Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Duminică, 2 mai 2021,

Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Dacă în 2020, din cauza pandemiei, nu am putut participa la Slujba Învierii Domnului din noaptea Sfintelor Paști, fiind interzisă creștinilor participarea la slujbă, anul acesta, Slujba s-a săvârșit, afară, în condiții de siguranță sanitară, cu mască și cu distanțare fizică rezonabilă...

Duminică noaptea (2 mai 2021), credincioșii ortodocși, dar nu numai, au venit în număr mare în Piața Sf. Apostol Andrei să ia Lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Slujba a fost săvârșită de slujitorii sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota, dimpreună cu părintele preot Daniel Bota și părintele arhidiacon Mihai Dragoș.
Potrivit bunelor rânduieli ale Bisericii noastre, instituite în ultimii ani, Slujba de Înviere s-a continuat cu Sfânta Liturghie din noaptea Învierii (care s-a ținut de această dată în Biserica de sus; în anii trecuți, ea se săvârșea în Biserica de jos). Iar Liturghia s-a încheiat cu împărtășirea a o sută de credincioși care au ținut tot postul, și cu sfințirea mâncărurilor de dulce aduse anume pentru a fi sfințite. Tot astăzi (duminică), de la ora 11.00, slujitorii sfântului altar au săvârșit Slujba Vecerniei din ziua de Paști, care se mai numește a doua Înviere, când Sfânta Evanghelie a Învierii se citește în mai multe limbi. La Biserica Sf. Apostol Andrei, Evanghelia s-a citit, astăzi, în trei limbi, în limba română, în ebraică și în greacă.
,,De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata"
Slăvita Slujbă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos are momentul său de maximă emoție și învățătură la citirea Rugăciunii părintelui nostru Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, din care vom cita un fragment.
„De este cineva binecredincios și iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos și luminat. De este cineva slugă înțeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-și primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulțumind să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al șaselea, să nu se îndoiască, nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primește pe cel de pe urmă ca și pe cel dintâi, odihnește pe cel din al unsprezecelea ceas ca și pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; și pe cel de pe urmă miluiește, și pe cel dintâi mângâie; și aceluia plătește, și acestuia dăruiește; și faptele le primește; și gândul îl ține în seamă, și lucrul îl prețuiește, și voința o laudă. Pentru aceasta, intrați toți întru bucuria Domnului nostru; și cei dintâi, și cei de al doilea, luați plata. Bogații și săracii împreună bucurați-vă. Cei ce v-ați înfrânat și cei leneși, cinstiți ziua. Cei ce ați postit și cei ce n-ați postit, veseliți-vă astăzi. Masa este plină, ospătați-vă toți. Vițelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustați toți din ospățul credinței; împărtășiți-vă toți din bogăția bunătății. Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăția cea de obște"...
,,Scopul sărbătorii Învierea Domnului este împărtășirea cu Hristos"
În cuvântul de învățătură, părintele vicar Vasile Bota ne-a pus la suflet cuvintele Domnului: ,,Nu vă temeți, iată, eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor. Dacă Dumnezeu este cu noi, de cine ne vom teme?" Apoi a ținut să evidențieze câteva fapte îmbucurătoare. ,,Am fost impresionat de mulțimea credincioșilor care s-au spovedit. Sunt impresionat de mulțimea credincioșilor, care , iată, în această noapte sfântă au participat la Slujba Învierii. Și sunt impresionat și mângâiat, ca părinte duhovnic, văzând așa de mulți tineri, care ne dau nădejde pentru viitorul țării, pentru viitorul neamului. Foarte mulți tineri s-au spovedit, foarte mulți tineri au postit tot postul.
Dragii mei, să nu vă fie teamă să-l mărturisiți pe Hristos cel Răstignit și Înviat; să nu vă fie teamă să mărturisiți faptul că suntem creștini, că suntem neam ce am primit credința apostolică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos".
Și a mai dorit părintele vicar să accentueze faptul că  ,,Scopul sărbătorii Învierea Domnului este împărtășirea cu Hristos. Să ne împărtășim cu sângele și trupul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acestea sunt Paștele - unirea cu Hristos cel Răstignit și Înviat, care ni se dăruiește în potir prin trupul și sângele său. Pun accent pe împărtășirea credincioșilor cu trupul și sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Și vă îndemn să fim mărturisitori ai Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos!", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (123 poze) în Galeria foto: Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:12:34 Ora standard a Europei de Est