Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ajutoare Pro Bambini pentru 15 familii nevoiașe

De Sărbătorile pascale

Ajutoare Pro Bambini pentru 15 familii nevoiașe

Sărbătorile de Paște au fost mai ușoare pentru 15 familii nevoiașe din Oradea și Bihor aflate în baza de date a Asociației Pro Bambini din Oradea.

Cu sprijinul angajaților de la Distribuție Energie Electrică România - zona Transilvania Nord - sucursala Oradea, al celor de la Direcția de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea și al notarului Raluca Bodea, ONG-ul orădean a distribuit pachete cu alimente, rechizite, produse de îngrijire și curățenie, dar și jucării și îmbrăcăminte pentru copiii unor familii nevoiașe din Oradea, Ciumeghiu, Tămașda și Lugașu de Jos.
A devenit o tradiție ca în pragul marilor sărbători, dar și pe parcursul anului, Asociația Pro Bambini, cu sprijinul unor oameni de bine, să le ofere sprijin acestor copii. Unii dintre copiii ajutați astfel provin din familii numeroase, fără mijloace materiale sau sunt orfani de unul sau de ambii părinți. Este și cazul unei familii din Ciumeghiu, unde patru copii au rămas orfani de mamă în 2019 în urma unui accident produs chiar în apropiere de casa lor. 
Din păcate, ziua de vineri, 10 mai 2019, a fost ultima zi în care Denisa, care la acea vreme avea șase ani, a simțit mâinile calde ale mamei sale, pentru că un camion a smuls-o de lângă ea. Se pare că șoferul camionului a adormit la volan sau era conectat pe telefonul mobil, și într-o clipă de neatenție a spulberat-o pe femeie la 7 metri pe carosabil. Aceasta a suferit multiple traumatisme incompatibile cu viața, motiv pentru care familia a decis să-i doneze organele.
De atunci, Asociația Pro Bambini a intervenit și susține constant această familie.
Totodată, membrii asociației, alături de oamenii implicați în campania de Paște, au vizitat și o familie sărmană, cu 11 copii, din localitatea Tămașda sau o fetiță de 8 ani din Oradea, orfană de mamă, crescută de bunica de aproape 70 de ani.
Un alt elev ajutat de Pro Bambini este la Liceul de Arte din Oradea, orfan de ambii părinți și crescut, de asemenea, de bunică. Un alt caz este al unei familii cu trei copii, care locuiește cu chirie în Oradea. În acest caz ambii părinți și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei.
Aceste ajutoare au fost oferite, atât în perioada Paștelui catolic, cât și al celui ortodox și greco-catolic. Cea mai mare bucurie a celor care au oferit daruri de sărbători au reprezentat-o zâmbetele și fericirea de pe chipul copiilor.
Mulțumim, pe această cale, tuturor celor care și-au adus contribuția materială și financiară pentru reușita acțiunii.
Crina Dobocan,
președinte

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 07:01:09 Ora de vară a Europei de Est