Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sărbătoarea Paștelui la Grădinița Americano-Română ,,Crinul” Oradea

Am avut invitați speciali

Sărbătoarea Paștelui la Grădinița Americano-Română ,,Crinul” Oradea

În copilărie, Paştele a însemnat mai mult obiceiul de a ciocni ouă roşii, venirea iepurasului și mersul la biserică în Ziua de Paști.

Dincolo de ouă roşii şi iepuraşi de ciocolată, Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind singura minune care se arată tuturor credincioşilor.
Încă din perioada preșcolarității, dorim să insuflăm copiilor semnificația sărbătorii Paștelui, a Învierii lui Iisus Hristos, a cunoașterii și păstrării tradițiilor românești.
De aceea în preajma sărbătorii Sfinte, preșcolarii Grădiniței Americano - Române ,,Crinul", alături de doamna director Claudia Morar și cadrele didactice de la grupele mici: Dande Alexandra, Muț Lorena, Lucaci Carmen, Avram Aneta și Bocioc Teodora, grupa mijlocie: Zsurzs Daniela și Toth Beatrice, grupa mare: Muscaș Lidia și Roșca Ioana, profesorul de limba engleză și germană, Kramer Gabriel, au desfășurat o activitate specifică de Paști, unde cei mai de seamă invitați au fost Mielușelul Pascal și iepurașii Iepu și Rilă.
Ziua a debutat cu atelierele de Paști, unde cei mici au vopsit ouă, au realizat decorațiuni de Paști, au învățat despre semnificația sărbătorii Paștelui, despre tradițiile pascale, despre Săptâmâna Mare, despre pregătirea sufletului pentru primirea Luminii Învierii, au recitat   poezii specifice de Paști, ,,În ziua de Paști", de Elena Farago și au cântat cântece în limba engleză, ,,God loved the world, that he gave his son!", alături de profesorul de limbi străine.
Apoi cei mici au fost invitați la ,,Cursa iepurașilor", alături de prietenii lor, Mielușelul Pascal, iepurasii Iepu și Rilă, care i-au ajutat în realizarea ștafetelor și i-au însoțit pe traseul motric aplicativ. Distractiv a fost și concursul ,,Cine mănâncă primul morcovelul?" sau ,,Cine a adunat mai multe ouă roșii în coș?"
A fost o zi plină de zâmbete, voie bună, copiii au fost fericiți alături de animăluțele care au venit în vizită și astfel au marcat momentul în cadrul decorului de Paști, prin fotografii haioase. Nu au uitat nici să îl hrănească pe micuțul Pascal cu lapte călduț, iar iepurașilor să le dea morcoveii cei mai delicioși.
Ziua s-a încheiat cu venirea Iepurașului cu daruri pentru cei mici, care și-a făcut intrarea pe ritmul cântecului ,,The bunny song", invitându-i să danseze cu el.
Bucuria celor mici a fost și bucuria noastră, trăită prin sufletul copilăriei. Cu toții ne vom aminti cu drag de sărbătoarea Paștelui de la grădiniță, de prietenii speciali, mascotele Paștelui, mai ales când vom răsfoi albumul cu poze peste ani!
Noi, echipa grădiniței, vă dorim sărbători fericite, alături de cei dragi sufletului dvs. Lumina Învierii Mântuitorului să vă aducă lumină în case și în suflete, umplându-le cu pace, iubire și fericire!
Hristos a Înviat!
Prof. Roșca Ioana
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Sărbătoarea Paștelui la Grădinița Americano-Română ,,Crinul” Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:52:30 Ora standard a Europei de Est