Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Actorul Eugen Țugulea împlinește 90 de ani

Sâmbătă, 10 aprilie,

Actorul Eugen Țugulea împlinește 90 de ani

Pentru mine, familia şi profesia sunt pe același plan. Le-am tratat cu aceeași dragoste şi răspundere. Am încercat să nu trișez cu niciuna dintre ele.(Eugen Țugulea - UNITER)

Teatrul ,,Regina Maria" îl sărbătorește sâmbătă, 10 aprilie 2021, pe actorul Eugen Țugulea, care împlinește respectabila vârstă de 90 de ani, dintre care 66 i-a petrecut pe scenă, locul de unde încă se adresează publicului spicuind versuri din Antologia lirică românească și universală.
Domnul Eugen Țugulea a jucat pe parcursul carierei sale de actor dramatic peste 140 de roluri, toate pe scena Teatrului din Oradea, la conducerea căruia s-a și aflat timp de aproape 14 ani, cu două mandate de director, între anii1960-1968, 1972-1977. Ca actor a debutat imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" din București, cu rolul Popescu în O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, în anul 1955, an în care s-a înființat secția română a Teatrului de Stat Oradea. Pentru activitatea sa dramatică și lirică a fost răsplătit în cadrul Galei Premiilor UNITER cu Premiului special pentru o viață dedicată teatrului și poeziei în anul 2016.
A fost profesor de actorie la Școala Populară de Artă din Oradea și profesor de expresivitatea vorbirii scenice la Secția de Actorie a Facultății de Muzică din Oradea, iar după 1990 a contribuit, cu dedicare și mândrie, la înființarea trupei de teatru școlar la Liceul „Nicolae Bălcescu" din Gyula (Ungaria). Este și autorul unei cărți cu caracter autobiografic Unele mărturisiri (ale lui Chiț-Chiț-Roade-Tot) despre sine, despre alții și... altele.
Dintre rolurile cele mai importante,interpretate de către domnul Țugulea cu implicare și corectitudine, atribute observate deseori și de critica de specialitate, amintim David Mărian din spectacolul Horia de Mihail Davidoglu, rolul principal în spectacolul Mihai Viteazul (de Octav Dessila), Mircea (Io, Mircea Voievod de Dan Tărchilă), Greenwald - un avocat versat, în Revolta de pe Caine (de Herman Wouk) și Un Ioviţă (Cartea lui Ioviţă de Paul Everac). Unul dintre rolurile considerate de referință este rolul Farfuridi (O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale).
Deși a ieșit de mulți ani la pensie, Eugen Țugulea susține încă recitaluri de poezie, reușind fie să trezească, fie să întrețină în rândul spectatorilor dragostea pentru universul liric creator de emoție și reverie.
Din păcate, din cauza restricțiilor, nu îl putem sărbători pe domnul Țugulea așa cum i se cuvine unui actor, pe scenă, în sală, ci ne vom întâlni on-line, mai întâi joi, 8 aprilie, de la ora 18.30, cu un interviu la TVR Cluj, în cadrul emisiunii „Actual Regional", unde se va vorbi despre artă, responsabilități și echilibru, urmând ca vineri, 9 aprilie, de la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Teatrului ,,Regina Maria", să fie difuzat spectacolul Rapsodii, parodii, un buchet de poezii, spectacol care îmbracă forma celor patru anotimpuri, în grupaje care sugerează stări și situații proprii acestora, în care poezia originală se întâlnește cu parodia versurilor altor poeți de rezonanță ai epocii parodiați de pana subtilă și ironia fină a autorului. Spectacolul a avut premiera în anul 2014 și are durata de 70 de minute (fără pauză).
Sâmbătă, 10 aprilie, de la ora 20.00, tot pe pagina de Facebook a Teatrului ,,Regina Maria" va fi difuzat spectacolul Cu mâne zilele-ți adaogi, recital a cărui premieră a fost dedicată comemorării a 131 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu. Recitalul cuprinde cele mai importante poeme ale poetului nepereche, Luceafărul şi Scrisoarea III, alături de poeziile Odă în metrul antic şi Cu mîne zilele-ţi adaogi. Spectacolul a avut premiera online în data de 15 iunie 2020, iar durata acestuia este de o oră.
Vă invităm să-l sărbătorim împreună pe omul și actorul Eugen Țugulea, cu o adâncă reverență, pentru 90 de ani de viață, pentru 66 de ani de teatru și cât mai mulți în continuare, sănătoși și inspirați! Accesul la evenimente este gratuit.
Ramona Gabriela Nemeș
 
La mulți ani, cu sănătate și cu respectul cuvenit, distinse domnule director Eugen Țugulea!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:29:31 Ora standard a Europei de Est