Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mihaela-Maria Dindelegan, pe podium (premiul al III-lea)

Festivalul-Concurs Internaţional de creaţie literară „Grigore Vieru” - ,,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi!”

Mihaela-Maria Dindelegan, pe podium (premiul al III-lea)

Aflat la cea de-a IX-a ediţie, Festivalul-Concurs Internaţional de creaţie literară „Grigore Vieru" - ,,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi!", şi-a desemnat câştigătorii. Printre laureaţii concursului de poezie din 2021 se numără şi poeta orădeană Mihaela - Maria Dindelegan, care a obţinut locul III, la prima sa participare în cadrul acestui grandios festival care a reunit scriitori de limba română de pe întreg mapamondul.

Potrivit organizatorilor: Societatea Culturală Apollon-România şi Academia Internaţională de Literatură şi Artă face public clasamentul Festivalului-Concurs Internaţional de creaţie literară „Grigore Vieru" - ,,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi!", la ediţia din 2021 au participat 288 de scriitori din care 27 au fost descalificaţi, pentru că nu s-au încadrat, conform Regulamentului, în cerinţele concursului. Fiecare scriitor trebuia să prezinte un număr minim de 10 poeme în limba română, însoţite de CV literar.
Juriul a fost format din personalităţi literare din cinci ţări, fiind condus de doi distinși academicieni:  preşedinte: academician Vasile Căpăţână - preşedintele Societăţii Culturale „Ideal" - Chişinău (R. Moldova), vicepreşedinte: academician Vasile Tărâţeanu (Ucraina), membri: Cătălina Stroe (Canada); Victor Voinicescu Sotski (Franţa); George Călin (România).
După lungi dezbateri, membrii juriului au decis: TROFEUL LITERAR - „Grigore Vieru - 2020" - Crina Popescu, Verejeni, Telenești, Basarabia; PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI - Vasile Morar, Chelința, Ulmeni, Maramureș, România; Emilia Amariei, Borca, Neamț, România; Angela Mândâcanu, Chipeșca, Șoldănești, Basarabia; Garofița Jianu, Constanța, România; Lilia Manole, Hileuți, Râșcani, Basarabia; Mioara Baciu, Făurei, Brăila, România; PREMIUL I - Raisa Plăieşu, Valea Rusului, Fălești, Basarabia; Limona Rusu, Suceava, România; Maria Tomița Corini, Antonești, Cantemir, Basarabia; PREMIUL II - Ramona Ilade, Iași, România; Eduard Dorin Ene, București, România; Nicolae Bălțescu, Bursuceni, Bălţi, Basarabia; PREMIUL III - Mihaela-Maria Dindelegan, Oradea, Bihor, România; Mirela Cocheci, Lupeni, Hunedoara, România; Simona Mihuţiu Codlea, Brașov, România; MENŢIUNE - Viorica Şuţu, Târnăveni, Mureş, România; Marina Dirul, Criuleni, Basarabia; Cristian Lucaci, Bucureşti, România; Sofia Postu, Boghiceni, Lăpușna, Basarabia.
Roxana Popescu
 
Grupaj de poezii Mihaela Maria Dindelegan (din concurs)
 

Lacrimi pentru poetul Grigore Vieru
 
Ai plâns în vers durerea din lacrima de mamă,
Ai preamărit în cântec virtuţile creştine
Şi ai chemat toţi fiii de-o limbă să ia seamă
Că nu-s uniţi ca fraţii când stau în ţări vecine.
 
Cuvântul ţi-a scris jalea şi urma sa pe faţă
S-a încrustat aievea în piept şi-n veşnicie,
Iar dorul cel năprasnic de Patria măreaţă
A curs şi-n Prut, şi-n Nistru, şi-n ţarina pustie.
 
La masă cu-împăraţii poemul tău se-aşază,
Căci nu e veselie poetul când lipseşte,
Din versul tău copiii se-nfruptă şi visează
Cum şi în ei nobleţea cuvântului va creşte.
 
Dar încă doru-ţi plânge şi noi cu țara plângem
Că nu e unitate, la crucea-ţi când ne strângem!
 
Vin poeţii!
 
Tresaltă Prutu-n matca lui regală,
Cu Oltul se-nfrăţeşte spre câmpie
Şi Dunărea, în haina ei de gală,
Curgând, la bucuria lor subscrie.
 
Căci vin poeţi, să-nlăture cuvântul
Ce-a separat pe fii de sânul ţării,
Să spele-n versul lor curat pământul
Şi râurile-n drum spre largul Mării!
 
Priviţi-i cum se-adună spre hotare!
Nu-i moartă demnitatea-n noi şi-n glie!
Această ţară-o soartă-n lume are:
Destinu-i eclatant prezent ne fie!
 
Da! N-au murit, de secole, românii,
Să ne dezbine-n cuget toți păgânii!
 
Ascultă şi învaţă
 
Ascultă răsăritul şi-nvaţă ca-n tăcere
Să creşti întru lumină, să te înalţi iertând
Pe cei care deunăzi, străini de-a ta putere,
Batjocoreau plecarea-ţi şi te-alungau, râzând!
 
Exemplu s-ai izvorul, ce-n veci nu oboseşte
Să se ofere lumii în stropii-mbelşugaţi;
El nu aruncă pietre când omu-l murdăreşte,
Ci doar i-aduce-aminte de picurii curaţi!
 
Priveşte cerul ploii şi ia învăţăminte
Mânia cât durează şi cât este senin?
Tu spală gândul lumii de rele prin cuvinte
Şi nu avea drept ţintă să afli-n urmă chin!
 
Întoarce-te spre munte şi lasă-l să-ţi vorbească:
Pădurile-i bătrâne de când le-au jefuit?
De când lovesc într-însul, comoara să-i răpească?
Vezi? Hoţii pleacă-n moarte, iar el e neclintit!
 
Şi dacă toate-acestea nu-ţi sunt buni dascăli, iată,
Ascunde-te în noapte cu fulgerul cel rău
Şi vei vedea că mâine, lovit de-a ta săgeată,
Nu va fi cel netrebnic, ci doar destinul tău!
 
Felicitări, Mihaela!
Împărăteasă și zeiță agoristă, care ne fericești din nou!
Noi nici că putem gândi câte versuri îți curg prin vene în fiecare ceas!
Grigore Vieru de te-ar fi jurizat, poate erai mai sus, dar vai, cât de frumos îți șade printre premianții festivalului!
Ne bucurăm din suflet pentru o nouă reușită și te-așteptăm în Aula Albastră, să urci treptele Agorei întru înaltă cinstire!
(OviDan)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:47 Ora standard a Europei de Est