Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre Recensământul General Agricol în Bihor

Din 10 mai, etapa de aplicare a chestionarelor în teren

Despre Recensământul General Agricol în Bihor

Recensământul General Agricol runda 2020 (RGA2020) a intrat, începând cu data de 10 mai, în etapa de aplicare a chestionarelor în teren, la nivelul celor 101 unități administrativ-teritoriale din județul Bihor.

Prefectul Dumitru Țiplea, în calitate de președinte al Comisiei Județene de Recensământ, a convocat o ședință de lucru vizând derularea procesului de recenzare la nivelul județului. La întâlnire au participat reprezentanții Consiliului Județean Bihor, Direcției Județene de Statistică Bihor, Direcției pentru Agricultură a județului Bihor și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bihor.
În debutul întâlnirii, prefectul a reiterat importanța RGA2020, al cărui obiectiv este de a oferi informaţii esenţiale şi de calitate pentru dezvoltarea sectorului agricol în România, prin participarea la Politica Agricolă Comună la nivel european.
Prin intermediul chestionarelor sunt colectate date şi informaţii statistice privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole, precum: *identificarea în teritoriu *suprafeţele agricole utilizate *efectivele de animale pe specii *adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiilor animaliere *persoanele  care au desfăşurat activităţi agricole *dezvoltarea rurală.
În raportul prezentat în cadrul ședinței au fost evidențiate aspectele necesar a fi îmbunătățite în cadrul recensământului, precum: informarea bihorenilor asupra RGA2020, problem tehnice la tabletele electronice utilizate de recenzori și gradul scăzut de încărcare a datelor preexistente în platforma Registrului Agricol Electronic de către primării. Prefectul a solicitat autorităților implicate la nivel județean să informeze săptămânal Comisia Județeană de Recensământ cu privire la progresul RGA2020 în județul Bihor.
Totodată, Dumitru Țiplea a lansat un apel către bihoreni ,,să furnizeze informații corecte și complete în cadrul recensământului. România deține peste 30% din numărul total de exploatații agricole din UE, dar dimensiunile exploatațiilor sunt mult mai mici față de cele de la nivelul uniunii. Datele obținute prin RGA2020 sunt necesare pentru a asigura României, și Bihorului, un sector agricol performant și competitiv la nivelul Uniunii Europene".
RGA2020 este coordonat la nivel național de Comisia Centrală de Recensământ, cu implicarea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Institutului Național de Statistică, împreună cu structurile din subordinea acestora, și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. La nivelul județului Bihor în procesul de recenzare sunt implicate peste 750 de persoane.
Etapele de desfășurare ale RGA2020, care a fost inițiat în toamna anului trecut, sunt:
1. Proiectarea infrastructurii și planificarea activităților: până la 30 aprilie 2021
2. Activitatea în teren: *recensământul de probă (octombrie 2020) *recensământul propriu-zis (mai-iulie 2021) *ancheta de control (august 2021)
3. Procesarea statistică (validarea, agregarea și corelarea datelor obținute în teren): mai 2021 - martie 2022
4. Analiza, structurarea și diseminarea rezultatelor: martie-decembrie 2022.
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:41 Ora de vară a Europei de Est