Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

C.C.O.C. are ca misiune acordarea de suport specializat persoanelor care sunt și vor fi cuprinse în programele educaţionale

De vorbă cu doamna psiholog Cuibuș Dănuța Ioana

C.C.O.C. are ca misiune acordarea de suport specializat persoanelor care sunt și vor fi cuprinse în programele educaţionale

În condiții de pandemie, de distanțare socială și siguranță sanitară, Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universității ,,Agora" este tot mai prezent în viața studenților, doamna lector univ. dr. Boșca-Rath Laura Dumitrana organizând, periodic, întâlniri cu practicieni din diferite instituții, care să le ofere studenților informații utile în carieră, din punctul de vedere al practicianului și angajatului (din experiența proprie), pentru o mai bună orientare și consiliere.

La activitatea din 4 martie 2021, alături de alți invitați, a fost prezentă și doamna psiholog Cuibuș Dănuța Ioana.
Într-o discuție avută recent cu domnia sa, am dorit să aflăm mai multe detalii legate de misiunea C.C.O.C., și implicit, a psihologului, obiectivele și beneficiarii Centrului.
,,C.C.O.C. are ca misiune, spune doamna psiholog, acordarea de suport specializat persoanelor care sunt și vor fi cuprinse în programele educaţionale, în vederea optimizării traseului educaţional şi profesional al acestora.
Vorbind de esența activității noastre, Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră (C.C.O.C.), care funcţionează în cadrul Universității ,,Agora", Oradea, și-a continuat și dezvoltat activitatea pe măsură ce s-a confruntat cu dorințele, așteptările, situațiile și cerințele studenților.
Obiectivele C.C.O.C.
*Orientarea şi consilierea studenţilor, astfel încât aceştia să fie capabili să îşi poată planifica şi gestiona în mod optim propriul traseu educaţional şi profesional;
*Reducerea abandonului universitar;
*Facilitarea relaţiei dintre studenţi şi absolvenţi ca viitori angajați pe piaţa muncii, astfel încât aceştia să cunoască oportunităţile şi provocările reale ale pieţei muncii (Întocmirea CV-ului, pașii spre redactarea corectă a acestuia, formularea corectă a scrisorii de intenție, simulare interviu);
*Creşterea gradului de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor şi absolvenţilor (Comunicarea umană -  privită ca necesitate în cariera studenților);
*Dezvoltarea capacităţii decizionale a actualilor studenţi şi absolvenţi ai diferitelor specializări privind managementul carierei în contextul schimbărilor legislative şi al dinamicii permanente a pieţei muncii (Organizarea timpului/ Time Management).
Beneficiarii direcţi ai C.C.O.C.
Studenții, indiferent de programul de studiu pe care aceştia îl frecventează sau de forma de învățământ, inclusiv studenţii veniţi la studii prin programe de mobilități Erasmus, care întâmpină următoarele situații:
*Se află într-o perioadă în care au nevoie să-și clarifice opțiunea pentru o anumită profesie, direcție de orientare spre studiile de licență, masterat).
*Au dificultăți de adaptare la ritmul accelerat al cursurilor (probleme de relaționare cu cadrele didactice, randament școlar scăzut, absenteism).
*Se confruntă cu diferite stări negative (anxietate, stres, instabilitate emoțională, tristețe, lipsa motivației etc.) care îl opresc din parcursul universitar;
*Au nevoie de suport în atingerea obiectivelor de dezvoltare pe plan personal, încredere în propria persoană, cunoașterea propriilor calități și resurse, dar și limitele personale, îmbunătățirea abilităților de comunicare și relaționare cu cadrele didactice, studenți, colegi etc.
*Conștientizarea importanței așteptărilor sale în privința vieții de student; participarea la workshopuri, discuții de grup, joc de rol conferințe;
În concluzie, Centrul are în vedere identificarea soluțiilor optime pentru depășirea dificultăților cu care se pot confrunta studenții pe tot parcursul studiilor și vizează aspecte care acoperă o serie largă de situații, de la gestionarea stresului până la oferirea sprijinului de autocunoaștere prin evaluarea valorilor, intereselor și abilităților profesionale.
De asemenea, Centrul asigură consilierea individuală a studenților, respectând cu rigurozitate confidențialitatea".
Să mai adăugăm faptul că sediul Centrului este pe Str. Miron Costin, Oradea, și are următorul program: luni și miercuri, orele: 17.00-20.00, iar joi: 16.00-20.00.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:05 Ora de vară a Europei de Est