Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Accesul la educație de calitate pentru copiii din mediile vulnerabile

Eforturi comune ale Ministerului Educației și Cercetării și Teach for Romania pentru

Accesul la educație de calitate pentru copiii din mediile vulnerabile

Joi, 1 aprilie 2021, Maria Ștefania Manea, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării și Iulia Pielmuș, director executiv Teach for Romania, au participat la orele învățătorilor susținuți prin programul Teach for Romania la Școala Gimnazială Nr. 5, Săcele, județul Brașov.

De asemenea, a fost efectuată o vizită în comunitate pentru a discuta concret cu elevii, părinții, profesorii, directorul instituției și autoritățile locale despre provocările cu care se confruntă școala și comunitatea referitor la accesul copiilor la educație. Unul dintre obiectivele întâlnirii a fost identificarea de bune practici pe care ministerul le poate scala și în cele peste 1.600 de școli cu un număr mare de elevi cu risc de abandon.
Școala Gimnazială Săcele este considerată una vulnerabilă, potrivit Indicelui de Risc Socio-Educațional.  Aproximativ 10% din elevii înscriși în anul școlar 2018-2019 au renunțat la școală, iar motivele sunt preponderent legate de starea socio-economică a familiilor din care provin. Media elevilor de clasa de a 8-a la Evaluarea Națională în 2019 a fost de 2.11. Cauzele sunt extrem de complicate, iar realitatea directorilor și a profesorilor care predau în școală este una foarte provocatoare. Calitatea educației și eficiența programelor de intervenție dintr-o astfel de comunitate sunt strâns legate de profesionalismul și pregătirea cadrelor didactice. Pregătirea cadrelor didactice și nivelul de suport oferite trebuie să fie direct proporționale cu  provocările cu care se confruntă - de la programe pentru identificarea și prevenirea abandonului școlar, la programe de formare care să ofere abilități și instrumente de lucru profesorilor și învățătorilor pentru activități remediale și dezvoltarea de abilități de viață independente specifice.
„La nivelul Ministerului Educației funcționează, la acest moment, Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație, un instrument generat în cadrul unui proiect cu finanțare directă din partea Comisiei Europene, prin Digi Reform, care presupune monitorizarea fiecărui elev din cele 467 de școli implicate în proiect, a comportamentului acestuia și proiectarea unor intervenții pe baza acestuia (dacă are mai multe absențe, dacă are comportament schimbat etc).
De asemenea, școala se va implica mai mult în relația cu familia. Este momentul ca școala să intervină dincolo de elev și să lucreze mai bine alături de autoritățile locale, de alte instituții ale statului, pentru a consolida parteneriatul cu familia, părinții, tutorii legali. Pentru elevii unei asemenea comunități, școala are, mai ales în această perioadă de pandemie, datoria de a recupera pierderile provocate în învățare și dezvoltare. Pentru anul școlar 2020-2021, programul național ,,Școală după școală comportă acest specific de a se adresa, cu precădere, elevilor din medii dezavantajate, vulnerabile.
Pentru viitorul apropiat, prin pilonul 6 al Planului Național de Relansare și Reziliență, vom atinge problema părăsirii timpurii a școlii și a abandonului prin scheme de granturi oferite și gestionate de fiecare școală în parte, conform propriei realități. Școala, mai ales cea din medii vulnerabile, are nevoie de intervenție personalizată, de autonomie. Avem oportunitatea ca prin P.N.R.R. și viitoarele programe operaționale să reușim să le oferim copiilor din medii defavorizate acces la educație de calitate, nu doar acces la educație. Ieșind din sfera de confort propriu sau din zona de interiorizare a propriei realități, datoria celor antrenați în procesul de învățământ este aceea de a servi nevoilor tuturor copiilor. Ne dorim cât mai multe modele de bună practică pentru a le oferi suport școlilor în a implementa măsuri deja testate și funcționale. Iar profesorilor, formare, pentru a ști să se adreseze corect, remedial, prin planuri personalizate de intervenție educațională și de consiliere școlară elevilor aflați în acest risc"susține Maria Ștefania Manea, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.
De 7 ani, Teach for Romania este alături de Școala Gimnazială Nr. 5 din Săcele prin integrarea profesorilor inspiraționali, care să susțină procesul de învățare al elevilor și să contribuie la dezvoltarea comunității prin oferirea opțiunilor de viață prin educație de calitate. În ultimii șapte ani, au fost integrați 43 de profesori și învățători prin programul Teach for Romania. Profesorii școlii au făcut parte din proiectul From Inclusive Education to Real Scale Transfer (FIERST), proiect Erasmus+, KA3, desfășurat pe perioada a trei ani de către un consorțiu european format din nouă organizații partenere și instituții din cinci țări - Bulgaria, România, Estonia, Suedia și Anglia. Împreună cu directorul școlar, Teach for Romania a susținut și facilitat mai multe investiții în infrastructura școlară (dezvoltarea unui spațiu modular de învățare adresat claselor numeroase; echipamente tehnice în perioada școlii online pentru copii și profesori).
„Sunt 7 ani de când Teach for Romania este alături de Școala Gimnazială Nr. 5 din Săcele prin integrarea unor profesori și învățători inspiraționali, care, alături de profesorii din cancelarie, directori, părinți și comunitate, reușesc să formeze o echipă pentru elevii care au cea mai mare nevoie de susținere din toate punctele de vedere. Îngrijorarea noastră vine din faptul că școala din Săcele are un risc crescut de abandon școlar. Aproximativ 10% din elevii înscriși în anul școlar 2018-2019 au renunțat la școală, iar motivele sunt cele mai multe legate de starea socio-economică a familiilor lor. În acest context, educația este un factor cheie al creșterii nivelului de trai în comunitate. În Teach for Romania ne propunem să aducem profesori lideri în comunitățile vulnerabile, care să reprezinte modele valoroase pentru viitorul copiilor, care la rândul lor, copiii să devină modele în familiile lor, astfel încât să rupă cercul lipsei de oportunități și să transforme comunitățile din care fac parte", a menționat Iulia Pielmuș, CEO Teach for Romania.
Despre Teach for Romania
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de șapte ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități.
În anul școlar 2020-2021, 94 de cadre didactice, participanți în program, predau în 83 de școli, din 20 de județe. De asemenea, din comunitatea de 136 de alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România. (B.C.)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:28:01 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...