Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zece ani, toți pentru mediu, educație pentru toți!

O ediție aniversară și un nou concurs național

Zece ani, toți pentru mediu, educație pentru toți!

Patrula de Reciclare aniversează 10 ani de la lansare, adăugând performanțelor naționale în educația de mediu o activitate remarcabilă în mișcări internaționale importante dedicate combaterii crizei climatice.

Cea mai recentă recunoaștere în acest sens o reprezintă faptul că Patrula de Reciclare se numără printre primele programe de educație de mediu invitate să își ofere experiența pentru fondarea Coaliției Europene pentru Educație de Mediu. Patrula de Reciclare continuă cu o ediție aniversară, susținută de UniCredit Leasing și lansează un nou concurs național pentru școlile din toată țara.
 Platformă de excelență în educația de mediu, instrument de mobilizare a comunităților și model de educație incluzivă
La începutul lunii aprilie se împlinesc 10 ani de când lansam, la Timișoara, Patrula de Reciclare. Ceea ce a început ca un proiect pilot într-un oraș, s-a extins, chiar mai curând decât sperasem, în sute de comunități din toate județele și în București. În următorii opt ani, acest program a bătut record după record, la creativitate, impact și colectare. Până la finalul anului 2019, când a fost preluată de Asociația Volens, Patrula de Reciclare câștigase premiul „Cel mai bun Program al Anului" - Gala Societății Civile 2015 și contribuise la colectarea a peste 8.000.000 kg de deșeuri electrice, în România", spune Andreea Idriceanu Calev, manager comunicare al Asociației RoRec.
Patrula a implicat 4300 de profesori și peste 118.000 de copii și tineri, până în prezent. Ei au avut șansa să încurajeze adoptarea obiceiurilor responsabile în sute de comunități din toată țara, dar și să-și dezvolte abilități esențiale pentru viitor. Lucrând împreună, ei au învățat, au creat și s-au susținut reciproc pentru a atinge un țel comun. Patrula a însemnat o experiență de integrare reușită pentru copii cu dizabilități, în situație de abandon școlar sau defavorizați din punct de vedere material.
„Ambasadori" ai României în mișcări europene și internaționale de mediu
În ultimii ani, Patrula include mai multe teme de mediu de actualitate. În plus, a însemnat, pentru școlile, profesorii și tinerii implicați și oportunitatea de a-și pune în valoare participarea la unele dintre cele mai importante mișcări internaționale de mediu.
Patrula de Reciclare are deja o tradiție în marcarea marilor sărbători legate de mediu. Timp de ani de zile au fost desfășurate activități de educare și informare de Ziua Internațională a Mediului. Echipele de voluntari organizează acțiuni creative în fiecare an, în luna martie, de Ora Pământului și s-au remarcat și în cadrul Săptămânii Verzi în Uniunea Europeană (EU Green Week), care are loc anual, în luna mai. 
Patrula de Reciclare face parte din „nucleul" a două inițiative dedicate protejării mediului și luptei contra încălzirii globale.
„Este extraordinar că am fost acolo, la „momentul 0", când s-au lansat Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (International E-Waste Day) și Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu. Am fost invitați de Comisia Europeană să fim printre primele proiecte consultate la crearea Coaliției Europene pentru Educație de Mediu, Patrula fiind considerată un reper în rândul programelor de educație în lupta contra crizei climatice", spune Ada Lungu, președintele Asociației Volens.
O ediție aniversară și un nou concurs național
Ediția a X-a Patrulei de Reciclare este în plină desfășurare și a putut fi lansată, la finalul anului 2020, în condiții extrem de dificile, datorită sprijinului acordat Asociației Volens de către UniCredit Leasing.
,,La UniCredit Leasing, considerăm că educația și protecția mediului sunt două zone-cheie pentru dezvoltarea durabilă a comunității. Suntem încântați să ne alăturăm, în calitate de susținători, proiectului Patrula de Reciclare, o inițiativă care îmbină elemente din ambele zone. Considerăm că este un proiect cu impact imediat mulțumită acțiunilor de colectare și reciclare, dar și cu un efect pe termen lung, datorită componentei sale educative", declară Daniela Bodîrcă, CEO UniCredit Leasing.
Ediția abordează 10 teme de mediu de actualitate, stabilite cu ajutorul profesorilor coordonatori. Subiectele ediției includ economia resurselor naturale, colectarea responsabilă a diferitelor tipuri de deșeuri reciclabile, reducerea poluării cu plastic, alternative pentru reducerea cantității de gunoi, contribuții la protejarea și refacerea ecosistemului.
Rămânem fideli misiunii noastre și continuăm să „reciclăm" obiceiuri greșite față de mediu și să le transformăm într-o colecție de soluții și de bune practici pentru comunități", anunță Alexandra Arnăutu, directorul programului.
„Nicio baterie la gunoi - 2021"
 Cu ocazia aniversării, Patrula de Reciclare lansează concursul național „Nicio baterie la gunoi - 2021", cu sprijinul E-Recycling Services (ERS). Grădinițe, școli din toată țara pot participa la competiție, colectând baterii și acumulatori uzați. Cele șase premii vor fi acordate în luna iunie echipelor care au predat la reciclare cele mai mari cantități de baterii consumate. Profesorii interesați se pot înscrie la office@patruladereciclare.ro
Nu doar sportivii, artiștii și olimpicii ne reprezintă în lume, ci și copiii și profesorii voluntari în programul Patrula de Reciclare ! Prin recordurile de impact și continuitate, Patrula a devenit o platformă de excelență și bune practici pentru cadrele didactice din toată țara, un model de educație incluzivă și o șansă de afirmare în mișcările globale de combatere a crizei climatice.
Ada Lungu,
președinte Asociația Volens

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:06:31 Ora de vară a Europei de Est