Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cele trei motive pentru care lucrul de la distanță depinde mai mult de hardware decât de software

Viziunea ATEN:

Cele trei motive pentru care lucrul de la distanță depinde mai mult de hardware decât de software

ATEN International, unul dintre liderii mondiali în soluții de conectivitate AV/IT și sisteme complete de administrare, arată că, pe fondul unei adopții în creștere a lucrului de la distanță, soluțiile bazate exclusiv pe software prezintă diverse probleme, care pot fi evitate cu ajutorul unor soluții hardware adecvate.

Lucrul de acasă este acum mai necesar ca niciodată, atât ca urmare a pandemiei Covid-19, cât și pe fondul tendinței oamenilor de a-și desfășura activitatea de la distanță. De fapt, fenomenul a căpătat atât de multă amploare, încât poate deveni noua normalitate. De-a lungul ultimilor ani, cererea de soluții pentru video-conferințe a crescut semnificativ și prezintă în continuare un potențial crescut. Conform Fortune Business Insight, piața mondială a soluțiilor pentru video-conferință s-a ridicat la 3.02 miliarde de dolari în anul 2018 și se estimează că va ajunge la 6.37 miliarde de dolari până în 2026, cu o creștere anuală de 9,8% pentru toată perioada analizată.
Este evident că lucrul de acasă prezintă avantaje și dezavantaje, dar există și o serie de dileme, iar cea mai vehiculată dintre ele este modul în care poate fi replicată experiența lucrului la birou, cu interacțiuni față în față. În general, persoanele și organizațiile apelează la soluții software în Cloud, ceea ce poate fi de ajutor, însă acestea prezintă o serie de dezavantaje prin comparație cu alternativele hardware. Soluțiile software pentru lucru de la distanță se confruntă cu o serie de provocări, ce țin de securitate, fiabilitate și productivitate.
Securitatea
De îndată ce țările lumii au optat pentru lucrul de acasă pentru a reduce efectele pandemiei, multe persoane și organizații au apelat la soluții software de teleconferință și VPN pentru a putea comunica și a optimiza desfășurarea muncii. Nu a trecut însă mult și au început să apară neajunsurile unei soluții care părea la prima vedere aproape perfectă. De exemplu, s-a dovedit că un serviciu de video-conferință de top, adoptat atât de companii, cât și de instituții guvernamentale, prezenta mai multe breșe de securitate, una dintre ele permițând chiar utilizatorilor neautorizați să acceseze mesajele participanților, să înlăture participanți și să deturneze funcția de partajare a ecranului pentru a-și transmite propriile informații. În plus, s-a dovedit că platforma americană se bazează pe sisteme de management cheie din China, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere legal, guvernul chinez are dreptul de a solicita orice date prelucrate de aceste sisteme. Astfel, conferințele la care participau persoane din afara Chinei presupuneau transferul de date prin sisteme de management din China. Cu alte cuvinte, indiferent de țara în care se aflau participanții, datele care treceau prin această platformă puteau fi solicitate de guvernul chinez.
Iar veștile proaste nu se opresc aici, un studiu recent realizat de Kasperskyindica și alte probleme de securitate legate de lucrul de acasă. De exemplu, 73% dintre angajații participanți la studiu nu au primit niciun fel de instructaj legat de securitate înainte de a începe să lucreze de acasă. Dintre aceștia, 27% au declarat că au primit e-mailuri maligne care se foloseau de Covid-19 ca subiect, în timp ce 51% au folosit dispozitivele puse la dispoziție de angajatori pentru a viziona conținut ulpentru adulți, în ciuda faptului că este un lucru bine cunoscut faptul că aceste site-uri reprezintă incubatoare de malware.
Folosind o soluție hardware, precum switch-ul de prezentare ATEN VP2120 Seamless Presentation with Quad View Multistreaming, datele angajaților nu sunt direcționate prin niciun fel de server din Cloud. Mai mult decât atât, VP2120 se conectează la infrastructura de rețea deja existentă, garantând în acest fel securitatea IT necesară. Astfel, utilizatorii se pot conecta cu un cod generat aleator, acordat numai celor care au permisiunea de a participa la ședință. În mod similar, KVM-ul over IP de 1 port ATEN CN9600 le permite utilizatorilor să acceseze de acasă resursele companiei. În final, soluția hardware este cea care permite securizarea datelor și fluxurilor de lucru end to end-o caracteristică pe care o soluție software nu o poate garanta.
O soluție hardware, precum CN9600 oferă acces la nivel de BIOS și nu necesită instalarea de software suplimentar pentru a funcționa. Această abordare are un impact pozitiv asupra securității, căci riscul contaminării PC-ului cu un virus sau conținut malware este diminuat. Totodată, accesul de la distanță al echipamentului hardware este complet separat de rețeaua operațională, eliminând posibilitatea scurgerilor de informații, acțiunilor clandestine și a pătrunderii în rețea a unor persoane nedorite.Datorită echipamentului KVM, administratorii de sistem au acces la jurnalul de evenimente, care înregistrează întreaga activitate. În cazul unei activități neautorizate, aceasta va fi consemnată, poate chiar și să declanșeze o alarmă în sistem. În mod similar, switch-ul KVM over IP se integrează cu software-ul Control Center Video Session Recording (CCVSR), pentru a permite înregistrarea și redarea sesiunilor avute de operatori, atunci când au lucrat pe KVM.
În concluzie, dispozitivele hardware pot oferi,în scenariile de lucru de acasă,securitate mai bună decât cele software, mulțumită accesului direct, la nivel de BIOS, la serverele companiei. De asemenea, pot oferi separarea rețelei publice de cea privată, eliminarea posibilității de a descărca un virus și integrarea unei funcții de monitorizare și înregistrare a sesiunilor, astfel încât administratorii să poată observa accesul neautorizat și alte incidente.
Fiabilitatea
Utilizarea soluțiilor complet software lasă persoanele și organizațiile expuse la limitările cu care se confruntă platforma în materie de lățime de bandă. Pandemia de Coronavirus a evidențiat cel mai bine această problemă, întrucât munca de acasă a generat o creștere consistentă a numărului de utilizatori care, deseori, a condus la blocarea serverelor. Switch-ul Seamless Presentationwith Quad View Multistreaming elimină această problemă, deoarece folosește propria aplicație și o interfață grafică web, ce nu sunt supuse la stresul cu care se confruntă majoritatea platformelor pentru video-conferințe.
În același fel, CN9600 oferă funcționalitate IP, ceea ce înseamnă că utilizatorii dispun de o conexiune directă la PC-ul companiei, indiferent unde s-ar afla. Datorită unei funcții integrate de conținut media virtual, acest dispozitiv permite și transferul de fișiere la distanță, diagnoză și testare, precum și actualizări pentru sistemul de operare și aplicații. Mai mult decât atât, acest dispozitiv KVM este compatibil cu cele mai importante platforme Windows, Mac OS, Sun, Linux, precum și echipamente VT100. Pe lângă fiabilitatea conexiunii, CN9600 este prevăzut cu dublă conexiune LAN și alimentare duală, ceea ce garantează funcționarea în cazul apariției unor probleme de rețea și de alimentare.
Productivitatea
Una dintre principalele îngrijorări ale companiilor cu angajații care își desfășoară activitatea de la distanță este legată de productivitate. Unele studii susțin că munca de la distanță duce întotdeauna la îmbunătățirea productivității, dar un studiu Gallup din anul 2017 arată că acest lucru este adevărat numai atunci când angajații lucrează de la distanță o parte sau cea mai mare parte a timpului, dar nu tot timpul. Studiul a mai arătat că este optim ca angajații să se întâlnească on-line cu managerii și colegii. Pentru cazurile în care astfel de întâlniri sunt mai greu de organizat, o soluție hardware de acces de la distanță se dovedește deosebit de utilă. Accesul stabil la computerul de la birou permite evitarea problemelor pe care le implică platformele software.
De exemplu, o importantă platformă dedicată colaborărilor s-a confruntat cu întreruperi, timpi mari de încărcare, mesaje care nu se trimiteau, camere web și microfoane care nu se conectau, precum și lipsa notificărilor. Toate acestea reprezintă piedici în activitatea profesională și cauzează o scădere semnificativă a productivității tuturor celor care bazează exclusiv pe soluții software.
Concluzie
Munca de la distanță, în special de acasă, se transformă în noua realitate pentru mulți oameni. Este de ajuns să ne uităm la Google, companie în cadrul căreia majoritatea angajaților au lucrat anul trecut de acasă. În aceste condiții, adoptarea de soluții hardware robuste ca alternativă la platformele software terțe poate îmbunătăți securitatea datelor, fiabilitatea și chiar productivitatea.
Pentru mai multe informații despre produsele hardware ATEN dedicate lucrului de la distanță, vizitați:
Echipamente KVM over IP:
https://www.aten.com/global/en/products/kvm/kvm-over-ip-switches/
Switch-uri pentru prezentări video:
https://www.aten.com/global/en/product-landing-page/presentation-switches/vp-series/

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:04:12 Ora de vară a Europei de Est