispoziție de inițiator, constă într-o excursie în valoare de 1.200 euro.
***
Fumatul este responsabil pentru opt milioane de decese anual. Studiile efectuate în perioada pandemiei Covid-19 au demonstrat că persoanele care fumează au o predispoziție mai mare decât nefumătorii de a dezvolta simptome mai severe de Covid-19, astfel încât milioane de fumători au luat în considerare renunțarea la fumat.
Beneficiile renunțării la fumat
*în 20 de minute din momentul în care se renunță la fumat, scade tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii;
*în 12 ore, scade nivelul monoxidului de carbon;
*de la 2 la 12 săptămâni, se îmbunătățește circulația arterială și crește capacitatea pulmonară;
*de la 1 la 9 luni, se îmbunătățește capacitatea respiratorie și tusea tabagică se diminuează;
*într-un an, riscul de boală coronariană se reduce la jumătate;
*între 5 și 15 ani de la renunțarea la fumat, riscul de infarct este egal cu al unui nefumător;
*în 10 ani, scade riscul de cancer pulmonar, esofagian etc;
*în 15 ani, riscul de boală coronariană este identic cu al unui nefumător;
*crește speranța de viață odată cu renunțarea la fumat;
*persoanele care au suferit un infarct reduc cu 50% șansele de a mai avea încă unul dacă renunță la fumat;
*renunțarea la fumat crește fertilitatea și reduce riscul nașterii premature.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:27:35 Ora standard a Europei de Est