Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihaela-Maria Dindelegan, pe podium (premiul al III-lea)

Festivalul-Concurs Internaţional de creaţie literară „Grigore Vieru” - ,,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi!”

Mihaela-Maria Dindelegan, pe podium (premiul al III-lea)

Aflat la cea de-a IX-a ediţie, Festivalul-Concurs Internaţional de creaţie literară „Grigore Vieru" - ,,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi!", şi-a desemnat câştigătorii. Printre laureaţii concursului de poezie din 2021 se numără şi poeta orădeană Mihaela - Maria Dindelegan, care a obţinut locul III, la prima sa participare în cadrul acestui grandios festival care a reunit scriitori de limba română de pe întreg mapamondul.

Potrivit organizatorilor: Societatea Culturală Apollon-România şi Academia Internaţională de Literatură şi Artă face public clasamentul Festivalului-Concurs Internaţional de creaţie literară „Grigore Vieru" - ,,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi!", la ediţia din 2021 au participat 288 de scriitori din care 27 au fost descalificaţi, pentru că nu s-au încadrat, conform Regulamentului, în cerinţele concursului. Fiecare scriitor trebuia să prezinte un număr minim de 10 poeme în limba română, însoţite de CV literar.
Juriul a fost format din personalităţi literare din cinci ţări, fiind condus de doi distinși academicieni:  preşedinte: academician Vasile Căpăţână - preşedintele Societăţii Culturale „Ideal" - Chişinău (R. Moldova), vicepreşedinte: academician Vasile Tărâţeanu (Ucraina), membri: Cătălina Stroe (Canada); Victor Voinicescu Sotski (Franţa); George Călin (România).
După lungi dezbateri, membrii juriului au decis: TROFEUL LITERAR - „Grigore Vieru - 2020" - Crina Popescu, Verejeni, Telenești, Basarabia; PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI - Vasile Morar, Chelința, Ulmeni, Maramureș, România; Emilia Amariei, Borca, Neamț, România; Angela Mândâcanu, Chipeșca, Șoldănești, Basarabia; Garofița Jianu, Constanța, România; Lilia Manole, Hileuți, Râșcani, Basarabia; Mioara Baciu, Făurei, Brăila, România; PREMIUL I - Raisa Plăieşu, Valea Rusului, Fălești, Basarabia; Limona Rusu, Suceava, România; Maria Tomița Corini, Antonești, Cantemir, Basarabia; PREMIUL II - Ramona Ilade, Iași, România; Eduard Dorin Ene, București, România; Nicolae Bălțescu, Bursuceni, Bălţi, Basarabia; PREMIUL III - Mihaela-Maria Dindelegan, Oradea, Bihor, România; Mirela Cocheci, Lupeni, Hunedoara, România; Simona Mihuţiu Codlea, Brașov, România; MENŢIUNE - Viorica Şuţu, Târnăveni, Mureş, România; Marina Dirul, Criuleni, Basarabia; Cristian Lucaci, Bucureşti, România; Sofia Postu, Boghiceni, Lăpușna, Basarabia.
Roxana Popescu
 
Grupaj de poezii Mihaela Maria Dindelegan (din concurs)
 

Lacrimi pentru poetul Grigore Vieru
 
Ai plâns în vers durerea din lacrima de mamă,
Ai preamărit în cântec virtuţile creştine
Şi ai chemat toţi fiii de-o limbă să ia seamă
Că nu-s uniţi ca fraţii când stau în ţări vecine.
 
Cuvântul ţi-a scris jalea şi urma sa pe faţă
S-a încrustat aievea în piept şi-n veşnicie,
Iar dorul cel năprasnic de Patria măreaţă
A curs şi-n Prut, şi-n Nistru, şi-n ţarina pustie.
 
La masă cu-împăraţii poemul tău se-aşază,
Căci nu e veselie poetul când lipseşte,
Din versul tău copiii se-nfruptă şi visează
Cum şi în ei nobleţea cuvântului va creşte.
 
Dar încă doru-ţi plânge şi noi cu țara plângem
Că nu e unitate, la crucea-ţi când ne strângem!
 
Vin poeţii!
 
Tresaltă Prutu-n matca lui regală,
Cu Oltul se-nfrăţeşte spre câmpie
Şi Dunărea, în haina ei de gală,
Curgând, la bucuria lor subscrie.
 
Căci vin poeţi, să-nlăture cuvântul
Ce-a separat pe fii de sânul ţării,
Să spele-n versul lor curat pământul
Şi râurile-n drum spre largul Mării!
 
Priviţi-i cum se-adună spre hotare!
Nu-i moartă demnitatea-n noi şi-n glie!
Această ţară-o soartă-n lume are:
Destinu-i eclatant prezent ne fie!
 
Da! N-au murit, de secole, românii,
Să ne dezbine-n cuget toți păgânii!
 
Ascultă şi învaţă
 
Ascultă răsăritul şi-nvaţă ca-n tăcere
Să creşti întru lumină, să te înalţi iertând
Pe cei care deunăzi, străini de-a ta putere,
Batjocoreau plecarea-ţi şi te-alungau, râzând!
 
Exemplu s-ai izvorul, ce-n veci nu oboseşte
Să se ofere lumii în stropii-mbelşugaţi;
El nu aruncă pietre când omu-l murdăreşte,
Ci doar i-aduce-aminte de picurii curaţi!
 
Priveşte cerul ploii şi ia învăţăminte
Mânia cât durează şi cât este senin?
Tu spală gândul lumii de rele prin cuvinte
Şi nu avea drept ţintă să afli-n urmă chin!
 
Întoarce-te spre munte şi lasă-l să-ţi vorbească:
Pădurile-i bătrâne de când le-au jefuit?
De când lovesc într-însul, comoara să-i răpească?
Vezi? Hoţii pleacă-n moarte, iar el e neclintit!
 
Şi dacă toate-acestea nu-ţi sunt buni dascăli, iată,
Ascunde-te în noapte cu fulgerul cel rău
Şi vei vedea că mâine, lovit de-a ta săgeată,
Nu va fi cel netrebnic, ci doar destinul tău!
 
Felicitări, Mihaela!
Împărăteasă și zeiță agoristă, care ne fericești din nou!
Noi nici că putem gândi câte versuri îți curg prin vene în fiecare ceas!
Grigore Vieru de te-ar fi jurizat, poate erai mai sus, dar vai, cât de frumos îți șade printre premianții festivalului!
Ne bucurăm din suflet pentru o nouă reușită și te-așteptăm în Aula Albastră, să urci treptele Agorei întru înaltă cinstire!
(OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:55 Ora de vară a Europei de Est