Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„În ritm cu viața”… la Roșia

Un nou proiect realizat de Asociația Culturală Teatrul de Copii, în parteneriat cu Teatrul ,,Regina Maria”

„În ritm cu viața”… la Roșia

Asociația Culturală Teatrul de Copii a demarat, în parteneriat cu Teatrul ,,Regina Maria", proiectul „În ritm cu viața", care se desfășoară în comuna Roșia din județul Bihor, în perioada 17-21 mai 2021 și cuprinde o serie de ateliere de exerciții teatrale, care se adresează elevilor din școala primară și cea gimnazială.

Atelierele sunt susținute prin programul Fondul Educație pentru Azi, implementat de Fundația Comunitară Oradea, cu sprijinul financiar PEPCO România.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a oferi un ajutor substanțial copiilor din comuna Roșia în procesul de dezvoltare psiho-emoțională și în dezvoltarea aptitudinilor. Atelierele sunt propuse și susținute de actori ai Teatrului ,,Regina Maria", dintre care Florian Silaghi, Alexandru Pop și Igor Lungu de la Trupa Arcadia și George Dometi de la Trupa Iosif Vulcan, având-o ca invitată pe actrița Consuela Egyed, actor mânuitor păpuși, fiecare dintre aceștia participând pro bono în cadrul proiectului. Atelierele sunt construite în așa fel încât să acopere o gamă cât mai largă de elemente specifice artei actorului, pornind de la module de dicție, mișcare scenică, coordonare, păpușerie, concentrarea atenției etc. Acestea se desfășoară în fiecare zi dintre cele cinci în care se derulează proiectul, în două etape: dimineața cu elevii Școlii Primare Nr. 3 din Țarina, iar după-amiaza cu elevii care participă la programul After School. Elevii sunt împărțiți în grupe, care se rotesc în așa fel încât fiecare să ia parte la toate cele cinci ateliere susținute de actori.
Primele două zile ale proiectului s-au scurs repede și au fost un real succes. Copiii au participat la activități cu entuziasm și au răspuns cu seriozitate tuturor provocărilor ridicate de către cei cinci actori, iar cadrele didactice ne-au întâmpinat cu deschidere și interes. Bucuria întâlnirii cu actorii orădeni a fost atât de mare, încât și copiii de la grădiniță și-au dorit să fie implicați în activități, fapt care ne-a bucurat enorm. Chiar dacă am avut puține emoții la început, acestea s-au risipit, deoarece copiii mici au fost receptivi și încântați de activități, asemeni colegilor mai mari.
Efectele benefice s-au resimțit chiar din primele momente și în rândul cadrele didactice prezente la ateliere care și-au arătat interesul să continue și în viitor o parte dintre exercițiile și jocurile efectuate.
Toate activitățile au fost susținute în conformitate cu reglementările în vigoare, respectându-se distanța și obligativitatea purtării măștii în spații închise. Grupele de elevi au fost formate în așa fel încât aceste măsuri să poată fi aplicate.
Florina Dometi

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:35:52 Ora de vară a Europei de Est