Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

31 Mai - Ziua Mondială fără Tutun

Măcar astăzi, 31 mai, lasă țigara!

31 Mai - Ziua Mondială fără Tutun

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S.) lansează campania de marcare a ,,Zilei Mondiale fără Tutun", pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, 2021 fiind anul în care mesajul campaniei constă în angajamentul de renunțare la fumat.

Din 2019 până în prezent, și în strânsă legătură cu pandemia Covid-19, milioane de fumători au conștientizat importanța sănătății și riscurile la care se expun prin consumul de tutun.
Şi în acest an, reprezentanţii centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (A.N.A.), desfăşoară, la nivel naţional, activităţi de informare, educare si conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, atât în mediul online, cât şi prin participarea directă a specialiştilor în rândul elevilor şi comunităţilor locale, cu respectarea restricțiilor impuse de pandemia Covid-19.
Astfel, reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor au desfășurat activităţi de informare, educare si conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, atât în rândul elevilor Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" și al celor ai Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" din Oradea, cât şi al comunităţii locale, în Parcul I.C. Brătianu din Municipiul Oradea, oferind alternative pentru o viață sănătoasă și de petrecere a timpului liber, alături de reprezentanții instituțiilor partenere: I.P.J. Bihor- C.A.P.C., A.N.I.T.P. - C.R. Oradea și D.S.P. Bihor.
Motto-ul campaniei de anul acesta este „De azi, mă las de fumat!", iar tema #CommitToQuit.
De asemenea, în acest an, pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, A.N.A. s-a alăturat campaniei de sănătate și prevenție ,,Renunți și câștigi", inițiate de Uniunea de conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, și care are ca parteneri, pe lângă instituţia noastră, Societatea Română de Pneumologie, Spitalul Clinic județean de Urgență Cluj, Speranța TV, Radio Vocea Speranței, TVR Cluj şi Direcțiile de Sănătate Publică județene.
Campania națională ,,Renunți și câștigi" își propune sensibilizarea populației generale cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun și este implementată în perioada 21 mai - 11 iulie 2021.
Aceasta constă în derularea unui concurs de renunțare la fumat, desfășurat pe o perioadă de șase săptămâni, timp în care participanții primesc consiliere psihologică gratuită o dată pe săptămână și sunt informați cu privire la efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătății.
Până pe data de 31 mai a.c., are loc înscrierea participanților, pe site-ulhttps://renuntisicastigi.ro, iar în intervalul 1 iunie - 12 iulie, persoanele participante la concurs trebuie să renunţe la fumat. Marele premiu, pus la dispoziție de inițiator, constă într-o excursie în valoare de 1.200 euro.
***
Fumatul este responsabil pentru opt milioane de decese anual. Studiile efectuate în perioada pandemiei Covid-19 au demonstrat că persoanele care fumează au o predispoziție mai mare decât nefumătorii de a dezvolta simptome mai severe de Covid-19, astfel încât milioane de fumători au luat în considerare renunțarea la fumat.
Beneficiile renunțării la fumat
*în 20 de minute din momentul în care se renunță la fumat, scade tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii;
*în 12 ore, scade nivelul monoxidului de carbon;
*de la 2 la 12 săptămâni, se îmbunătățește circulația arterială și crește capacitatea pulmonară;
*de la 1 la 9 luni, se îmbunătățește capacitatea respiratorie și tusea tabagică se diminuează;
*într-un an, riscul de boală coronariană se reduce la jumătate;
*între 5 și 15 ani de la renunțarea la fumat, riscul de infarct este egal cu al unui nefumător;
*în 10 ani, scade riscul de cancer pulmonar, esofagian etc;
*în 15 ani, riscul de boală coronariană este identic cu al unui nefumător;
*crește speranța de viață odată cu renunțarea la fumat;
*persoanele care au suferit un infarct reduc cu 50% șansele de a mai avea încă unul dacă renunță la fumat;
*renunțarea la fumat crește fertilitatea și reduce riscul nașterii premature.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:58 Ora de vară a Europei de Est