Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Mondială a Apei la Grădinița ,,Amicii”

22 Martie

Ziua Mondială a Apei la Grădinița ,,Amicii”

Poluarea este un subiect tot mai des întâlnit în societate și de interes major pentru toate marile state ale lumii. Din păcate, poluarea este un subiect atât de discutat deoarece ne afectează tot mai mult viața de zi cu zi.

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor, a organismelor vii și a mediului în care trăiesc acestea.
Chiar dacă uneori poluarea mediului înconjurător este un rezultat al cauzelor naturale, cum ar fi erupțiile vulcanice, cea mai mare parte a substanțelor poluante  provin din activitățile umane (Wikipedia). Astfel că noi, oamenii, suntem principalii factori poluanți ai mediului înconjurător, dar tot în mâinile noastre se află și schimbarea; schimbarea viitorului copiilor noștri prin activități de protejare a naturii și implicarea noastră în cât mai multe și diverse activități de protejare a mediului înconjurător.
De Ziua Mondială a Apei - 22 Martie, la Grădinița ,,Amicii" - Grădinița Nr. 47, structură a Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna", preșcolarii grădiniței împreună cu educatoarele au desfășurat activități specifice, fiecare educatoare subliniind  importanța protejării mediului înconjurător și în special a apei, cum a știut cel mai bine!
Grupa mică, coordonată de doamnele educatoare prof. Manuela Moale și Simona Cata, a marcat Ziua Mondială a Apei sărbătorind minunatele viețuitoare a căror casă este APA. Copiii au pictat peștișori, broscuțe, au realizat flori de nufăr și le-au asamblat pe toate într-o frumoasă machetă sub forma unei cascade.
Doamnele educatoare prof. Mirela Ioja și Nicoleta Mureșan, de la grupa mijlocie, a Ursuleților, au redat povestea ,,Peripețiile lui Stropi în Țările Dunării", iar apoi copiii au colorat și au decupat  picături de apă pentru a marca Ziua Mondială a Apei.
La secția maghiară,„Albinuțele", educatoare prof. Anna Elekes, împreună cu Sara Biro au punctat această zi printr-o multitudine de activități deosebite, explorând cu copiii lumea minunată a apelor, astfel că au realizat un acvariu mare din materiale reciclabile, cu animale și plante marine; pe urmă au desenat pe o bucată imensă de material, animăluțe din mediul subacvatic creând-o  astfel pe Sirena Mării din scoici (nas, ochi, gura) și o pălărie formată dintr-o  caracatiță, căreia îi cădeau tentaculele pe umeri....
Grupa mare, a Buburuzelor, a derulat  proiectul ,,Cum protejăm natura?" care s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni în care am discutat despre importanța protejării mediului, continuând cu protejarea apelor, sub sloganul ,,Un pas mic pentru noi, un pas uriaș pentru Planetă!" Educatoarele prof. Adriana Nicorici, împreună cu Cristina Budău, au realizat o serie de activități despre cum ne influențează poluarea viața, de unde vine poluarea și care sunt consecințele ei? Ce putem face noi bine pentru natură și pentru cei din jurul nostru?
De Ziua Mondială a Apei, copiii au urmărit un documentar despre Poluarea apelor, circuitul apei în natură, au urmărit parcursul lui ,,Stropi", personajul săptămânii, care a călătorit prin Țările Dunării și a avut parte de multe peripeții, copiii transpunându-se în pielea personajului și urmărindu-i povestea călătorind cu el prin toate locurile văzute de el, aflând astfel principalele surse de poluare a apelor. După aceea, copiii l-au pictat pe Stropi și s-au mișcat pe ritmul melodiei ,,Cântecul apei", melodie lansată chiar pe 22 Martie, proiect inițiat de Administrația Națională „Apele Române" și Programul Național Cantus Mundi România".
La finalul activităților, copiii au fost recompensați cu diplome și insigne cu emblema Zilei Mondiale a Apei - 22 Martie 2021.
Prof. Adriana Nicorici
Vedeți mai multe poze în Galeria foto:

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:17 Ora de vară a Europei de Est