Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Această carte nu e un cîntec, / e o liturghie într-o biserică goală”

Semnal editorial

„Această carte nu e un cîntec, / e o liturghie într-o biserică goală”

Săptămîna aceasta - vineri (23 aprilie 2021) - iese de sub tipar volumul de versuri „Terra 2.0" al subsemnatului, publicat de Editura Brumar din Timișoara, editură specializată în poezie și teatru. La aceeași editură îmi va apărea în viitorul apropiat și volumul de teatru „Incomod".

Volumul este a șasea carte semnată ca autor de mine, după trei manuale și culegeri de exerciții de limba germană, apărute la Editura Polirom, un volum de poezie și unul de istorie literară, publicate la Editura Echinox.
„Terra 2.0" este una dintre primele cărți de literatură pro-natura publicate în România. În alte țări, precum Germania, SUA sau Franța, eco-literatura are o tradiție ce duce pînă în secolul al XIX-lea, starea naturii fiind reflectată și dezbătută literar, sub formă epică, lirică și dramatică de sute de scriitori, apreciați de public și de critică. Un exemplu celebru este scriitorul francez Romain Gary, al cărui roman pro-natura „Rădăcinile cerului" a primit prestigiosul Premiu Goncourt.
Poemele din „Terra 2.0" nu sînt, așa cum și-ar putea imagina cineva, scrieri militante, de propagandă ecologistă, ci pur și simplu poezii, texte literare născute din emoția stîrnită de starea naturii sau de modul de viață contemporan, și care urmăresc să trezească emoția cititorului. Autorul nu cheamă cititorul la „lupta de clasă", la acțiune pripită, ci la meditație și la reflecție, la descoperirea frumuseții naturii, „frumusețe / născută în fiecare privire / pentru a fi contemplată și iubită".
Literatura a reflectat de-a lungul timpului nu doar frămîntările sufletești ale scriitorilor, ci și problemele societății și ale lumii. S-a scris despre războaie, despre probleme economice, despre catastrofe naturale sau tragedii precum Holocaustul. Este firesc ca scriitorii conteporani să trateze și una dintre problemele cele mai acute ale omenirii și anume schimbarea climatică. Acest lucru se întîmplă și în volumul „Terra 2.0", în care lumea este reflectată și din perspectiva unui păstrăv dintr-un pîrîu prins într-o microhidrocentrală, a unei păduri care dispare din fața progresului, a tigrului „mîncător de oameni" care nu mai are unde să trăiască pentru că i-a fost invadat teritoriul sau a omului de pe o planetă fostă albastră sau verde, care a devenit tot mai mult una de plastic.
Pînă cînd va ajunge în librării, volumul poate fi comandat pe site-ul Editurii Brumar sau prin e-mail la adresa terra2.0@yahoo.com, la prețul de 20 de lei.
Orlando Balaș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:54 Ora de vară a Europei de Est