Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansarea volumului Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX. (vol.II)

Vernisajul Expoziției Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX și

Lansarea volumului Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX. (vol.II)

Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul de Istorie Sighișoara, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Muzeul „Casa Mureșenilor", Brașov a vernisat vineri, 26 martie 2021, expoziția Mari fotografi din Transilvania.Secolele XIX-XX.

Expoziția a fost deschisă în luna octombrie a anului 2019 la Baia Mare, ulterior fiind itinerată la muzeele din Sighișoara, Cetatea Făgărașului, Turda, Cluj-Napoca și Satu Mare.
Cu ocazia deschiderii de la Oradea, dr. Marius Câmpeanu a prezentat volumul de studii științifice cu titlul omonim.
Dublul eveniment cultural a fost moderat de către doamna Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural. Aceasta și-a exprimat bucuria de a vedea finalizat un proiect de amploare în care instituția muzeală orădeană a fost și ea cooptată, declarând că dorește continuarea și dezvoltarea de parteneriate cu celelalte muzee participante, precum și cu altele din țară și străinătate în vederea pregătirii unor evenimente culturale importante.
Dr. Marius Câmpeanu (șef Secția Istorie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș), coordonatorul proiectului expozițional și editorial, a menționat că „obiectivul principal al acestui eveniment este acela de a aduce la cunoștința publicului larg episoade din viața și activitatea celor mai importanți fotografi din Transilvania, reliefându-se rolul acestora în apariția și propagarea artei fotografice". În continuare a făcut o scurtă prezentare a volumului, care cuprinde repere din activitatea unui număr de șapte fotografi, inclusiv a lui Mezey Lajos, primul fotograf din Oradea (articolul cu referire la acesta purtând semnătura lui dr. Ioan Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural și a lui Ștefan Toth, președintele Asociației „Euro Foto Art" din Oradea).
O altă intervenție în cadrul evenimentului cultural a avut-o doamna dr. Daniela Bălu, directorul adjunct al Muzeului Județean din Satu Mare, care a subliniat importanța abordării din punct de vedere muzeografic a unei astfel de tematici, reliefând rolul primilor pionieri din  acest domeniu. „Fotografii din marile orașe ale Transilvaniei de la cumpăna secolelor XIX-XX care au pus bazele acestui nou meșteșug - a mai arătat doamna Bălu - vor fi urmați la scurt timp de alții, care au dus această profesie până la nivel de artă".
La final, a luat cuvântul Ștefan Toth (președintele Asociației „Euro Foto Art") care a prezentat, pe scurt, seria de evenimente pe care le-a desfășurat, în colaborare cu Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, pe parcursul anului 2020, dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Mezey Lajos, primul fotograf din Oradea.
Publicul este invitat să viziteze expoziția cu respectarea prevederilor epidemiologice impuse de situația actualizată zilnic. (I.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:21 Ora de vară a Europei de Est