Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noi provocări în cadrul proiectului Erasmus +,,Colors”

La Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” din Oradea

Noi provocări în cadrul proiectului Erasmus +,,Colors”

Luna februarie a fost o lună rodnică pentru participanții la proiectul Erasmus +,,Colors".

Cadrele didactice din echipa de proiect: director, prof. Simona Martin, coordonator proiect - prof. Maria Duma, membri: prof. de lb. engleză Teodora Popa, prof.  Angela Clonda, Anamaria Horga, Cătălin Lazăr și Aurelia Susan, au organizat activități cu clasele I B, a II-a C, a III-a A, a IV-a A și a IV-a B, sub genericul ,,Împreună pentru un internet mai bun". Pentru a sensibiliza elevii privind siguranța în activitatea online, aceștia au fost provocați să devină Eroii Internetului, în ziua de 9 februarie 2021, cu ajutorul site-ulhttps ://beinternetawesome. withgoogle.com/ro_ro/ .
Cunoștințele dobândite au fost apoi aprofundate prin jocul,,Interland", iar finaliștii au obținut diplome, care au fost expuse, cu mare mândrie, într-o expoziție foarte apreciată de toți elevii ciclului primar. Mesajul educativ a fost ilustrat în multe lucrări create de proaspeții ,,Eroi ai Internetului" din clasele noastre.
De Dragobete, harnicii vulcanici de la clasele primare au sărbătorit, conform tradițiilor românești, dragostea și venirea primăverii. Unele clase (I B, II C) au pregătit inimioare dulci, primăvăratice, folosind pudră de zmeură, ca praf magic, altele s-au întrecut în a confecționa o multitudine de inimioare, care au fost prezentate colegilor cu multă bucurie!
În luna martie (15-19 martie 2021) s-au desfășurat trei întâlniri online între trei clase de ciclul primar de la -,,Ceip El Peñascal", din Segovia, Spania, parteneră în cadrul proiectului ,,Colors" și trei clase de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", sub genericul ,,Let's meet online". La întâlniri au participat 150 de elevi și opt profesori, din cele două școli.
Pregătirea elevilor pentru activitățile în limba engleză a fost realizată de  către d-na prof. de lb. engleză, Teodora Popa, în colaborare cu învățătorii claselor implicate. La activitatea din 17 martie a luat cuvântul d-na prof. de limba spaniolă Rodica Pop, profesorul care a susținut înființarea secției bilingv-spaniolă în cadrul colegiului nostru în 2008, iar la fiecare activitate a vorbit în limba spaniolă câte un elev din clasele participante, născut în Spania.
Elevii au realizat o pregătire prealabilă a întâlnirilor, identificând aspectele cultural și specifice ale  țării partenere. Video conferințele s-au concentrate pe activități de comunicare orală sub formă de întrebări și răspunsuri, pe teme prestabilite între elevii din trei clase primare distincte, din cele două școli partenere. Aceste activități de interacționare au fost gândite pentru a accelera procesul de învățare a unei limbi străine și a da sens experienței de învățare la o vârstă școlară timpurie. Elevii claselor implicate au conștientizat diversitatea culturală, relaționând cu alți copii din Europa, au avut ocazia de-a comunica în limba engleză, de-a concluziona cu privire la similarități și diferențe între cele două țări, între cele două culturi, dobândind pe această cale mentalități de dezvoltatori de tehnologie, în loc de consumatori de tehnologie. Pregătirea activităților a necesitat din partea celor mici documentare, realizare de hărți/proiecte PowerPoint în limba de comunicare engleză. Activitățile au facilitate oportunități de-a discuta cu elevi de aceeași vârstă aspecte ale vieții lor școlare, precizând materii preferate, mâncăruri specifice, cărți, filme, dar și jocuri video preferate. La final, participanții și-au exprimat dorința de a continua seria întâlnirilor și de a rămâne în contact pe viitor.
S-au întâlnit on-line și instituțiile de învățământ din Suedia ,,Johannesskolan"&Turcia ,,Sehit Polis VolkanSabazIlkokulu" și Serbia, PU „Nasa Radost" &Grecia ,,4 DimotikoPefkon", instituții partenere în cadrul proiectului.
Diseminarea proiectului se realizează pe:
https://live.etwinning.net/projects/project/209663
https://twinspace.etwinning.net/103967/home
http://www.cnivor.ro/erasmus-colors.html
 
Doamnă profesor Maria Duma, coordonator de proiect,
Tăcerea și absența din peisajul Media, constatăm că au însemnat mult și multe în derularea proiectului Erasmus+ Colors, și așa după cum ne-ați obișnuit, munca și strădania au fost încununate, inclusiv cu diplome, care pentru elevi înseamnă mult, fiind o confirmare a faptului că au fost la înălțimea investiției de capital pe care au făcut-o dascălii lor în ei, dar și o surpriză deosebit de plăcută pentru partenerii spanioli, în egală măsură. Drept pentru care și noi îi felicităm și vă felicităm, ca echipă, care ne reprezentați cu cinste în fața partenerilor spanioli, dar nu numai!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (62 de poze) în Galeria foto: Noi provocări în cadrul proiectului Erasmus +,,Colors”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:03 Ora de vară a Europei de Est