Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Fundamentele Poliției locale

Studenții Universității ,,Agora” învață meseria de la practicieni

Fundamentele Poliției locale

Colonel în rezervă lector univ. Florian Mateaș, fost comisar-șef și profesor, timp de 12 ani, la Academia de Poliție, predă (de opt ani) la Universitatea ,,Agora", Fundamentele Poliției locale la studenții Facultății de Științe Juridice și Administrative, anul I, programul de studii Poliție locală, fiind și îndrumător de stagiu la anul II.

De când cu pandemia, cursurile, seminariile, verificările și examenele se desfășoară în sistem online. Studenții sunt încurajați să se angajeze, să lucreze și sprijiniți în acest sens și de orar. ,,Studenții mei lucrează în procent de peste 80 la sută, cu toate acestea, au o prezență bună și foarte bună la cursuri și seminarii; lunea, cu anul I Poliție locală, desfășurăm cursuri și seminarii în sistem hibrid, atât față-n față, cât și în sistem online. Fiindcă unii au lucrat și sâmbăta și duminica, lunea, patronii îi lasă să vină la Universitate, la cele patru ore de curs și patru ore de seminar. Prelegerile și seminariile desfășurate în sistem tradițional, față-n față, au o mai mare eficiență, rezultatele vorbesc de la sine. Am studenți buni și foarte buni, conștiincioși, respectuoși și responsabili", ține să ne asigure domnul colonel.
Miercurea, de la 12.00 și joia de la 16.00, orele se țin doar on-line, dar ,,toți studenții au prelegerile mele atât în format doc, cât și pdf și chiar în PowerPoint (povestite, vorbite) pentru a putea fi mai ușor audiate și la orice oră"...
,,Omul sfințește locul"
Interlocutorul nostru are câteva principii și convingeri la care ține cu sfințenie: ,,Ca profesor, dar nu numai, în orice meserie, trebuie să te dăruiești, să faci bine și să lași în urmă lucruri care să-ți facă cinste, fapte de care să fii mândru și peste ani. Vorba aceea: ,,Omul sfințește locul", iar eu culeg roade, cu mândrie, și acum, de pe vremea când am fost profesor la Academia de Poliție".
Vorbind despre actualii studenți agoriști din anul I de la Poliție locală, consultând registrul de prezență și verificări, a ținut să evidențieze câteva nume, studenți de 9 și 10, cu o prezență excelentă, atât față în față, cât și on-line: Reștea Marian (care a intrat și la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu"), în 4 mai va începe școala, iar pe 11 iunie urmează să depună jurământul; Blagoiescu Bogdan Marinel, deși participă în sistem online, are numai 9 și 10, precum și o prezență foarte bună; Duma Cristian Vlăduț, Domuța Emanuela, Meza Claudiu Dumitru, Mico Melissa (cea mai tânără..., doar 18 ani), Vincze-Pal Kriszta, care se pregătește pentru Academia de Poliție, Trifa Georgiana, Uță Cătălin, studenți de 9 și 10, Maghiari Petru-Nicolae, la fel; domnul Maghiari este și cadru activ, polițist local.
Cea mai mare mândria a mea, de dată recentă, ține tot de perioada în care am fost profesor la Academia de Poliție. Aflu că un fost student de-al meu, Florin Coșman, a ajuns director în grupul de control al ministrului de Interne; sau un alt exemplu, și mai tare: o fostă studentă, Nemes Katalin-Dalma, din Covasna, ajungând să lucreze ca ofițer în afară, la Bruxelles, cunoscând șapte limbi străine, a ajuns ofițer al O.N.U. Am fost deosebit de încântat să o văd alături de președintele Donald Trump, când Donald Trump a vorbit la O.N.U.", ne-a mărturisit, cu mândrie, domnul colonel în rezervă lector univ. Florian Mateaș.
De, ca profesor culegi roade mereu. Nici nu știi când, de unde și de la cine!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (36 de poze) în Galeria foto: Fundamentele Poliției locale.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:15 Ora de vară a Europei de Est