Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Copilului Dispărut, marcată la Oradea de polițiștii de prevenire bihoreni

25 mai

Ziua Copilului Dispărut, marcată la Oradea de polițiștii de prevenire bihoreni

Informații utile oferite de polițiștii de prevenire bihoreni copiilor, părinților și profesorilor din Oradea, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului Dispărut

În perioada 24 - 25 mai 2021, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au organizat o serie de activităţi preventive, menite să marcheze Ziua Internaţională a Copilului Dispărut - 25 mai.
Sensibilizarea elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu dispariţiile voluntare în rândul copiilor şi conştientizarea populaţiei reprezintă obiectivele principale ale activităţilor care au fost desfăşurate în acest context.
În acest context, poliţiştii de prevenire bihoreni, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, ai Centrului Regional Oradea - Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane și ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, partenerii de campanie ai polițiștilor bihoreni, au organizat întâlniri în aer liber cu elevi, părinți şi profesori orădeni, ocazie cu care au fost prezentate recomandări adecvate, pe categorii de vârstă, au fost distribuite materiale cu caracter de informare şi mesaje preventive şi de sensibilizare.
Acțiunile preventive au fost derulate în Parcul I.C.Brătianu, în Parcul Salca și în Parcul Lotus din municipiul Oradea, iar temele abordate au vizat părăsirea voluntară a domiciliului de către minori, paşi de urmat în cazul dispariţiei copilului de acasă, ce trebuie să ştie copiii pentru a fi pregătiţi în cazul în care se rătăcesc sau se pierd, atitudinea pe care trebuie să o adopte în prezența necunoscuților, care sunt consecințele plecării voluntare, fiind acordate recomandări părinților, pentru a preveni plecarea copiilor de acasă.
Totodată, elevii prezenți la aceste activități le-au împărtășit polițiștilor părerile lor referitoare la motivele care i-ar determina pe unii copii să plece de acasă. Vă prezentăm în continuare câteva din opiniile copiilor cu privire la acest aspect:
*„Încerc să îmi pun întrebarea: „De ce ar fugi un copil de acasă?"
 Primul răspuns care îmi vine în minte e acela că nu se simte iubit, că nu știe ce este a avea o familie".
*„Sunt multe motive pentru care un copil alege să plece de acasă, însă de cele mai multe ori eu cred că face asta pentru a fugi de un loc cu amintiri triste, de a pleca de lângă familia din partea căreia nu simte afecțiune".
*„Unii  adolescenți, prin fuga de acasă, vor să demonstreze că pot fi independenți, că pot să protesteze împotriva regulilor stricte ale părinților".
* „Deși sunt o grămadă de motive pentru care un copil ar alege să fugă de acasă, motivul profund care stă la baza celorlalte este lipsa atenției, a comunicării și a iubirii din partea celor dragi".
Poliţiştii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă recomandă
Sfaturi pentru a preveni dispariţia copilului tău
Fii prietenul lui
*Învață-ți copilul să nu intre în discuție cu persoane străine;
*Să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaște;
*Să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat, dosit;
*Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare, cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Dacă totuşi ţii neapărat să le poarte, spune-i să nu le ţină la vedere;
*Învaţă-ţi copilul să nu invite persoane necunoscute în locuinţă sau să nu le permită accesul atunci când acele persoane solicită;
*Pe timpul nopţii, nu-ţi lăsa copilul nesupravegheat pe stradă sau nu-l trimite la cumpărături;
*Spune-i că la terminarea orelor de curs să nu se întoarcă niciodată singur de la şcoală, ci în grup împreună cu alţi colegi sau să nu folosească drumuri neiluminate sau dosnice.
Învaţă-l
*Adresa, numărul de telefon şi numele şi prenumele părinţilor;
*Să spună întotdeauna părinţilor unde şi cu cine pleacă;
*Să ceară voie părinţilor dacă vrea să plece undeva după ore;
*Să nu deschidă uşa dacă este singur acasă şi nu aşteptă pe nimeni.
Dacă ți-a dispărut copilul...
Acționează imediat dacă crezi că ți-a dispărut copilul:
*Dacă copilul tău lipseşte de acasă, caută în casă, verificând dulapurile, sub paturi, debaralele, pivniţe, subsoluri sau în oricare alte locuri, unde copilul tău s-ar putea ascunde sau ar putea cădea;
*Dacă a dispărut în timp ce vă aflaţi într-un magazin, anunţă agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţă cea mai apropiată unitate de poliție sau sună la numărul de urgență 112;
*Când sesizezi evenimentul la Poliție, comunică numele copilului, data de naştere, înălţimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natură să ajute la identificarea de urgenţă a copilului. Anunţă, de asemenea, momentul în care ai constatat dispariţia!
*Sună gratuit la numărul de urgență 112!
Nu uita!
*Câteva secunde din viaţa ta şi un dram de atenţie în plus pot salva viaţa unui copil!
*Accesează pagina www.politiaromana.ro, secţiunea copii dispăruţi pentru detalii și fotografii!
*Priveşte cu atenţie si chipurile copiilor pe lângă care treci pe stradă!
*Priveşte feţele copiilor singuri care trec pe lângă tine.
*Opreşte-te lângă ei, întreabă-i cum îi cheamă şi ce caută pe stradă.
*Apelează gratuit 112 - Apelul unic de urgenţă, dacă ai văzut aceşti copii!
Fii alături de Poliţia Română pentru a readuce un copil pierdut în sânul familiei!
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ziua Copilului Dispărut, marcată la Oradea de polițiștii de prevenire bihoreni.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:12 Ora de vară a Europei de Est