Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Magical Easter” – proiect eTwining de succes

Liceul Tehnologic ,,Horea” Marghita

„Magical Easter” – proiect eTwining de succes

eTwinning oferă personalului didactic ce activează în şcolile din ţările europene participante o platformă de comunicare, colaborare, demarare proiecte şi schimb de informaţii, pe scurt, un spaţiu în care să simtă că fac parte din cea mai palpitantă comunitate educaţională din Europa, oferind profesorilor oportunităţi de dezvoltare profesională continuă, online şi gratuită.

TwinSpace este locul în care prinde viață magia eTwinning: o platformă sigură, vizibilă doar profesorilor care participă la un proiect. Există posibilitatea de a invita și elevii în TwinSpace, care au astfel șansa să-i cunoască pe colegii din școlile partenere și să colaboreze cu ei.
Un astfel de proiect este și proiectul intitulat „Easter", în cadrul căruia elevii profesorii Liceului Tehnologic „Horea" Marghita au avut șansa să colaboreze cu profesori și elevi din alte 10 țări ca: Franța, Ungaria, Croatia , Italia, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia și Ucraina. Scopul proiectului a fost acela de a menține elevii conectați la tradițiile pascale autentice, de a-și îmbunățăți competențele digitale, cele de comunicare într-o limbă de circulație internațională, dar și acela de a face cunoștință cu tradițiile țărilor implicate în proiect. Paștele este magic, mai ales în Europa. Este o sărbătoare celebrată în multe țări, dar fiecare țară are propriul său mod de a o sărbători. Oamenii au tradiții și obiceiuri diferite pe care elevii, alături de profesorii coordonatori, le împărtășesc cu persoane din țările implicate în proiect. Elevii s-au prezentat și au făcut cunoștință prin intermediul platformei Padlet, au creat logo-ul proiectului, semne de carte sugestive și au făcut schimb de felicitări, schimb facilitat de instrumentul Google - Flippity...
De asemenea, pe toată durata proiectului, elevii și profesorii au ținut legătura și au colaborat și prin intermediul paginii de facebook a proiectului (https://www.facebook.com/groups/230561905440052/)  prin care au avut șansa de a răspunde la întrebările și provocările lansate de coordonator, au împărtășit bucuriile aceste minunate sărbători prin distribuirea unor fotografii cu decorațiuni, ouă încondeiate, deserturi, preparate/rețete gastronomice tradiționale, dar și tradiții păstrate din strămoși.
Ultima activitate desfășurată în cadrul acestui proiect, care a constat și în închiderea proiectului, este crearea unei pagini web a proiectului de către fiecare țară implicată în proiect, folosind platforma Webnode. magical-easter5.webnode.sk/home2/
Ce mi-a plăcut mie cel mai mult la ,,Magical Easter"?
,,Nu doar că mi-a plăcut, am adorat faptul că a fost totul foarte natural. Am avut șansa încă o dată de a lua parte la un proiect internațional, am cunoscut și am interacționat cu oameni din diferite țări și totodată, am descoperit frumusețea și cultura bogată a tuturor țărilor care au fost implicate. Datorită vouă, dragilor, mi-am dat seama că magia sărbătorilor nu a dispărut, ea încă există și este prezentă în sufletul fiecăruia. Cu siguranță, sărbătorile pascale o să fie mult mai speciale anul acesta, o să aibă o însemnătate aparte! Mii de mulțumiri, doamnă profesoară, pentru simplul fapt că știți să scoateți întotdeauna ce e mai bun și mai frumos din noi, niște elevi plini de viață și mereu dornici de a învăța ceva nou!" - B.G.
,,Magical Easter" pentru mine a însemnat mai mult decât un proiect deoarece, prin activitățile desfășurate, am simțit cu adevărat fericirea și emoțiile aduse de sărbătoarea pascală. Mă bucur nespus de mult că am participat în proiect și că am avut șansa să comunic cu alți elevi din diverse țări și să învăț despre cultura lor. Cred că fără acest proiect nu aș fi simțit cu adevărat spiritul Sărbătorii" -  S.M.G.
,,Pentru mine proiectul ,,Magical Easter" a însemnat un proiect prin care am învățat atât de multe despre tradițiile și obiceiurile din alte țări, dar și faptul că am putut să ne cunoaștem și să interacționăm cu alți oameni din diferite țări și într-o zi probabil că ne vom putea întâlni față în față. A fost o plăcere să particip la acest proiect! Și vreau mai ales să-i felicit pe toți pentru munca depusă în cadrul acestui proiect!" - C.G.
Prof. Iulia Maria Susan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:10 Ora de vară a Europei de Est