Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vizită în teren la proiectele din județ, aflate în implementare

Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Mălan,

Vizită în teren la proiectele din județ, aflate în implementare

În vizita de lucru de miercuri, 24 martie 2021, în comunele Finiș, Lazuri de Beiuș și orașul Ștei, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Mălan, a ieșit și pe teren la proiectele aflate în implementare.

În Lazuri de Beiuș, vicepreședintele C.J. Bihor și primarul Adrian Bogoșel au discutat în teren despre continuarea proiectului prin care se dorește îndiguirea Văii Hinchiriș. Scopul realizării acestui proiect este protejarea locuitorilor comunei de pagubele produse de inundațiile care apar când sunt cantități mari de precipitații, iar valea, nefiind amenajată, nu mai poate prelua cantitatea de apă.
În orașul Ștei au fost vizitate, alături de primarul Iulian Balaj, mai multe investiții aflate în derulare, finanțate de Consiliul Județean Bihor, din bugetul local și cu fonduri nerambursabile, guvernamentale și europene. Printre obiectivele vizitate s-au numărat lucrările de la bazinele de înot didactice, care avansează într-un ritm accelerat, șantierul viitorului parc industrial din localitate, unde acum se lucrează la rețeaua de apă, canalizare și infrastructură rutieră. Din vara acestui an acolo vor începe lucrările de execuție la rețeaua de gaz. Cei doi au mai vizitat Colegiul Național ,,Avram Iancu", unde s-a amenajat interiorul instituției și un centru multifuncțional în incinta unității de învățământ. Centrul este disponibil tuturor cetățenilor din Ștei și poate fi folosit pentru organizarea unor întâlniri pe diverse teme, de la afaceri, la educație și cultură. În oraș mai este în lucru reabilitarea zonei centrale, aflată la un stadiu fizic de execuție de 80%, și amenajarea unei zone de agrement în jurul lacului din Ștei.
„Am ieșit din nou în teren pentru a discuta cu primarii și pentru a afla care sunt proiectele și problemele concrete ale comunităților județului nostru. Astăzi, am fost în comunele Finiș și Lazuri de Beiuș, precum și în orașul Ștei. În Lazuri de Beiuș, împreună cu primarul Adrian Bogoșel, am mers prin satele comunei la lucrările aflate în execuție, dar și la locurile unde urmează să se realizeze diferite investiții. În Ștei, împreună cu primarul Iulian Balaj și viceprimarul Marius Cioară, am analizat punctual proiectele ce urmează a fi depuse spre finanțare cu fonduri europene sau guvernamentale și am ieșit în teren la mai multe proiecte aflate în derulare: reabilitarea zonei centrale a orașului, amenajarea zonei de agrement din jurul lacului din Ștei, bazinul de înot aflat în execuție, sala multifuncțională, lucrările de la Colegiul Național ,,Avram Iancu", platforma de deșeuri și Parcul Industrial. Voi continua să fac vizite de acest fel de-a lungul mandatului, deoarece consider că este important să fiu în contact permanent cu realitatea din teren", a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor
Astfel de vizite efectuate de președintele și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Bihor au demarat la începutul acestui an și vor continua de-a lungul întregului mandat, cu scopul de a înțelege problemele reale ale județului și de a sprijini autoritățile locale. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:30 Ora de vară a Europei de Est