Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Seminarul online ,,Omul, ca o carte deschisă. Școala în România la un an de pandemie”

Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, prezent, marți, la

Seminarul online ,,Omul, ca o carte deschisă. Școala în România la un an de pandemie”

Marți, 16 martie 2021, a fost o zi istorică pentru Asociația pentru Educație și Formare „TopFormalis" din Oradea, pentru faptul că la seminarul online pe care l-am organizat, cu tema „Omul, ca o carte deschisă. Școala în România la un an de pandemie", am avut bucuria de a-i avea ca invitați pe prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Mircea Miclea (Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca) - fost ministru al Educației, precum și prof. Sorin Ion (secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației, responsabil cu problemele specifice învățământului preuniversitar).

Activitatea s-a adresat elevilor, studenților, părinților și profesorilor interesați în evaluarea situației educației din țara noastră după un an de restricții impuse de pandemia de Covid 19. Seminarul a făcut parte din proiectul „Clubul Prietenilor TopFormalis", ediția a V-a, inclus în Calendarul Activităților Educaționale Județene al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Alături de distinșii invitați, la seminarul nostru au participat peste 250 de persoane din aproape toată țara, aceștia având posibilitatea să audieze punctele de vedere ale celor mai importanți trei oameni ai culturii și școlii autohtone.
Fiecare invitat a fost provocat să realizeze o radiografie a stării educației românești în perioada actuală, opiniile exprimate surprinzând atât punctele tari, cât și pe cele vulnerabile ale măsurilor luate de autorități, privite prin prisma universitarului, academicianului, respectiv a specialistului aflat în poziția de decident. Astfel, domnul prof. univ. dr. Mircea Miclea a insistat asupra necesității reorganizării formării inițiale și continue a personalului didactic în acord cu personalitatea elevilor mileniului III, pentru a-i ajuta să își formeze meta-competențe, precum autonomia sau autodisciplina. Distinsul președinte al Academiei Române, domnul  prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop a insistat asupra revenirii școlii la valorile tradiționale, bazate pe comunicarea directă între oameni și pe formarea unei culturi generale cât mai consistente. În fine, domnul prof. Sorin Ion a subliniat realizările ministerului pe care îl reprezintă, manifestându-și, totodată, disponibilitatea de a soluționa, într-o manieră echilibrată, orice problemă sesizată la nivelul „firului ierbii". Totodată, fiecare dintre invitați a răspuns întrebărilor venite din partea celorlalți participanți. Concluzia întâlnirii a fost aceea că viitorul școlii românești presupune îmbinarea educației față în față cu învățarea în sistem online, de reușita întregului proces fiind responsabil fiecare agent educațional.
Prof. univ. dr. Valentin Blândul

Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Seminarul online ,,Omul, ca o carte deschisă. Școala în România la un an de pandemie”.

 

Felicitări, domnule președinte Valentin Cosmin Blândul!
Cu adevărat, o zi istorică, având în vedere distinșii invitați, dar și cei peste 250 de participanți, atrași de numele sonore vehiculate la prezentarea evenimentului; vorba aceea: reclama face ,,piața” - prietenii știu de ce!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:04 Ora de vară a Europei de Est