Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concert simfonic - eveniment online, în 2 aprilie

Filarmonica de Stat Oradea

Concert simfonic - eveniment online, în 2 aprilie

Înregistrarea concertului de joi, 1 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 2 aprilie.

Dirijor: IGNAT MIHNEA
Solist: SZÉKELY ATTILA - pian (Germania)
I. Ceaikovski: Concert nr. 1 pt. pian și orchestră în si bemol minor, op. 23
A. Mozart: Simfonia nr. 36 „Linzˮ în Do major, K. 425
IGNAT MIHNEA - dirijor
Născut la Craiova în 1980, Ignat Mihnea este unul dintre principalii dirijori români ai generației sale. În prezent este director muzical al Operei Naționale Române din Timișoara, dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Elche (Spania) și dirijor invitat permanent al Operei Naționale din București. A fost dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice a Universității din Alicante (Spania) între 2005 și 2017 și dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Naționale din Republica Dominicană în stagiunea 2009/2010. În octombrie 2010, dirijorul a câștigat Premiul Special al Filarmonicii Toscanini în cadrul Concursului Internațional de Dirijat „A. Toscanini" ce a avut loc la Parma (Italia). De asemenea, a fost semifinalist în cadrul concursurilor internaționale „D. Flick" (Londra, 2008) și „G. Solti" (Frankfurt, 2008). Între 2009 și 2014 a lucrat ca asistent al maestrului D. Kitajenko cu orchestre precum Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Filarmonica din München sau Filarmonica din Zagreb, printre altele. De asemenea, a fost asistent al dirijorilor Jesús López Cobos și al lui Josep Pons. Printre orchestrele cu care artistul a colaborat și continuă să colaboreze se numără Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii de Madrid (Spania), Orchestra Simfonică Națională a Irlandei (RTÉ), Orchestra Simfonică Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu", Orchestra Filarmonică Zagreb, Filarmonica Toscanini (Parma, Italia), Orchestra Sinfonică Regală din Sevilla (Spania), Orchestra Simfonică din Castilia și Leon (Spania), Filarmonica Regală din Galicia (Spania), Orchestra Filarmonică din Málaga (Spania), Orchestra Simfonică din Murcia (Spania), Orchestra Simfonică din Bilbao (Spania), Orchestra Filarmonică din Sarajevo (Bosnia), Orchestra Simfonică „Freixenet" a școlii de muzică „Reina Sofía" din Madrid și marea majoritate a orchestrelor simfonice din România. Ignat Mihnea este o prezență constantă și pe scenele lirice fiind director muzical al Operei Naționale Române din Timișoara și dirijor invitat permanent al Operei Naționale din București unde dirijează în mod regulat titluri precum Nabucco, Cavalleria Rusticana, Pagliacci, Otello, L'Elisir d'Amore, Il Trovatore sau Nozze di Figaro, printre altele. În septembrie 2018, sub conducerea sa muzicală, a avut loc premiera operei Otello de G. Verdi în regia lui Giancarlo del Mónaco. A colaborat pe scena de concert cu mari soliști precum: Juan Diego Flórez, Jerome Lowenthal, John O'Conor, Stefan Milenkovich, Ning Feng, Liviu Prunaru, Lina Tur Bonet, Renata Pokupic, Miguel Ángel Estrella, Viktor Derevianko, Alexandru Tomescu sau Erzhan Kulibaev printre alții. Ignat Mihnea este absolvent al secției de Dirijat Orchestră a Universității Naționale de Muzică din București (România), unde a studiat și compoziția.
SZÉKELY ATTILA - pian
Solistul invitat Székely Attila s-a născut în 1974 la Târgu Mureș. După absolvirea în 1993 a Liceului de Muzică din orașul natal, și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta, la clasa prof. Jandó Jenő, urmând să absolve în 2000 Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. dr. Adriana Bera. A terminat cursurile de masterat la Academia de Muzică din Trossingen (Germania), la clasa prof. Tomislav Baynov și Amirás Gábor. În 2002 a obținut premiul și bursa DAAD (Germania). A urmat cursurile de perfecționare ale maeștrilor Arkadi Sevidov, Malcolm Bilson, Cordelia Höfer și Amirás Gábor. În 1999 a obținut premiul I al Concursului „Chopin" din București și premiul III al Concursului Internațional „Jeunesses Musicales". În calitate de solist concertist a avut apariții în numeroase concerte în Germania, Elveția, Italia, Marea Britanie, SUA, Franța și în Scandinavia, precum și cu orchestre importante din România. În cadrul Festivalul Internațional „Mozart" din Cluj-Napoca, susţine concerte alături de artişti internaţionali de renume, precum: Robert Levin, Jaap Schröder sau Malcolm Bilson. Din 2017 realizează la casa de discuri Centaur Label Inc. din SUA împreună cu violonistul Artur Kaganovskiy înregistrarea Sonatelor pentru vioară și pian de J. Brahms, C. Franck, Cl. Debussy, precum și a Sonatinelor de Fr. Schubert. Stabilit în Berlin, pianistul desfășoară și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin".

CONCERTUL URMĂTOR
Eveniment online
Înregistrarea concertului de joi, 8 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 9 aprilie.
CONCERT SUSȚINUT DE FORMAȚIILE CAMERALE DE SUFLĂTORI ALE FILARMONICII
G.Donizetti: Sinfonia în sol minor
C.Gounod: Mica simfonie
G.Mahler - J. F. Taillard: Kindertotenlieder nr. 1. „Nun will die Sohn' so hell aufgeh'nˮ 
J. S. Bach - J. F. Taillard: Concertul brandenburgic nr. 6

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:09 Ora standard a Europei de Est