Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Vocabularul Elevului Turist în Oradea”

Proiectul

,,Vocabularul Elevului Turist în Oradea”

Proiectul ,,Vocabularul Elevului Turist în Oradea" a fost inițiat de Centrul pentru Tineret ,,The Spot" (director, dna prof. Mela Delia), în parteneriat cu Oradea Heritage, Muzeul Orașului Oradea - Complex cultural (director, dna Lupșea Angela), Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" (director, prof. Curta Iosif) și Novartis (conf. univ. dr. Pușcaș Cristian).

Acest proiect a fost gândit sub forma unui curs de ghid turistic care se adresează tinerilor între 15 și 24 de ani, fiind parcurs în șapte săptămâni (câte două ore de două ori pe săptămână).
Programa cursului ,,Vocabularul Elevului Turist în Oradea" își propune implicarea tinerei generații în cercetarea istoriei comunității căreia îi aparține și prezentarea ei, într-o formă cât mai accesibilă și interesantă turiștilor români și străini, constituindu-se într-un model de ,,bune practice" pentru oricare localitate din țară.
Principalele competențe vizate sunt: promovarea patrimoniului turistic local, istoric și cultural, promovarea dialogului și comunicării interculturale, promovarea gândirii critice, flexibile şi prospective, dezvoltarea capacității de a prezenta evenimente/ fapte/ procese istorice și culturale, de pe pozițiile multipespectivității și a interdisciplinarității.
La acest curs au participat 13 elevi de liceu de la ,,Emanuel": Ardelean Rebeca, Ardelean Dominique, Galea Darius, Kiss-Roth Samuel, Tipi Iulia, Carțiș Răzvan, Maier Damaris, Mocan Eunice, Voichescu Daria, Pantiș Bianca, Zerghe Ștefan, Negru Daniela și Sava Sebastian.
Partea de formare a fost asigurată de profesorii Florin și Ramona Iștoc (Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea), dna psiholog Raluca Crețu, precum și dnul conf. univ. dr. Cristian Pușcaș. Logistica a fost asigurată de dna prof. Delia Mela și dnul prof. Călin Gal-Chiș (Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea).
Periplul elevilor prin istoria și cultura orașului Oradea a început cu cetatea Oradea, continuând cu ansamblul baroc, turul sinagogilor, Piața Unirii, clădirea și turnul Primăriei, turul Art Nouveau, Episcopia greco-catolică și stilul neoromânesc.
Turul complex a cuprins mai multe obiective turistice extrase de elevi pentru prezentare în cadrul evaluării finale, care a avut loc în 27 martie, începând cu ora 11, sub forma unui tur ghidat de absolvenții cursului, de la Cetate și până la Complexul Baroc. Lăsând la o parte emoțiile inerente unei astfel de evaluări, cursanții s-au descurcat foarte bine, dând dovadă de talent oratoric, solide cunoștințe teoretice, multă voie bună și disponibilitate de a-și dezvolta abilitățile necesare unui ghid turistic competent, un adevărat lider al grupului de turiști. Pe lângă evaluarea practică, la pas, pe teren, elevii au avut de realizat și un pliant de promovare turistică a orașului Oradea, oferindu-și astfel serviciile viitorilor clienți-turiști.
În urma evaluării, profesorii formatori au acordat calificativul Foarte Bine tuturor cursanților și le-au oferit diploma de absolvire, semnate de partenerii proiectului, în cadrul întâlnirii din 3 aprilie 2021, la sediul Centrului pentru Tineret ,,The Spot".
Ca un feedback
Ca un feedback al acestui proiect, oferim câteva mărturii ale elevilor participanți la curs.
,,Mă bucur mult că am participat la acest proiect, a fost o experiență unică ce m-a ajutat să văd Oradea cu alți ochi, să înțeleg mai profund orașul în care trăiesc. De multe ori suntem prea prinși în goana de zi cu zi și nu reușim să ne ridicăm capul din pământ și să privim frumusețea lucrurilor care ne înconjoară, să înțelegem istoria din spatele lor, povestea din spatele multor clădiri emblematice pentru orașul nostru. Trăim visând să vizităm locuri cât mai  îndepărtate, fără să realizăm că avem aici, lângă noi, comori  pe care alții vin de la mulți kilometri să le vadă.
La acest curs am învățat că Oradea ascunde multe lucruri fascinante, obiective turistice demne de a fi promovate, despre care înainte nici nu știam că există" - Bianca Pantiș (XI A).
,,Mi-a plăcut mult acest proiect, am reușit să învăț multe lucruri interesante despre orașul nostru. Am reușit să îmi fac noi prieteni și în același timp să explorez orașul, aflând despre clădiri și locuri frumoase care nici nu știam că se află în Oradea. A fost o experiență plăcută, pe care aș repeta-o cu drag" - Rebeca Ardelean (IX B).
,,Consider că prin intermediul acestui curs am dat jos un fel de văl care ascundea profunzimea frumuseții orașului Oradea. Odată ce cunoști istoria din spatele clădirilor, odată ce cunoști de ce, și în ce context au fost construite, descoperi adevăratul farmec al orașului, un farmec care constă mai mult decât în frumusețea clădirilor, în povestea lor. Fiecare oraș păstrează o poveste, care odată descoperită îi oferă un farmec aparte. Pe lângă cunoaștere, de-a lungul acestor două luni am dobândit experiențe și am cunoscut oameni dornici să facă ceva. În finalul cursului, mă uit înapoi cu bucurie și înainte cu entuziasm. Proiectul acesta a avut ca scop formarea unor oameni care să prezinte altora frumusețea orașului, dar pentru asta, mai întâi a trebuit să fim noi marcați de propriul oraș, ca mai apoi să-l putem prezenta autentic"- Darius Galea (IX B).
În încheiere, mulțumim tuturor elevilor participanți, dar și organizatorilor, pentru o experiență unică, de neuitat, în urma căreia credem că ne-am îmbogățit reciproc.
Prof. Florin și Ramona Iștoc
Vedeți mai multe poze (55 de poze) în Galeria foto: ,,Vocabularul Elevului Turist în Oradea”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:52 Ora de vară a Europei de Est