Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Preselecția

Gala HOP - Gala tânărului actor, ediția 2021

Preselecția

Motto: „Caragiale - o lume în mişcare"
Ce lume! Ce lume! Ce lume!
(O scrisoare pierdută, Actul IV, Scena 4)

UNITER anunţă organizarea preselecției pentru „Gala tânărului actor - HOP!", a 24-a ediţie.
 Gala tânărului actor HOP 2021 continuă cu tema: Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual şi se va desfăşura tot sub bagheta cunoscutului coregraf şi dansator Gigi Căciuleanu.
Și anul acesta preselecţia va avea loc pe baza înregistrărilor video trimise de concurenţi. Ne adresăm tuturor actorilor care au absolvit facultatea (licență), cu vârsta până la 33 de ani.
 Pentru ambele secţiuni, Individual şi Grup, preselecția se va desfăşura în felul următor:
*Prezentarea unui moment de mișcare și text pregătit de concurent (maximum 10 minute la secţiunea Individual şi maximum 15 minute la secţiunea Grup).
În construcția momentului, concurenții vor trata textul prin mijloacele teatrului coregrafic, sub formă mixtă - combinare liberă a formelor verbală şi non-verbală.
Componența maximă a unui grup - șapte persoane.
În construcția momentelor prezentate se va urmări tratarea originală prin text şi mişcare (în proporție egală, 50/50 între cuvinte și mişcare) a unor pagini LA LIBERĂ ALEGERE din opera lui Ion Luca Caragiale: piese, schițe, diverse texte (articole, poeme etc).
Linii directoare:
*Monologuri şi/sau Dialoguri puse în mişcare (Verbul-Vorbă/Verbul-Acțiune)
*Comicul verbal și cel de situație duse mai departe înspre Actul Dansat...
*Relații dinamice dintre personaje (de ce nu reinventate? de ce nu provenind chiar din texte diferite?)
*Prelucrare de gesturi care populează atât textele propriu-zise ale pieselor, ale momentelor şi schițelor, cât şi foarte precisele didascalii sau indicații de atitudini şi joc apărând în filigran, printre rânduri, cu aceeași forță „coregrafică" precum textul însuși.
Un Caragiale revizitat, peste spațiu și timp, acum când absurdul lui Ionescu nu numai că ne este familiar, dar a devenit chiar un clasic.
MOMENTE de umor sau umoare despre iubire şi ură, despre prostie şi inteligență SCHIȚATE nu numai în vorbă sau gest, ci şi în mişcare elaborată.
 Cei admişi vor prezenta momentul pregătit, live, în cadrul Galei HOP 2021.
Candidaţii trebuie să trimită la adresa de email doina@uniter.ro înregistrarea video a momentului pregătit (format landscape), un curriculum vitae, copie după diploma de absolvire (sau adeverinţă eliberată de facultate), o fotografie (portret, rezoluţie 300 dpi), titlul și informațiile logistice și tehnice pentru exercițiul prezentat.
Data limită de trimitere a materialelor pentru înscriere este 15 iulie 2021.
Pamela Bojog-Pricopie,
Departament PR

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:35:36 Ora de vară a Europei de Est