Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul primăverii, ediția a X-a

În perioada 18 – 25 martie, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”

Festivalul primăverii, ediția a X-a

Festivalul primăverii, ajuns la cea de-a X-a ediţie, a devenit o tradiţie a Filarmonicii de Stat Oradea, prin colaborarea cu violonistul-profesor, dirijor Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka (Japonia).

Datorită acestei conlucrări fructuoase și relațiilor strânse de prietenie a domnului Marinescu, cu somități  ale vieții muzicale românești, am reușit să invităm artiști de înalt prestigiu cum ar fi dirijorii Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Cristian Lupeș sau violoncelistul Răzvan Suma.
În această ediţie a festivalului am prevăzut patru concerte (18, 19, 23 și 25 martie). Sperăm ca acest festival să aducă multă bucurie şi primăvara mult aşteptată în sufletele spectatorilor Filarmonicii.
Abonamentele sun valabile la toate concertele Festivalului.
 
Joi, 18 martie, ora 19
CONCERT SIMFONIC
Dirijor: HORIA  ANDREESCU
J. Brahms: - Uvertura Tragică în re minor, op. 81
                  - Simfonia a IV-a în mi minor, op. 98
 
Vineri, 19 martie, ora 18
RECITAL, susținut de artiștii Operei Naționale Române din Timișoara Cânt și cuvânt în romantismˮ
Soliști: GABRIELLA  VARVARI - mezzosoprană
            COSMIN IFRIM - tenor
            ALEXANDRU MOISIUC - bas
La pian: ANGELA  BALICI
              TRAIAN MOLDOVAN
În program lucrări din creația compozitorilor Wolfgang Amadeus  Mozart, Franz Schubert, Robert Schumann, Richard Strauss și Richard Wagner.
***
Așa cum ultimele lucrări neșlefuite ale marelui Michelangelo Buonarotti prefigurează sculptura secolului al XX - lea, Wolfgang Amadeus Mozart întrevede romantismul prezent deja în ultimele sale creații precum Răpirea din Serai și Flautul fermecat. 
Zorii romantismului german se manifestă în creația compozitorilor Ludwig van Beethoven (Fidelio), E.T.A. Hoffman (Undine), Carl Maria von Weber (Der Freischütz, Euryanthe și Oberon) urmând creația compozitorilor Albert Lortzing și Friedrich von Flotow, una din culminațiile romanstismului german fiind opera Lohengrin de Richard Wagner.
Vă propunem în continuare un arc peste timp al romantismului cuprinzând pagini celebre din marea literatură de lied, amintind și de pilonii Operei reprezentați de Mozart și Wagner.
Nu din întâmplare recitalul muzicienilor Operei Naționale Române din Timișoara începe cu liedul ,,Morgen" (În zori) de Richard Strauss și se încheie cu ,,Mut" (Curaj) de Franz Schubert, descriind în paralel viața și moartea, această antiteză fiind permanent un mod extrem de romantic, inspirată de forța supremă a dragostei în toate formele ei de manifestare.
Se dorește un mesaj romantic de speranță.
 
Marți, 23 martie, ora 19
Concert, susținut de Camerata Michael Haydn
Dirijor: CRISTIAN LUPEȘ
A. Corelli: Concerto Grosso op. 6, nr. 1
J. S. Bach: Concertul brandenburgic nr. 3, în Sol major
J. Suk: Serenada pentru corzi în Mi bemol major, op. 6
 
Joi, 25 martie, ora 19
CONCERT SIMFONIC
Dirijor: TIBERIU SOARE
Solist: RĂZVAN SUMA - violoncel
D. Voiculescu: Suita din „Codex Caioniˮ pentru orchestră de coarde
A. Piazzolla: Două piese pt. violoncel și corzi „Kichoˮ și „Adios Noninoˮ - orchestrație Julián Caeiro
       - 100 de ani de la nașterea compozitorului
B. Bartók: Divertisment pentru orchestră de coarde
       - 140 de ani de la nașterea compozitorului
 
Despre dirijorul acestei săptămâni, maestrul HORIA ANDREESCU
Domnul Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu" din București. Până în 2010, a fost directorul artistic și dirijorul șef al orchestrelor și corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane, precum Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Este laureatul unor importante concursuri internaționale, precum Nicolai Malko din Copenhaga (1977) și Ernest Ansermet din Geneva (1978). A început să studieze dirijatul la Conservatorul din București, a continuat cu Hans Swarowsky și Karl Österreicher la Academia de Muzică din Viena, și s-a perfecționat cu Sergiu Celibidache la Trier și München. Între anii 1974 și 1987 a fost dirijor principal al Filarmonicii din Ploiești. Pentru interesul deosebit acordat domeniului creației contemporane i-a fost decernat Premiul Criticii la Berliner Musik-Biennale în anul 1981. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale. De-a lungul timpului a condus ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkiavik și Alabama, orchestrele radio din Viena, Hamburg, Köln, Madrid, Sofia și Ljubljana, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg, Wrocław și Nagoya. Împreună cu Virtuozii din București - ansamblul de elită pe care l-a înființat în 1988, Filarmonica „George Enescu" din București și Orchestra Națională Radio. Horia Andreescu a efectuat turnee extinse în Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Franța, Islanda, Israel, Italia, Ungaria și Turcia. Printre colaboratorii săi apropiați se regăsesc muzicieni de renume internațional precum: Dmitri Alexeev, Boris Berezovsky, Dana Borșan, Rudolf Buchbinder, Kocsis Zoltán, Marin Cazacu, Natalia Gutman, Truls Mørk, Patricia Kopatchinskaja, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Vadim Repin, Ruha István, Alexandru Tomescu, Sharon Kam și Christian Lindberg. Bogata sa discografie acoperă o largă paletă stilistică și îmbină cu măiestrie bijuterii renascentiste și baroce, capodopere clasice și romantice și prime audiții contemporane. Ea constă în peste 60 de albume apărute la casele Olympia, Attacca, Q Disc, Marco Polo, Naxos, Bayer Records, RCA Red Seal, Hastedt, cpo, ErkiTónlist, Aksak, Electrecord și Artexim.
 
În atenția publicului meloman!
În cazul în care incidența Covid va ajunge mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori în Oradea și va fi dat un comunicat de către CJSU BIHOR, privind interzicerea desfășurării evenimentelor cu public, concertele noastre vor fi înregistrate și difuzate în a doua zi, în mediul online, în afara concertului din data de 19 martie („Cânt și Cuvânt în Romantismˮ), care va fi amânat. Contravaloarea biletelor cumpărate se va putea recupera  la casieria instituției.
Kurucz Tibor

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:51:35 Ora standard a Europei de Est